Enel: Μέσα στο 2023 ολοκληρώνεται το Φωτοβολταϊκό πάρκο «Πέρασμα» στην Κοζάνη

Enel: Μέσα στο 2023 ολοκληρώνεται το Φωτοβολταϊκό πάρκο «Πέρασμα» στην Κοζάνη
Δευτέρα, 24/04/2023 - 09:23

Η συστοιχία φωτοβολταϊκών πάρκων «Πέρασμα», το νέο πράσινο έργο της εταιρείας, αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2023, με προϋπολογισμό περί τα 68 εκατ. ευρώ, και θα συμβάλει ουσιαστικά στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης ενώ παράλληλα ενισχύει την απασχόληση με νέες θέσεις εργασίας στην περιοχή, στηρίζοντας έμπρακτα την τοπική κοινωνία.

Οι εργασίες για την κατασκευή του 60ου μας έργου στην Ελλάδα ξεκίνησαν, δυτικά της Κοζάνης, κάνοντας πράξη τη δέσμευσή μας για επιτάχυνση της απολιγνιτοποίησης της χώρας.

Η συστοιχία φωτοβολταϊκών πάρκων βρίσκεται κοντά στα χωριά Μαυροδένδρι και Σιδεράς σε υψόμετρο 750 μέτρα. Aποτελείται από 6 έργα, των οποίων η συνολική εγκατεστημένη ισχύς θα ανέρχεται στα 84MW, με πρόβλεψη να φτάσουμε τα 95 MW στις αρχές του 2024. Το έργο σηματοδοτεί μία ακόμη σημαντική επένδυση της εταιρείας μας στην ευρύτερη περιοχή της Κοζάνης και κατ’ επέκταση στη χώρα, στην οποία δραστηριοποιούμαστε από το 2008. Με την ολοκλήρωση του, η συνολική εγκατεστημένη ισχύς της εταιρείας μας στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας θα ξεπεράσει τα 140MW, ενώ η συνολική εγκατεστημένη ισχύ της Enel Green Power Hellas θα αγγίξει τα 565 ΜW.

Η συστοιχία φωτοβολταϊκών πάρκων θα αποτελείται από 156.000 πανέλα διπλής όψης της εταιρείας Longi, σταθερές βάσεις και Huawei string inverters. Το έργο θα συνδεθεί μέσω υπογείων γραμμών ΜΤ 10 χιλιομέτρων με το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) 400KV τύπου GIS, το πρώτο στην Ελλάδα που θα κατασκευαστεί από ιδιώτες παραγωγούς.

Ένα έργο που σέβεται τη βιωσιμότητα

Η κατασκευή του συστοιχίας φωτοβολταϊκών πάρκων στο Πέρασμα ακολουθεί το μοντέλο μας «Sustainable Construction Site», μια συλλογή από βέλτιστες πρακτικές που στοχεύουν στην ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων κατά την διάρκεια της κατασκευής. Ήδη η ενέργεια που καταναλώνεται στο εργοτάξιο, παράγεται αποκλειστικά από ηλιακά πάνελ.

Τόσο κατά την φάση κατασκευής όσο και κατά την φάση λειτουργίας του έργου, λαμβάνουμε τα αναγκαία μέτρα ώστε να μην θίγονται οι κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις της ευρύτερης περιοχής. Στο πλαίσιο αυτό, διασφαλίζουμε την δημιουργία διόδων για την διευκόλυνση της βόσκησης των ζώων, στον ευρύτερο χώρο του έργου.

Παράλληλα, ακολουθώντας τις αρχές της Κυκλικής Οικονομίας, θα υλοποιήσουμε ένα πρόγραμμα για την δημιουργική επαναχρησιμοποίηση παλετών συσκευασίας για δημιουργία δώρων & ξύλινης κατασκευής για την “Κιβωτό”, το πρώτο Κέντρο Αποθεραπείας - Αποκατάστασης, Διημέρευσης, Ημερήσιας Φροντίδας Α.μεΑ στην περιοχή της Κοζάνης. Συγκεκριμένα, θα δοθούν περίπου 1000 παλέτες στη Σχολή Καλών Τεχνών της Φλώρινας, όπου οι σπουδαστές θα δημιουργήσουν μια σειρά ψηφιακών σχεδίων. Τα αντίτυπα των σχεδίων θα δοθούν στα παιδιά της Κιβωτού για να προσθέσουν τις προσωπικές τους πινελιές, και στη συνέχεια θα δημιουργηθεί μία ξύλινη κιβωτός μέσα στο οικόπεδο-παιδότοπο του χώρου, η οποία θα συμβάλει στην εκπαίδευση και αποκατάσταση των παιδιών με ειδικές ανάγκες.

Κοινωνικός αντίκτυπος

Στην Enel Green Power δεσμευόμαστε στη Δημιουργία Αμοιβαίας Αξίας (CSV) με τις τοπικές κοινωνίες, τόσο κατά της κατασκευής όσο και κατά τη λειτουργία του έργου, και στο πλαίσιο αυτό συνεργαζόμαστε με την Κοινότητα του Μαυροδενδρίου που βρίσκεται κοντά στο έργο.

Έχοντας μέχρι στιγμής υποστηρίξει εθιμοτυπικές εκδηλώσεις της Κοινότητας, καλύψει εργασίες στο Παρεκκλήσι του Κοιμητηρίου και απαντήσει και σε ποικίλες ανάγκες έχουμε ανάπτυξη μία υγιή σχέση εμπιστοσύνης η οποία θα συνεχιστεί όχι μόνο κατά την κατασκευή του έργου αλλά και μετά την ολοκλήρωσή του.

Το έργο προσφέρει περίπου 200 θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης σε καθημερινή βάση, με το 90% των θέσεων αυτών να καλύπτονται από κατοίκους των γύρω περιοχών. Παράλληλα, σε συνεργασία με τοCluster Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας (CluBE)έχουμε δημιουργήσει - αποκλειστικά για τα νοικοκυριά του Μαυροδενδρίου - ένα ειδικό πρόγραμμα εντοπισμού και αντιμετώπισης των ενεργειακών αναγκών του Μαυροδενδρίου. Αναλυτικότερα, θα πραγματοποιήσουμε μελέτη και έρευνα που η οποία θα έχει ως αντικείμενο τον εντοπισμό των ενεργειακών αναγκών του χωριού, των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης και των τρόπων αντιμετώπισης του προβλήματος στην περιοχή. Το πρόγραμμα χωρίζεται σε τέσσερεις φάσεις και το πρώτο εξ αυτών, «Διάγνωση της υφιστάμενης κατάστασης», έχει ξεκινήσει ήδη και θα ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες, μετά από επισκέψεις της ομάδας του CluBE σε όλα τα νοικοκυριά. Αξίζει να αναφερθεί ότι με το πρόγραμμα αυτό θα δημιουργηθεί το πρώτο one-shop στην Ελλάδα, που θα υποστηρίζει την αμφίδρομη επικοινωνία μεταξύ πολιτών και δομής για καλύτερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση και παροχή εξατομικευμένων συμβουλών.