Επιβάρυνση της εμπορικής δραστηριότητας του τομέα ενέργειας λόγω της πανδημίας

Επιβάρυνση της εμπορικής δραστηριότητας του τομέα ενέργειας λόγω της πανδημίας
Πέμπτη, 23/04/2020 - 14:33

Η πτώση των τιμών στον τομέα της ενέργειας λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά τις βιομηχανίες αιολικής και ηλιακής παραγωγής, σύμφωνα με νέα μελέτη της Aurora Energy Research.

Σύμφωνα με την έκθεση «Ο αντίκτυπος του COVID-19 στις ευρωπαϊκές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας», τα έσοδα των μονάδων παραγωγής αιολικής και ηλιακής ενέργειας για την περίοδο 2020-2021 αναμένεται να μειωθούν κατά 30-50% σε αρκετές αγορές.

Η ανάλυση αναφέρεται στις αγορές ενέργειας της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Μεγάλης Βρετανίας, της Ιρλανδίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας.

Ήδη, η ημερίσια τιμή ηλεκτρικής ενέργειας έχει μειωθεί κατά 30-40% σε πολλές χώρες της ΕΕ, από τότε που ξεκίνησε το lockdown.

Η μελέτη σημειώνει ότι το καλύτερο σενάριο είναι η ανάκαμψη των τιμών να τελεστεί μέχρι 2022, ενώ το χειρότερο ότι μέχρι το 2025 δεν θα έχει πραγματοποιηθεί πλήρης ανάκαμψη στις τιμές.

Η έκθεση διαπίστωσε ότι οι ΑΠΕ που δουλεύουν με συμβάσεις επί διαφοράς ή τιμολόγια τροφοδοσίας(feed-intariffs) θα προστατευθούν σε μεγάλο βαθμό από τη μείωση των τιμών, όπως η νέα γενιά εταιρειών στη Γαλλία, στην Ιρλανδία και στη Μεγάλη Βρετανία.

Στην Ισπανία, όπου αναμένεται είσοδος νεών εταιρείων στην εμπορική βάση, ο αντίκτυπος της πτώσης των τιμών θα είναι πιο άμεσος.

Αναφορικά με τα αποθέματα ενέργειας, οι τιμές της αγοράς θα εξαρτηθούναπό το επιχειρηματικό μοντέλο κάθε εταιρείας. Εκείνες με αγορά χωρητικότητας ή μακροπρόθεσμες βοηθητικές υπηρεσίες θα επηρεαστούν λιγότερο από τη μείωση των spread.

Τέλος, η έκθεση υπογραμμίζει ότι οι διαχειριστές των συστημάτων ενέργειας θα πρέπει πιθανότατα να αποκτήσουν περισσότερες βοηθητικές υπηρεσίες για τη διαχείριση της πτώσης στη σταθερότητα του δικτύου.