Orsted: Συμφωνία για εγκατάσταση παραγωγής καυσίμων από ΑΠΕ στη Δανία

Orsted: Συμφωνία για εγκατάσταση παραγωγής καυσίμων από ΑΠΕ στη Δανία
Τρίτη, 26/05/2020 - 16:10

Η Orsted και μια κοινοπραξία εταιρειών της Δανίας ήρθαν σε συμφωνία για την ανάπτυξη μιας βιομηχανικής κλίμακας εγκατάσταση παραγωγής καυσίμων στην περιοχή της Κοπεγχάγης που θα τροφοδοτείται από υπεράκτιες ανεμογεννήτριες στη Βαλτική Θάλασσα.

Οι αερολιμένες της Κοπεγχάγης, AP Moller - Maersk, DSV Panalpina, DFDS, SAS μαζί με την Orsted θα συνεργαστούν για μια από τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις ηλεκτρολύτη και βιώσιμης παραγωγής καυσίμων στον κόσμο.

Το έργο θα μπορεί να προμηθεύει με ανανεώσιμο υδρογόνο τα λεωφορεία μηδενικών εκπομπών που προσφέρονται από τη Movia καθώς και τα βαρέα φορτηγά που διαχειρίζεται η DSV Panalpina. Επιπλέον, θα μπορούσαν να παρέχουν ανανεώσιμη μεθανόλη στα πλοία AP Moller - Maersk και ανανεώσιμα καύσιμα (e-κηροζίνη) για αεροπλάνα SAS και αλλά και για αεροπορικές μεταφορές πέρα από τα αεροδρόμια της Κοπεγχάγης.

Το έργο απαιτεί μεγάλης κλίμακας παροχή ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία θα μπορούσε ενδεχομένως να προέρχεται από την 1,3 GW υπεράκτιας αιολικής ενέργειας που παράγεται από το πάρκο Rønne Banke στο νησί Bornholm.

Η πρωτοποριακή εγκατάσταση παραγωγής υδρογόνου και ηλεκτρικών καυσίμων πρόκειται να ξεκινήσει το 2023.

Μέχρι το 2030, το έργο θα μπορούσε να παράγει περισσότερους από 250.000 τόνους βιώσιμου καυσίμου για λεωφορεία, φορτηγά, θαλάσσια πλοία και αεροπλάνα ετησίως.

Το συγκεκριμένο έργο θα μπορούσε να μειώσει τις ετήσιες εκπομπές άνθρακα κατά 850.000 τόνους.