Η υδροηλεκτρική ενέργεια με αντλία αποθήκευσης «κλειδί» για την ασφάλεια εφοδιασμού

Η υδροηλεκτρική ενέργεια με αντλία αποθήκευσης «κλειδί» για την ασφάλεια εφοδιασμού
Δευτέρα, 13/11/2023 - 06:08

Μία από τις απαντήσεις από τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο για τον μετριασμό των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής είναι η προώθηση της ταχείας ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Για την επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού και των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, ο διεθνής οργανισμός ενέργειας εκτιμά ότι οι επενδύσεις στην υδροηλεκτρική ενέργεια πρέπει να διπλασιαστούν στα 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, ενώ ο στόλος των υφιστάμενων περιουσιακών στοιχείων πρέπει να διατηρηθεί και να ενισχυθεί. Για να συμβεί αυτό, η υδροηλεκτρική ενέργεια πρέπει να βρίσκεται σε ίσους όρους ανταγωνισμού με άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. «Οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων θα πρέπει να εφαρμόσουν τα κατάλληλα πλαίσια αγοράς για την παροχή κινήτρων και την απομάκρυνση του κινδύνου νέων επενδύσεων και δραστηριοτήτων εκσυγχρονισμού της υδροηλεκτρικής ενέργειας προκειμένου να επιτευχθούν οι κλιματικοί στόχοι» δήλωνε το Μπαλί στο Παγκόσμιο Συνέδριο Υδροηλεκτρικής Ενέργειας 2023 στο Μπαλί της Ινδονησίας.

Μία από τις απαντήσεις από τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο για τον μετριασμό των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής είναι η προώθηση της ταχείας ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ωστόσο, υπάρχει πρόβλημα με την αξιοποίηση του πλήρους δυναμικού των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η υδροηλεκτρική ενέργεια μπορεί να αποτελέσει εφεδρεία, αλλά χρειάζονται μπαταρίες για να αποθηκεύουν την ενέργεια που παράγουν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η υδροηλεκτρική ενέργεια με αντλία αποθήκευσης είναι ιδανική για δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας που εξαρτώνται από την ηλιακή και την αιολική ενέργεια. Η τεχνολογία απορροφά την πλεονάζουσα ενέργεια σε περιόδους χαμηλής ζήτησης και την απελευθερώνει όταν η ζήτηση είναι υψηλή. Σύμφωνα με το Hydropower Status Report της Υδροηλεκτρικής Ενέργειας της Διεθνούς Ένωσης Υδροηλεκτρικής Ενέργειας, η συνολική εγκατεστημένη ισχύς υδροηλεκτρικής ενέργειας με αντλία αποθήκευσης υπολογίστηκε σε 158 GW το 2019. Πολλαπλές μελέτες έχουν εντοπίσει τεράστιες δυνατότητες για τοποθεσίες αποθήκευσης με αντλία σε όλο τον κόσμο και υπάρχει έρευνα σχετικά με τις δυνατότητες εκμετάλλευσης αχρησιμοποίητων ορυχείων. Ως αποτέλεσμα της αναζωπύρωσης του ενδιαφέροντος για την τεχνολογία, με περισσότερα από 100 έργα στα σκαριά, η Διεθνής Ένωσης Υδροηλεκτρικής Ενέργειας εκτιμά ότι η χωρητικότητα αποθήκευσης αντλούμενης υδροηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να αυξηθεί σχεδόν κατά 50% - σε περίπου 240 GW έως το 2030. Ωστόσο, σύμφωνα με αναλυτές τα έργα καθυστερούν και δεν περνούν από την ανάπτυξη και την κατασκευή. Τα έργα χρειάζονται πολλά χρόνια για να αναπτυχθούν και να κατασκευαστούν. Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο πρέπει να επισπεύσουν τώρα τις πολιτικές στήριξης, εάν θέλουν να τηρήσουν τις δεσμεύσεις για ασφάλεια εφοδιασμού, χαμηλότερο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας και διασφάλιση της βιωσιμότητας του ενεργειακού τομέα σύμφωνα με τον Chris McMonagle Διευθυντή Παγκόσμιας Επιχειρηματικής Ανάπτυξης της Bechtel Infrastructure. Ένα ακόμη πρόβλημα που επηρεάζει την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι σύμφωνα με τον ίδιο ότι τα συγκεκριμένα έργα είναι μεγάλα, πολύπλοκα έργα υποδομής. Η έρευνα δείχνει ότι ο κλάδος της υδροηλεκτρικής ενέργειας υποφέρει από υπερβάσεις κόστους και χρονοδιαγράμματος εντονότερα από άλλους τύπους έργων.