Νέοι κανόνες για το ανανεώσιμο υδρογόνο

Νέοι κανόνες για το ανανεώσιμο υδρογόνο
Τετάρτη, 21/06/2023 - 06:30

Οι νέοι κανόνες θα ισχύουν τόσο για τους εγχώριους παραγωγούς όσο και για τους διεθνείς παραγωγούς που εξάγουν ανανεώσιμο υδρογόνο στην ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε επίσημα τις δύο πράξεις που περιγράφουν λεπτομερείς κανόνες σχετικά με το πώς ορίζεται το ανανεώσιμο υδρογόνο. Η πρώτη πράξη ορίζει υπό ποιες συνθήκες το υδρογόνο, και τα καύσιμα με βάση το υδρογόνο μπορούν να θεωρηθούν ως ανανεώσιμα καύσιμα. Η δεύτερη πράξη παρέχει μια μεθοδολογία για τον υπολογισμό των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής των συγκεκριμένων καυσίμων. Προβλέπεται επίσης σύμφωνα με το άρθρο 27 παράγραφος 3 και το άρθρο 28 παράγραφος 5 της οδηγίας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ότι οι δύο πράξεις είναι αλληλένδετες και απαραίτητες για να συνυπολογίζονται τα καύσιμα στους στόχους των κρατών μελών για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Οι νέοι κανόνες θα ισχύουν τόσο για τους εγχώριους παραγωγούς όσο και για τους διεθνείς παραγωγούς που εξάγουν ανανεώσιμο υδρογόνο στην ΕΕ. Η Επιτροπή εκτιμά ότι χρειάζονται περίπου 500 TWh ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές για να εκπληρωθεί η φιλοδοξία του 2030 στο REPowerEU να παράγει 10 εκατομμύρια τόνους ανανεώσιμου υδρογόνου.Αυτές οι πράξεις αποτελούν μέρος του ρυθμιστικού πλαισίου της ΕΕ για το υδρογόνο που περιλαμβάνει επενδύσεις σε ενεργειακές υποδομές και κανόνες κρατικών ενισχύσεων, καθώς και νομοθετικούς στόχους για το ανανεώσιμο υδρογόνο για τους τομείς της βιομηχανίας και των μεταφορών. Θα διασφαλίσουν ότι όλα τα ανανεώσιμα καύσιμα παράγονται από ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια.

Αναλυτές πάντως εκτιμούν πως η αγορά στη χώρα μας δεν μπορεί να δημιουργηθεί εάν δεν υπάρχει τιμολογιακή πολιτική και το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο για το ποιος θα διανέμει το υδρογόνο. Επισημαίνουν δε πως οι Βρυξέλλες θέλουν ανεξάρτητους διαχειριστές υδρογόνου και στόχος είναι το υδρογόνο που παράγεται να πηγαίνει τελικά στις μεγάλες βιομηχανίες. Όπως τονίζουν μάλιστα υπό τις παρούσες συνθήκες το υδρογόνο θα ωφελήσει μόνο τις μεγάλες χαλυβουργικές μονάδες, όπως στην Γερμανία η οποία πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση, δηλαδή της ανάπτυξης του υδρογόνου, ενώ θα ευνοούσε και τις μεγάλες μονάδες της τσιμεντοβιομηχανίας, όπως στην Γαλλία.