Πράσινο φως για το μεγαλύτερο ηλιακό πάρκο του Ηνωμένου Βασιλείου στο Κεντ

Πράσινο φως για το μεγαλύτερο ηλιακό πάρκο του Ηνωμένου Βασιλείου στο Κεντ
Δευτέρα, 25/05/2020 - 13:09

To μεγαλύτερο ηλιακό πάρκο της Βρετανίας που μπορεί να παράγει ηλεκτρική ενέργεια ικανή για να τροφοδοτήσει 91.000 νοικοκυριά πρόκειται να λάβει το πράσινο φως αυτή την εβδομάδα.

Το πάρκο 900 στρεμμάτων στο Κεντ αναμένεται να φτάσει σε ισχύ τα 350MW με την εγκατάσταση 880.000 ηλιακών συλλεκτών και επιπλέον, πρόκειται να περιλαμβάνει μία από τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις αποθήκευσης ενέργειας παγκοσμίως.

Οι κατασκευαστές αναμένουν να λάβουν την άδεια για την ανάπτυξη του έργου ύψους 450 εκατομμυρίων λιρών την Πέμπτη, τρία χρόνια σχεδόν μετά την έναρξη των συνομιλιών με τοπικούς ενδιαφερόμενους για το πάρκο.

Αφού η κυβέρνηση δώσει το πράσινο φως, οι κατασκευαστές υπολογίζουν ότι θα εκκινήσουν τις εργασίες στο ηλιακό αγρόκτημα Cleve Hill στις αρχές του επόμενου έτους και προβλέπουν την έναρξη της παραγωγής ηλεκτρισμού έως το 2023.

Η στροφή στην ανανεώσιμη ενέργεια θεωρείται κρίσιμης σημασίας για το Ηνωμένο Βασίλειο καθώς στοχεύει τον περιορισμό της κλιματικής κρίσης και στην οικοδόμηση μιας οικονομίας μηδενικών εκπομπών άνθρακα μέχρι το 2050 κάτι που θα μπορούσε να ενισχύσει την οικονομία για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός ηλιακών συλλεκτών στο Ηνωμένο Βασίλειο παρήγαγε επίπεδα ρεκόρ καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας τις τελευταίες εβδομάδες, φτάνοντας τον περασμένο μήνα τα 9,68GW και βοηθώντας το ενεργειακό σύστημα του Ηνωμένου Βασιλείου να αποκτήσει τη μεγαλύτερη έκταση για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς άνθρακα για πρώτη φορά μετά τη Βιομηχανική Επανάσταση.

Η βιομηχανία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας υποστηρίζει ότι η παραγωγή ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου θα μπορούσε να αυξηθεί στα 27GW έως το 2030.

Η κοινοπραξία που βρίσκεται πίσω από το πρόγραμμα (Wirsol Energy και η Hive Energy) υποστηρίζει ότι το έργο θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά 68.000 τόνους ετησίως.

Πηγή: The Guardian