Eunice: Επένδυση 11 εκατ. ευρώ για «κοιλάδα υδρογόνου» στην Κρήτη

Eunice: Επένδυση 11 εκατ. ευρώ για «κοιλάδα υδρογόνου» στην Κρήτη
Τρίτη, 13/06/2023 - 07:12

Πενταετή ορίζοντα υλοποίησης και αρχικό προϋπολογισμό 11 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 8 εκατ. ευρώ αποτελούν χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση έχει το έργο GRAVE-H2 για τη δημιουργία «κοιλάδας υδρογόνου» στον Αθερινόλακκο Κρήτης.

Το έργο, που παρουσίασε χθες η Eunice ως επικεφαλής κοινοπραξίας στην οποία συμμετέχουν εταιρίες τεχνολογικοί και επιστημονική φορείς αλλά και η Περιφέρεια Κρήτης, αποτελεί την πρώτη επένδυση της κατηγορίας που αναπτύσσεται στην Ελλάδα σε εμπορική κλίμακα. Μακροπρόθεσμος στόχος του έργου είναι η παραγωγή 500 τον. υδρογόνου το χρόνο.

Η Eunice έχει το ρόλο του συντονιστή και επικεφαλής της κοινοπραξίας του έργου, στο οποίο συμμετέχουν επίσης η Industrie De Nora, ιταλική πολυεθνική που αναπτύσσει προηγμένα συστήματα ηλεκτρόλυσης, η BallardPower Systems Europe, κατασκευαστής προϊόντων κυψελών καυσίμου PEM σε ποικίλες αγορές και εφαρμογές, η Περιφέρεια Κρήτης, η τουριστική SolmarTours, το PolitecnicodiTorino, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), καθώς και το ερευνητικό τμήμα του ΔΕΔΔΗΕ.

Όπως επισημάνθηκε κατά την παρουσίαση του έργου το Crete Aegean hydrogen valley βρίσκεται στην φάση του σχεδιασμού και θα ακολουθήσει η αδειοδότηση που είναι μια από τις προκλήσεις του εγχειρήματος. Όπως τόνισε ο αντιπρόεδρος του ομίλου EUNICE κ. Γιώργος Πεχλιβάνογλου, το έργο αυτό θα είναι πρόδρομος που θα ανοίξει τα ρυθμιστικά πλαίσια για το υδρογόνο.

Ο σχεδιασμός προβλέπει τη διάθεση του υδρογόνου σε διαφορετικές χρήσεις και συγκεκριμένα τις μεταφορές όπως η κίνηση λεωφορείου Solmar Tours, με υδρογόνο, τη ναυτιλία μέσω του λιμανιού του Αθερινόλακκου και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Το πράσινο υδρογόνο θα παράγεται με χρήση αποκλειστικά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που θα προέρχεται σε πρώτη φάση από φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 3 MW που πρόκειται να αναπτύξει η Eunice με κόστος επένδυσης 2 εκατ ευρώ.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Πεχλιβάνογλου η περαιτέρω ανάπτυξη της παραγωγής πράσινου υδρογόνου προϋποθέτει την εξασφάλιση άφθονης και φθηνής ενέργειας από ΑΠΕ συνδέοντας το έργο του υδρογόνου με δύο άλλες πρωτοβουλίες του ομίλου, για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αίγυπτο και την κατασκευή μονάδων ΑΠΕ σε νησίδες του Αιγαίου. Ο κ. Πεχλιβάνογλου υποστήριξε ότι το έργο της διασύνδεσης της Κρήτης με την Αίγυπτο παρά την αρνητική θέση του ΑΔΜΗΕ που θεωρεί ότι δεν «χωράει» στο σύστημα της Κρήτης, είναι υλοποιήσιμο και πρόσθεσε ότι δεν έχει εγκαταλειφθεί.

Όπως είπε το «πρωτοπόρο έργο CRAVE H2 έρχεται να ενισχύσει το ενεργειακό όραμα για να γίνει η Ελλάδα ενεργειακό κέντρο στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, εντάσσοντας δυναμικά την Κρήτη στο χάρτη των εναλλακτικών καυσίμων και αυτό του πράσινου υδρογόνου. Η ανάπτυξη της κοιλάδας Πράσινου Υδρογόνου στη Κρήτη θα έχει πολλαπλές εφαρμογές στην τοπική και εθνική οικονομία, στις τοπικές μεταφορές, στην ναυτιλία, στην παραγωγή ενέργειας, αλλά και σε πλειάδα βιομηχανικών εφαρμογών. Η ανάπτυξη αντίστοιχων έργων από τον όμιλοEuniceαποτελούν μια σημαντική καινοτομία για την χώρα μας».

Η Head of Communication & Media Relations του ομίλου EUNICE κα Μαρία Μιχαλάκη τόνισε ότι εδώ και χρόνια ο όμιλος αναπτύσσει μια πλούσια παλέτα πράσινων ενεργειακών λύσεων υψηλής τεχνολογίας και αποτελεσματικότητας. Πρόσθεσε ότι «σήμερα, όμως, εκκινεί ένα πρωτοπόρο Ευρωπαϊκό Έργο για το πράσινο υδρογόνο. Ένα έργο που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Clean Hydrogen Partnership, και με επικεφαλής τον όμιλο Eunice, συμμετέχουν φορείς και εκπρόσωποι από διαφορετικούς χώρους , όπως την βιομηχανία, την ακαδημαϊκή κοινότητα, περιφερειακές/εθνικές αρχές και επιχειρήσεις, με τον καθένα να έχει διαφορετικό ρόλο στην αλυσίδα αξίας του υδρογόνου.»