Κεραμουργία Βορείου Ελλάδας: Επενδύσεις σε ΑΠΕ για μείωση του ενεργειακού κόστους

Κεραμουργία Βορείου Ελλάδας: Επενδύσεις σε ΑΠΕ για μείωση του ενεργειακού κόστους
Τετάρτη, 11/10/2023 - 06:31

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κατασκευή αιολικού πάρκου ισχύος 19 MW το οποίο προβλέπεται να λειτουργήσει το 2024, ενώ η παραγωγή του εκτιμάται ότι θα συμβολαιοποιηθεί μέσω μακροχρόνιου PPA.

Ενισχύει την παρουσία της στις Ανανεώσιμες Πηγές και την αποθήκευση ενέργειας, η Κεραμουργία Βορείου Ελλάδας (ΚΕΒΕ) στοχεύοντας στη μείωση του ενεργειακού κόστους κατά 5-10%, τον περιορισμό της χρήσης φυσικού αερίου κατά 30% και τη μείωση του ανθρακικού της αποτυπώματος κατά 63% έως το 2030.

Με το ενεργειακό κόστος να ανέρχεται σε 30% του λειτουργικού κόστους της εταιρείας για την Κεραμουργεία Βορείου Ελλάδας η επένδυση στην πράσινη ενέργεια είναι ζωτικής σημασίας.

Η εταιρεία διαθέτει 135 MW έργων ΑΠΕ σε διάφορα στάδια ωρίμανσης, ενώ έχει λάβει άδειες για έργα αποθήκευσης συνολικής ισχύος 386 MW, παράλληλα διαθέτει ήδη περίπου 20 MWεγκατεστημένης ισχύος, σε ένα αιολικό 13,2 MW, φωτοβολταικά πάρκα 1,4 MWκαι μια μονάδα Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας (ΣΥΘΗΑ) ισχύος 4,7 MW στη Χρυσούπολη της Καβάλας.

Παράλληλα σε εξέλιξη βρίσκεται η κατασκευή αιολικού πάρκου ισχύος 19 MW το οποίο προβλέπεται να λειτουργήσει το 2024, ενώ η παραγωγή του εκτιμάται ότι θα συμβολαιοποιηθεί μέσω μακροχρόνιου PPA. Το ύψος της επένδυσης υπολογίζεται σε 20 εκατ. ευρώ

Όπως ανέφερε χθες σε συνέντευξη τύπου ο κ. Άγις Κοθάλης διευθύνων σύμβουλος, αλλά και εκπρόσωπος της τρίτης γενιάς ιδιοκτησίας της εταιρείας, η Κεραμουργία επενδύει στον τομέα της πράσινης ενέργειας ήδη από το 2000 αφού το ενεργειακό κόστος είναι μείζονος σημασίας για τη λειτουργία της. Πρέπει να σημειωθεί ότι η κατανάλωση των δυο εργοστασίων της εταιρείας στη Λάρισα και τη Νέα Σάντα, υπολογίζεται σε 1.000 MWh φυσικού αερίου και 130 MWhηλεκτρισμού σε ημερήσια βάση.

Η ενεργειακή κρίση και η κατακόρυφη αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου είχε σημαντικές επιπτώσεις στα οικονομικά της εταιρείας ειδικά το δεύτερο εξάμηνο του 2022, στη διάρκεια του οποίου επέλεξε να μετακυλήσει σταδιακά και μόνο μέρος της τεράστιας αύξησης του κόστους ειδικά του φυσικού αερίου στους πελάτες της.

Σήμερα σύμφωνα με τον κ. Κοθάλη το κόστος του φυσικού αερίου είναι αυξημένο κατά 20% σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα και φαίνεται ότι είναι διαχειρίσιμο με δεδομένη και την αύξηση της ζήτησης δομικών υλικών.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η Κεραμουργία Βορείου Ελλάδος εξάγει το 60% της παραγωγής της σε 40 χώρες σε όλο τον κόσμο και προγραμματίζει επενδύσεις 25 εκατ. ευρώ έως το 2025. Παράλληλα συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα συνολικού προϋπολογισμού 3,6 εκατ. ευρώ για την χρήση στην παραγωγή της των σύγχρονων πράσινων καυσίμων όπως το βιομεθάνιο, αλλά και στην ανάπτυξη καινοτόμων και αποδοτικών προϊόντων δόμησης.

Ταυτόχρονα, τα ερευνητικά προγράμματα εστιάζουν στην ανάπτυξη πράσινου κεραμιδιού με φωτοανακλαστικές και φωτοκαταλυτικές ιδιότητες, στην ανάπτυξη υπολογιστικών εργαλείων για βέλτιστη ενεργειακή κατανάλωση βιομηχανικών κεραμικών, καθώς και παραγωγή πρωτοτύπου ηλιακού κεραμιδιού με ενσωματωμένα ηλιακά κελιά υψηλής απόδοσης.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της τελευταίας 10ετίας έχει σημειωθεί αύξηση τζίρου κατά 129%, καθώς και αύξηση της κερδοφορίας κατά 31%. Επιπλέον, πριν από μία 10ετία η ΚΕΒΕ εξήγαγε τα προϊόντα της σε 9 χώρες, ενώ σήμερα εξάγει σε περισσότερες από 40 χώρες, με το ποσοστό των πωλήσεων σε χώρες του εξωτερικού να έχει αυξηθεί κατά 240%. Παράλληλα, η ΚΕΒΕ επενδύει συνεχώς στο εργατικό δυναμικό, το οποίο κατά τη διάρκεια της τελευταίας 10ετίας σημειώνει αύξηση κατά 50%, διατηρώντας σήμερα 170 θέσεις εργασίας.