Οι ασφαλέστερες και οι πιο θανατηφόρες πηγές ενέργειας στον κόσμο

Οι ασφαλέστερες και οι πιο θανατηφόρες πηγές ενέργειας στον κόσμο
Πέμπτη, 07/12/2023 - 10:14

Οι πρόσφατες συζητήσεις σχετικά με την κλιματική αλλαγή, τις εκπομπές και την υγεία έχουν στρέψει τα φώτα της δημοσιότητας στις παγκόσμιες πηγές ενέργειας.

Από το 2021, σχεδόν το 90% των παγκόσμιων εκπομπών άνθρακα προέρχεται από ορυκτά καύσιμα. Όμως η παραγωγή ενέργειας δεν οδηγεί μόνο σε εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει ατυχήματα και ατμοσφαιρική ρύπανση που έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ανθρώπινη ζωή.

Όλες οι πηγές ενέργειας σήμερα παράγουν αέρια του θερμοκηπίου είτε άμεσα είτε έμμεσα. Ωστόσο, οι τρεις πρώτες πηγές ενέργειας που εκπέμπουν αέρια του θερμοκηπίου είναι όλες ορυκτά καύσιμα.

Ο άνθρακας παράγει 820 τόνους ισοδύναμου CO ανά γιγαβατώρα. Πολύ πιο πίσω βρίσκεται το πετρέλαιο, το οποίο παράγει 720 τόνους ανά γιγαβατώρα. Εν τω μεταξύ, το φυσικό αέριο παράγει 490 τόνους ανά γιγαβατώρα.

Αυτές οι τρεις πηγές συμβάλλουν σε πάνω από το 60% της παγκόσμιας παραγωγής ενέργειας.

Η παραγωγή ενέργειας σε μαζική κλίμακα μπορεί να έχει και άλλες παρενέργειες, όπως ατμοσφαιρική ρύπανση ή ατυχήματα που στοιχίζουν ανθρώπινες ζωές.

Σύμφωνα με το Our World in Data, η ατμοσφαιρική ρύπανση και τα ατυχήματα από την εξόρυξη και την καύση καυσίμων άνθρακα ευθύνονται για περίπου 25 θανάτους ανά τεραβατώρα ηλεκτρικής ενέργειας - ποσότητα που καταναλώνουν περίπου 150.000 πολίτες της ΕΕ σε ένα έτος. Στην ίδια μέτρηση το πετρέλαιο ευθύνεται για 18 ετήσιους θανάτους και το φυσικό αέριο για τρεις ετήσιους θανάτους.

Εν τω μεταξύ, η υδροηλεκτρική ενέργεια, η οποία είναι η πιο ευρέως χρησιμοποιούμενη ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, προκαλεί έναν ετήσιο θάνατο ανά 150.000 άτομα. Οι ασφαλέστερες πηγές ενέργειας είναι μακράν η αιολική, η ηλιακή και η πυρηνική ενέργεια με λιγότερους από 0,1 ετήσιους θανάτους ανά τεραβατώρα.

Η πυρηνική ενέργεια, λόγω του μεγάλου όγκου της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας και του χαμηλού αριθμού των σχετικών θανάτων, είναι μια από τις ασφαλέστερες πηγές ενέργειας στον κόσμο, παρά τις κοινές αντιλήψεις.

Τελευταία τροποποίηση στις 07/12/2023 - 10:20