Ο γ.γ. της ΠΟΣΠΗΕΦ Πέτρος Τσικούρας καταγγέλλει την καθυστέρηση σύνδεσης των Φωτοβολταϊκών Σταθμών με το Δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ

Ο γ.γ. της ΠΟΣΠΗΕΦ Πέτρος Τσικούρας καταγγέλλει την καθυστέρηση σύνδεσης των Φωτοβολταϊκών Σταθμών με το Δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ
Παρασκευή, 17/02/2023 - 12:59

Ανικανότητα ή Σκοπιμότητα, έχει τίτλο το άρθρο του γ.γ. της ΠΟΣΠΗΕΦ, το οποίο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του Συνδέσμου και αφορά στην καθυστέρηση που παρατηρείται στη σύνδεση Φωτοβολταϊκών Σταθμών στο Δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ.

Πιο συγκεκριμένα στο άρθρο αναφέρόνται τα παρακάτω:

Στους 17 έχουν φτάσει οι Μήνες που Φωτοβολταικοί Σταθμοί είναι ασύνδετοι στο Δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ. Ετσι σήμερα υπάρχουν Κατασκευασμένα περίπου 1000 ΜW φωτοβολταικών πάρκων που περιμένουν το ΔΕΔΔΗΕ να τα συνδέσει στο Δίκτυο.

Είναι πολύ ενδιαφέρoν να τονιστεί δυστυχώς για πολλοστή φορά ότι:

  • Η Παρούσα Διοίκηση του ΔΕΔΔΔΗΕ πριν από δύο περίπου χρόνια έδωσε μεγάλο αγώνα να αναλάβει Μονοπωλιακά την Κατασκευή των Έργων Σύνδεσης των Φωτοβολταικών Πάρκων. Πάλεψε προκειμένου να μην επιτρέπεται σε καμία Ιδιωτική Εταιρεία να μπορεί να κατασκευάσει έργα Δικτύου κατόπιν ανάθεσης από τους μικρομεσαίους επενδυτές Φ/Β, παρά μόνο ο ΔΕΔΔΗΕ. Δεν είχε την ικανότητα να δει ότι αδυνατούσε να αναλάβει αυτό το πολύ καίριο έργο; Τα μεγέθη τα είχε μπροστά της. Η μήπως ήθελε να μπλοκάρει την σύνδεση των Μικρών Φωτοβολταικών;
  • Οι Καθυστερήσεις παγιώθηκαν αμέσως μόλις ανέλαβε μονοπωλιακά την κρίσιμη αυτή εργασία.
  • Το χρονικό Διάστημα της καθυστέρησης ουσιαστικά Προσαυξάνεται κατά 4-7 μήνες όσοι είναι και οι μήνες που μεσολαβούν μεταξύ της Αποδοχής των Όρων Σύνδεσης από τους Παραγωγούς και την Υπογραφή της Σύμβασης Σύνδεσης μεταξύ ΔΕΔΔΗΕ και παραγωγού.
  • Οι Φωτοβολταικοί Παραγωγοί προπληρώνουν μετρητοίς, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ το κόστος της Σύνδεσης του Φωτοβολταικού Πάρκου τους. Δηλαδή μπορεί και 15-16 μήνες μπροστά και όταν πλησιάζει η εκπνοή της Προθεσμίας ο ΔΕΔΔΗΕ επικαλείται ότι δεν υπάρχουν υλικά.
  • Τα Φωτοβολταικά Πάρκα ως γνωστό με το υπάρχον Σύστημα λειτουργίας της Αγοράς εισέρχονται με Προτεραιότητα και με Μηδενική Τιμή. Δεν έχει σημασία τώρα να εξηγήσουμε πως συμβαίνει αυτό.

Τα 1000 ΜW εγκατεστημένης λοιπόν ισχύος θα έδιναν σε Ετήσια Βάση Ενάμιση δισεκατομμύριο Κιλοβατώρες (1.500.000 κιλοβατώρες παράγει κάθε εγκατεστημένο κιλοβάτ φωτοβολταικού σταθμού) και θα έριχναν την τιμή του Ηλεκτρικού Ρεύματος.

Οι Φωτοβολταικές κιλοβατώρες θα μείωναν το κόστος των Καταναλωτών, θα μείωναν την Εξάρτηση της χώρας από Αέριο, θα μείωναν το ποσό από τον Κρατικό Προϋπολογισμό που θα ξοδεύονταν σε επιδοτήσεις.

Ποιος δεν το θέλει αυτό;

Ποιος δεν είναι Ικανός να το αντιληφθεί αυτό;

Σε μία περίοδο που η αύξηση της τιμής του Ρεύματος είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Κοινωνίας μας και θα έπρεπε και της Κυβέρνησης.

  • Η Προθεσμία των 12 μηνών που είχε ο ΔΕΔΔΗΕ ήδη ήταν εξωφρενικά μεγάλο χρονικό διάστημα. Αλλά μπήκε γιατί θεωρήθηκε ότι κάποια λίγα Έργα είχαν πρόβλημα.

Δυστυχώς όμως παγιώθηκε για το Σύνολο των Έργων Σύνδεσης.

  • Δεν μπορεί η Διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ να επικαλεστεί έλλειψη Προσωπικού.

Τα Έργα Σύνδεσης των Φωτοβολταικών δεν κατασκευάζονται από συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ, αλλά από υπεργολάβους του. Είναι αδιανόητο λοιπόν γιατί η Διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ δεν συνάπτει Συμβάσεις, δεν οργανώνει περισσότερους Υπεργολάβους να εκτελέσουν τα έργα που έχουν συσσωρευτεί.

Έχουμε βαρεθεί με την καραμέλα της Δυσκολίας Προσλήψεως Προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ. Αλλά εδώ δεν ισχύει ούτε αυτή!

Υπάρχει υποχρέωση ΑΣΕΠ στην επιλογή των Υπεργολάβων;

Όταν ένας Φωτοβολταικός Σταθμός κάνει πάνω από 12 μήνες να συνδεθεί, ξεπερνώντας και τις Συμβατικές Δεσμεύσεις δεν μπορεί πάρα να φταίει ο έχων το Γενικό Πρόσταγμα και φυσικά και ο Εποπτεύων Υπουργός που παρακολουθεί το τραίνο της Σύνδεσης να απομακρύνεται και απλά παρακολουθεί. Κανείς Άλλος!!

Δε νομίζω να χρειάζεται να τονίσω την Ελληνική Παροιμία το «Ψάρι Βρωμάει από το Κεφάλι».

Αυτοί που επίσης πλήττονται είναι το Προσωπικό του ΔΕΔΔΗΕ και ιδιαίτερα οι έχοντες θέσεις ευθύνες που βάλλονται για τις απαράδεκτες καθυστερήσεις. Και βρίσκονται διαρκώς σε θέση άμυνας να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα της Εταιρείας τους. Τους καταλαβαίνω απόλυτα. Και εγώ στη θέση τους το ίδιο θα έκανα. Αυτοί δυσανασχετούν πιστεύω περισσότερο από εμάς αλλά φυσικά δεν επιτρέπεται να το δείξουν.

Ψηφίζουμε Νόμους, Υποσχόμαστε Πράσινη Ανάπτυξη, παίρνουμε ψήφους δε δημιουργούμε όμως προϋποθέσεις να συνδεθούν (Προσωπικό –Οργάνωση) και ρίχνουμε το Φταίξιμο στους Υπηρεσιακούς. ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΑ ΕΞΥΠΝΟ.

Όσον αφορά τους Φωτοβολταικούς Παραγωγούς η Κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και σφίγγει αφόρητα.

Παραγωγοί που δανείστηκαν και επένδυσαν 300 – 500 χιλιάδες Ευρώ, Ενεργειακές κοινότητες που Δανείστηκαν 3 και 5 Εκατομμύρια Ευρώ καλούνται να πληρώνουν τόκους και Κεφάλαιο για επενδύσεις που παραμένουν ανενεργές με ευθύνη της Διοίκησης του ΔΕΔΔΗΕ.

Η Διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ είναι Ανίκανη να εκτελέσει τις Συμβασιοποιημένες Υποχρεώσεις της. Είναι και Ανίκανη να αντιληφθεί τη σημασία του ρόλου της στην Τρέχουσα Συγκυρία ή μήπως κρύβεται άλλη σκοπιμότητα;

Η Κυβέρνηση πώς επιτρέπει αυτή τη Διοίκηση να συνεχίζει το Έργο της;

Θεωρώ επιβεβλημένη την Παρέμβαση της ΡΑΕ στο θέμα της Καθυστερημένης Υλοποίησης Συμβατικών Υποχρεώσεων.

Είμαι ΑΝΙΚΑΝΟΣ να ΑΝΤΙΛΗΦΘΩ Πως αρμόδιος Υπουργός Επιτρέπει τη Διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ να τον Eκθέτει με τόσο πρόδηλο τρόπο .

Είμαι ΑΝΙΚΑΝΟΣ ΝΑ ΤΟ ΑΝΤΙΛΗΦΘΩ !!

ΤΣΙΚΟΥΡΑΣ ΠΕΤΡΟΣ

Ο Κύριος Πέτρος Τσικούρας είναι Οικονομολόγος. Γενικός Γραμματέας της ΠΟΣΠΗΕΦ και το παρόν άρθρο εκφράζει τις προσωπικές απόψεις του Γράφοντος.

Τελευταία τροποποίηση στις 17/02/2023 - 14:45