Μέχρι τις αρχές του 2024 το νομοθετικό πλαίσιο για το βιομεθάνιο – τι ζητά η αγορά

Μέχρι τις αρχές του 2024 το νομοθετικό πλαίσιο για το βιομεθάνιο – τι ζητά η αγορά
Παρασκευή, 27/10/2023 - 06:52

Η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κα Αλεξάνδρα Σδούκου γνωστοποίησε πως υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο νόμου για το βιομεθάνιο.

Η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κα Αλεξάνδρα Σδούκου γνωστοποίησε πως υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο νόμου για το βιομεθάνιο το οποίο θα τεθεί σε διαβούλευση το επόμενο διάστημα, ώστε να πάρει το δρόμο για τη βουλή μέχρι τις αρχές του 2024.

Μιλώντας χθες σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Ελληνικός Σύνδεσμος Παραγωγών Βιοαερίου-HABIO, τόνισε την ανάγκη να στηριχθούν οι νέες επενδύσεις και σημείωσε πως στόχος είναι να χορηγηθεί λειτουργική ενίσχυση. « Για να πετύχουμε την «πράσινη» οικονομία χρειάζονται πολλές επιλογές. Χρειάζεται διαφοροποίηση και μια από αυτές είναι η παραγωγή βιομεθανίου» ανέφερε η κα Σδούκου. Παραδέχτηκε πως η Ελλάδα έχει μείνει πίσω σε σχέση με τις επενδύσεις, αλλά πρέπει να επιταχύνει και στόχος είναι η αναβάθμιση του παραγόμενου βιοαερίου σε βιομεθάνιο που θα διοχετεύεται στο δίκτυο μεταφοράς.

Στόχος είναι η Ελλάδα να παράγει 2,1 TW μέχρι το 2030 πράγμα δύσκολο δεδομένου, ότι μια εγκατάσταση βιομεθανίου χρειάζεται ένα έτος για να ολοκληρωθεί. Το σημαντικότερο βέβαια ζήτημα είναι εκείνο της εφοδιαστικής αλυσίδας, καθώς οι κτηνοτροφικές μονάδες από τις οποίες τροφοδοτούνται οι μονάδες είναι διάσπαρτες. Επιπλέον, θα πρέπει να εξεταστεί το ζήτημα της μεταφοράς στις περιπτώσεις όπου μονάδες δεν είναι κοντά σε αγωγούς.

Πάντως, η αγορά βλέπει θετικά τις ανακοινώσεις του υπουργείου Ενέργειας και το γεγονός πως έχει πάρει «ζεστά» το θέμα του βιομεθανίου. Είναι αναγκαίες οι αλλαγές και αρκετές χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Δανία έχουν προχωρήσει στην ανάπτυξη αρκετών μονάδων. Είναι ενδεικτικό πως στη Δανία σύμφωνα με στοιχεία του 2021 το 24% του αερίου προέρχεται από βιομεθάνιο. Στη Γαλλία στόχος είναι μέχρι το 2030 το 15% του αερίου να καλύπτεται από βιομεθνάνιο. Μόνο το 2022 στην Ευρώπη δημιουργήθηκαν 200 μονάδες. Στην Ελλάδα το 2022 υπήρχαν 75 μονάδες ισχύος 96,4MW.

Ο κ. Αλέξανδρος Υφαντής, Πρόεδρος HABIO μιλώντας στην ίδια εκδήλωση ανέφερε πως θα πρέπει να δοθεί ταρίφα ενίσχυσης, επισημαίνοντας πως στην Ιταλία η ταρίφα ενίσχυσης στο βιομεθάνιο είναι στα 120-133 ευρώ ανα μεγαβατώρα καθώς και πρόσθετη ενίσχυση 40%για τον εξοπλισμό αναβάθμισης σε υφιστάμενες μονάδες.