Η εικόνα αποδίδεται και στη μείωση της συμμετοχής του φυσικού αερίου στο 38,26%, γεγονός που οδήγησε τη μέση χονδρεμπορική τιμή στα 85,19 ευρώ ανά μεγαβάτωρα. Με τη χαμηλότερη τιμή να είναι στα 18,81 ευρώ/ MWh και την υψηλότερη φτάνει στα 140,14 ευρώ/MWh.
Παρά τις συνθήκες καύσωνα, η Ελλάδα συγκαταλέγεται σήμερα στις φθηνότερες αγορές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη. Η μέση τιμή στη Βουλγαρία διαμορφώνεται στα 88,1 ευρώ ανά μεγαβατώρα, στη Ρουμανία στα 92,71, στην Ουγγαρία στα 93,33, στην Αυστρία στα 87,24 και στη Γερμανία στα 91,8 ευρώ. Φθηνότερη είναι μόνο η Γαλλία, με 46,06 ευρώ, ενώ στην Ισπανία και την Πορτογαλία οι τιμές κινούνται στα 89,7 ευρώ. Ακριβότερη παραμένει η Ιταλία με 100,83 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας που καταγράφηκε χθες ξεπέρασε τις προβλέψεις, φθάνοντας τα 9.739 MW στις 2:30 το μεσημέρι έναντι εκτίμησης για 7.500 MW. Για σήμερα, η υψηλή κατανάλωση καλύπτεται κυρίως από τις ΑΠΕ και το φυσικό αέριο, ενώ στο σύστημα συμμετέχουν επίσης οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ και τα υδροηλεκτρικά. Όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές, τα υδροηλεκτρικά χρησιμοποιούνται με φειδώ λόγω λειψυδρίας, με τη συμμετοχή τους να διαμορφώνεται σήμερα στο 4,57% και του λιγνίτη στο 4,04%. Περιορισμένες είναι οι εισαγωγές, που φτάνουν το 2,95%, ενώ αξιοσημείωτες παραμένουν οι εξαγωγές στο 9,62% ή περίπου 1.800 MW παρά την υψηλή εγχώρια ζήτηση.
Σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ, το σύστημα ηλεκτροδότησης παραμένει σταθερό χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα και δεν ανησυχούν καθώς και η χθεσινή ημέρα κύλησε ομαλά χωρίς να υπάρξει κανένα σοβαρό περιστατικό στο δίκτυο. Τα δίκτυα έχουν συντηρηθεί και οι διαθέσιμες μονάδες παραγωγής ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις. Εκτός λειτουργίας παραμένει μόνο η μονάδα Άγιος Δημήτριος 5 της ΔΕΗ λόγω βλάβης, με τις απώλειες να καλύπτονται κυρίως από τις δύο νέες μονάδες φυσικού αερίου. Ο «Άγιος Νικόλαος 2» της Metlen προσφέρει ισχύ 700 MW για το μεγαλύτερο μέρος του 24ώρου, ενώ η Κομοτηνή Power της Motor Oil και της ΤΕΡΝΑ αποδίδει έως και 835 MW. Επιπλέον, έχουν τεθεί σε λειτουργία οι λιγνιτικές μονάδες Άγιος Δημήτριος 3 και 4, καθώς και η Πτολεμαΐδα 5 με ισχύ περίπου 300 MW.
Σημειώνεται τέλος ότι ο ΔΕΔΔΗΕ έχει ανακοινώσει ότι δεν πραγματοποιεί προγραμματισμένες διακοπές για συντήρηση του δικτύου αν και χθες το απόγευμα σημειώθηκε διακοπή αρκετών ωρών στο Νέο Κόσμο.
Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη υπό το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με τη συμμετοχή του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ, με αντικείμενο την επιχειρησιακή ετοιμότητα του συστήματος ενόψει του πρώτου μεγάλου κύματος καύσωνα. Στη σύσκεψη που συγκάλεσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου συμμετείχαν ο υφυπουργός Ενέργειας Νίκος Τσάφος, ο γενικός γραμματέας Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης, ο αντιπρόεδρος της ΡΑΑΕΥ Δημήτρης Φούρλαρης, καθώς και οι επικεφαλής του ΔΕΔΔΗΕ και του ΑΔΜΗΕ, Τάσος Μάνος και Μανούσος Μανουσάκης αντίστοιχα.