Σημαντική η Ελληνική δραστηριοποίηση στον τομέα ΑΠΕ στην Ρουμανία για έργα 10.509 MW που θα τεθούν σε λειτουργία έως το 2028

Σημαντική η Ελληνική δραστηριοποίηση στον τομέα ΑΠΕ στην Ρουμανία για έργα 10.509 MW που θα τεθούν σε λειτουργία έως το 2028
Πέμπτη, 10/08/2023 - 09:36

Συνολικά 10.509 MW έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μπορούν να τεθούν σε λειτουργία έως το 2028 στην Ρουμανία, με σημαντική συμβολή και ελληνικών εταιρειών, εκ των οποίων 5.911 MW αφορούν έργα αιολικής ενέργειας και 4.598 MW αφορούν φωτοβολταϊκά έργα.

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρει ενημερωτικό έγγραφο της πρεσβείας μας στο Βουκουρέστι, σύμφωνα με τα στοιχεία που υποβλήθηκαν στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας-ANRE από τον ρουμάνικο διαχειριστή του συστήματος μεταφοράς-CNTEE Transelectrica SA και σύμφωνα με τον κατάλογο των τεχνικών εγκρίσεων σύνδεσης/TCA και των συμβάσεων σύνδεσης/CC που έχουν εκδοθεί για εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές:

  • 300 MW αιολικών και 372 MW ηλιακών πάνελ θα τεθούν σε λειτουργία το 2023,
  • 276 MW αιολικών και 2.786 MW ηλιακών θα τεθούν σε λειτουργία το 2024 και
  • 4.163 MW αιολικών και 991 MW ηλιακών θα τεθούν σε λειτουργία το 2025 και παράλληλα
  • 893 MW αιολικής και 449 MW ηλιακών πάνελ αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία το 2026 και 279 MW αιολικής ισχύος το 2028.

Σημειώνεται ότι στο τέλος του 2022, η συνολική εγκατεστημένη ισχύς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ρουμανικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας ήταν : 11.650 MW, εκ των οποίων

  • 6.642 MW υδροηλεκτρική ενέργεια,
  • 1.426 MW ηλιακά πάνελ,
  • 3.027 MW αιολικά,
  • 134 MW σε μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα/βιοαέριο/απόβλητα
  • και 4 MW σε απόβλητα/γεωθερμική θερμότητα.

Όπως προκύπτει από τα ανωτέρω, έντονη δραστηριότητα στον τομέα παρουσιάζουν τόσο αλλοδαπές όσο και ρουμανικές εταιρείες.

Στο σκέλος των αλλοδαπών, σημειώνεται η πρόσφατη ανακοίνωση της HELLENiQ Renewables, εταιρεία του ομίλου HELLENiQ Energy (πρώην ΕΛΠΕ)-με μέχρι τώρα δραστηριότητα σε Μαυροβούνιο (μέσω JUGOPETROL και ΕΚΟ) , Βόρεια Μακεδονία (ΟΚΤΑ), Βουλγαρία (EKO Bulgaria) και Σερβία (EKO SERBIA Novi Beograd)- για δεσμευτική συμφωνία με την Mytilineos για την κατασκευή και απόκτηση 4 φωτοβολταϊκών πάρκων στη νότια Ρουμανία με συνολική ισχύ 211 MW. Όπως αναφέρεται επίσης, η HELLENiQ ENERGY εισέρχεται στην αγορά ΑΠΕ της Ρουμανίας με συνολικό χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ άνω των 800 MW, επισπεύδοντας την υλοποίηση του στρατηγικού της σχεδιασμού για τουλάχιστον 1 GW εγκατεστημένης ισχύος έως το 2025 και άνω των 2 GW το 2030. Όπως τονίζεται, τα έργα βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης και αναμένεται να ξεκινήσουν εμπορική λειτουργία σταδιακά, από το Δ’ Τρίμηνο 2023 έως το Γ’ Τρίμηνο 2025. Η συνολική ετήσια παραγωγή ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας υπολογίζεται πως θα ξεπερνά τις 300 GWh, ικανή για να καλύψει τις ανάγκες 100.000 νοικοκυριών.

Παράλληλα, η HELLENiQ Renewables προχώρησε σε συμφωνία με έτερο αντισυμβαλλόμενο (σ.σ. δεν έχει γνωστοποιηθεί η επωνυμία), για την ανάπτυξη έτερου χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών πάρκων έως 600 MW στη Ρουμανία.

Σημειώνεται περαιτέρω από πλευράς της πρεσβείας μας ότι:

α. και η ΔΕΗ Ανανεώσιμες ΑΕ/ΔΕΗΑΝ, υπέγραψε τον Δεκέμβριο του 2022 κατ’ αρχήν συμφωνία με την Mytilineos, για την ανάπτυξη, κατασκευή και πώληση ενός χαρτοφυλακίουηλιακής ενέργειαςπερίπου 210MW στην Ρουμανία, με την συμφωνία να υπόκειται σε περαιτέρω ελέγχους και εγκρίσεις σύμφωνα με τα καταστατικά των δύο εταιρειών. Το χαρτοφυλάκιο, αποτελείται από δύο φωτοβολταϊκά πάρκα, που αναμένεται να τεθούν σε εμπορική λειτουργία κατά τη διάρκεια του 2024, ενώ και τα δύο έργα αναπτύχθηκαν από τη Mytilineos, η οποία θα αναλάβει και την κατασκευή.

β. Στην πρόσφατα ανακοινωθείσα συμφωνία εξαγοράς της Enel Romania από την ΔΕΗ, στο χαρτοφυλάκιο της Enel περιλαμβάνονται και έργα ΑΠΕ και συγκεκριμένα 534MW ΑΠΕ εν λειτουργία: 8 αιολικά πάρκα εγκατεστημένης ισχύος 499MW και 4 φωτοβολταϊκά πάρκα εγκατεστημένης ισχύος 36 MW και επιπλέον 5,4GW έργα σε ανάπτυξη εκ των οποίων 2,3 GW αφορούν σε αιολικά και 3,1 GW σε φωτοβολταϊκά).

Εξαγορές

Τέλος και όσον αφορά σχετικές εξαγορές από άλλες αλλοδαπών/ρουμανικών συμφερόντων εταιρείες, αναφέρονται, α) η εξαγορά από την γαλλική πετρελαϊκή εταιρεία Total Energies Renewables η οποία απέκτησε 208MW φωτοβολταϊκών από τον γερμανικό όμιλο PNE Group νωρίτερα αυτό το μήνα β) η εγχώρια (αυστριακών συμφερόντων) εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου OMV Petrom η οποία εξαγόρασε ένα χαρτοφυλάκιο 710MW από τον δανικών συμφερόντων όμιλο Jantzen Renewables τον Ιούνιο και γ) τον Μάρτιο ο ρουμάνικος διανομέας και προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας Electrica ολοκλήρωσε την εξαγορά της ρουμάνικης εταιρείας Sunwind Energy, της οποίας η κύρια δραστηριότητα είναι η παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκές πηγές. Η εταιρεία αναπτύσσει το φωτοβολταϊκό έργο "Satu Mare 2", με εγκατεστημένη ισχύ 27 MW, και το έργο βρίσκεται στη φάση "έτοιμο προς κατασκευή", στην περιοχή της Βόρειας Ρουμανίας και στην κομητεία Σάτου Μάρε.