Συσπείρωση εταιρειών ενέργειας υπέρ της πράσινης ανάκαμψης από την πανδημία

Συσπείρωση εταιρειών ενέργειας υπέρ της πράσινης ανάκαμψης από την πανδημία
Τετάρτη, 06/05/2020 - 15:24

40 παγκόσμιες επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων και εταιρειών ενέργειας όπως η BP, η Iberdrola, η Orsted και η Shell ενώθηκαν για να στείλουν κάλεσμα στις κυβερνήσεις για να υποστηρίξουν «ένα τεράστιο κύμα επενδύσεων στις ανανεώσιμες πηγές ηλεκτρικής ενέργειας» καθώς και άλλες ενεργειακές λύσεις χαμηλών εκπομπών άνθρακα στα σχέδια ανάκαμψης από την πανδημία.

«Σήμερα, καλούμε τις κυβερνήσεις παγκοσμίως να δαπανήσουν σοφά τους οικονομικούς τους πόρους και να επενδύσουν στην οικονομία του μέλλοντος», δήλωσε η σύμπραξη επιχειρήσεων σε δήλωση που δημοσιεύθηκε την σήμερα, Τετάρτη.

Το κάλεσμα πραγματοποιήθηκε από την Επιτροπή Ενεργειακής Μετάβασης, έναν παγκόσμιο συνασπισμό επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς της ενέργειας, της βιομηχανίας και των οικονομικών και μεταξύ άλλων συμμετέχουν οι Allianz, BP, Dalmia Cement, Iberdrola, Envision, Heathrow Airport, HSBC, Orsted, Schneider Electric , Shell και SNAM.

«Η καθαρή ενέργεια, οι χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και οι ψηφιακές λύσεις αποτελούν θεμελιώδεις πυλώνες μιας καλύτερης οικονομίας: μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε, την ποιότητα ζωής και να περιορίσουν την εμφάνιση καταστροφών που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή».

Αν και η άμεση προτεραιότητα είναι η προστασία του πληθυσμού και η ενίσχυση του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης, η προσοχή στρέφεται τώρα στα μέτρα επανάκαμψης καθώς η πανδημία αρχίζει να υποχωρεί.

Η Επιτροπή Ενεργειακών Μεταβάσεων παρουσιάζει επτά βασικές προτεραιότητες για το επερχόμενο κύμα μέτρων οικονομικής ανάκαμψης:

  • Διευκόλυνση μαζικών επενδύσεων στις ΑΠΕ
  • Ενίσχυση του κατασκευαστικού τομέα μέσω πράσινων κτιρίων και εγκαταστάσεων
  • Ενίσχυση της αυτοκινητοβιομηχανίας, επιδιώκοντας παράλληλα καθαρές εκπομπές
  • Εξάρτηση του δευτέρου κύματος υποστήριξης των επιχειρήσεων από τις κλιματικές δεσμεύσεις
  • Παροχήστοχευμένηςυποστήριξησεκαινοτόμεςδραστηριότητεςχαμηλώνεκπομπώνδιοξειδίουτουάνθρακα
  • Επιτάχυνση της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων στην πράσινη μετάβαση
  • Αποτροπή της περαιτέρω μείωσης των τιμών άνθρακα

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENA), η επιτάχυνση στις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κατά την περίοδο ανάκαμψης από την πανδημία θα αποφέρει κέρδη στο παγκόσμιο ΑΕΠ ύψους περισσότερων από 98 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε σχέση με ένα σύνηθες επιχειρηματικό σενάριο, μέχρι το 2050.

Η επένδυση σε συστήματα καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη επενδυτική ευκαιρία της επόμενης δεκαετίας, σύμφωνα με την Επιτροπή Ενεργειακής Μετάβασης.