Αιολική ενέργεια: Ο αέρας έδωσε ώθηση - Σε ποια χώρα κάλυψε το 116% της ζήτησης

Αιολική ενέργεια: Ο αέρας έδωσε ώθηση - Σε ποια χώρα κάλυψε το 116% της ζήτησης
Σάββατο, 12/08/2023 - 07:57

Οι ισχυροί άνεμοι σε όλη την Ευρώπη ευνόησαν την αύξηση της παραγωγής αιολικής ενέργειας.

Αύξηση της αιολικής ενέργειας καταγράφεται από την αρχή της εβδομάδας σε όλη την Ευρώπη. Οι ισχυροί άνεμοι σε όλη την Ευρώπη ευνόησαν την αύξηση της παραγωγής αιολικής ενέργειας. Ειδικότερα, τη Δευτέρα, 7 Αυγούστου, η αιολική ενέργεια παρήγαγε περισσότερο από το 25% της συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώθηκε στην Ευρώπη, σύμφωνα με την ένωση Wind Europe. Ειδικά στη Βόρεια Ευρώπη η παραγωγή αιολικής ενέργειας αυξήθηκε. Στη Γερμανία κάλυψε το 58% της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας εκείνη τη Δευτέρα αναφέρει σε ανάρτησή της στο LinkedIn η ένωση. Στη Σουηδία ήταν 47%, και στη Φινλανδία 34%. Η Δανία παρήγαγε το 116% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας από την αιολική ενέργεια και εξήγαγε την περίσσεια ηλεκτρική ενέργεια σε γειτονικές χώρες.

Καθώς η Ευρώπη συνεχίζει να κατασκευάζει ανεμογεννήτριες, όλο και περισσότερες χώρες θα φτάσουν σε τόσο υψηλά μερίδια αιολικής ενέργειας στο μείγμα ηλεκτρικής ενέργειας τους, με το κλειδί για τη αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας σύμφωνα με την ένωση να είναι τα δίκτυα και η αποθήκευση. Στις 10 Αυγούστου το μερίδιο της αιολικής ενέργειας στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας σύμφωνα με στοιχεία της Wind Europe έφτασε το 9,2%.

Το Μερίδιο αιολικής ενέργειας στο μείγμα ηλεκτρικής ενέργειας της Ελλάδας την ίδια μέρα ήταν στο 13,8%, με τη χώρα μας να βρίσκεται στην έκτη θέση ανάμεσα σε 20 χώρες της Ε.Ε.

Στο μεταξύ ένα σημαντικό βήμα για την εγκατάσταση υπεράκτιων αιολικών έκανε η Λιθουανία η οποία παρουσίασε τα αποτελέσματα της πρώτης της δημοπρασίας υπεράκτιων αιολικών. Σύμφωνα με την Wind Europe στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν σχέδια για την κατασκευή υπεράκτιων αιολικών πριν από το 2030. «Αυτά τα νέα έργα θα είναι ζωτικής σημασίας για την περιοχή. Η υπεράκτια αιολική ενέργεια θα βοηθήσει τις χώρες της Βαλτικής να αυξήσουν την ενεργειακή τους ανεξαρτησία, να μειώσουν τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και να αποκομίσουν τα οικονομικά οφέλη που προκύπτουν. Θα μπορούν επίσης να γίνουν εξαγωγείς ενέργειας αντί εισαγωγείς. Η Εσθονία σχεδιάζει ήδη ένα υποθαλάσσιο καλώδιο ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία για εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στο μέλλον».

Τελευταία τροποποίηση στις 12/08/2023 - 07:57