Επικεφαλής ΔΟΕ: “κλειδί” οι ΑΠΕ για την ΕΕ στην ενεργειακή μάχη με την Ρωσία

Επικεφαλής ΔΟΕ: “κλειδί” οι ΑΠΕ για την ΕΕ στην ενεργειακή μάχη με την Ρωσία
Τρίτη, 24/01/2023 - 07:53

Μέσα σε λίγες ημέρες, από το Νταβός μέχρι τη χθεσινή συνέντευξή του στο euronews, ο εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας Φατίχ Μπιρόλ εξέφρασε μια σειρά από εκτιμήσεις του για το μέλλον του άτυπου ενεργειακού “πολέμου” που έχει ξεκινήσει ανάμεσα στην Ρωσία και την Ευρώπη.

Σε χθεσινή του συνέντευξη στο euronews περιέγραψε την κατάσταση και επισήμανε πως στην Ευρώπη “αυτό που χρειάζεται να κάνουμε είναι να πιέσουμε για χρήση των ανανεώσιμων πηγών πολύ πιο έντονα”. Προέτρεψε, δε, τις ευρωπαϊκές χώρες να συνεχίσουν και με την πυρηνική ενέργεια, αλλά και να εξοικονομήσουν φυσικό αέριο στα κτίρια και οπουδήποτε αλλού και να προσπαθήσουν να αποκτήσουν περισσότερο φυσικό αέριο από τη Νορβηγία, από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Αζερμπαϊτζάν και άλλες χώρες.

Ο κ. Μπιρόλ σε συνέντευξη – παρέμβαση στο αμερικανικό δίκτυο CNBC κατά τη διάρκεια του διεθνούς οικονομικού φόρουμ στη Νταβός προέβλεψε πως η Ρωσία θα χάσει την ενεργειακή μάχη. Συγκεκριμένα ανέφερε: «η Ρωσία θα αντιμετωπίσει μεγάλες δυσκολίες τόσο για τις εξαγωγές πετρελαίου όσο και φυσικού αερίου και, κατά την άποψή μου, όταν εξετάσουμε τα επόμενα δύο τρίμηνα και χρόνια, η Ρωσία θα χάσει την ενεργειακή μάχη». Όπως επισημαίνει το CNBC τα σχόλιά του έρχονται λίγο αφότου μια ανεξάρτητη έρευνα έδειξε ότι τα έσοδα από τις εξαγωγές ορυκτών καυσίμων της Ρωσίας κατέρρευσαν τον Δεκέμβριο, παρεμποδίζοντας σημαντικά την ικανότητα του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα το φιλανδικό Κέντρο Έρευνας για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα διαπίστωσε ότι ο πρώτος μήνας της απαγόρευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις θαλάσσιες εισαγωγές ρωσικού αργού και το ανώτατο όριο τιμών του G-7 κόστισε στη Μόσχα περίπου 160 εκατομμύρια ευρώ (173,4 εκατομμύρια δολάρια) την ημέρα.

Επιπλέον ανέφερε ότι τα δυτικά μέτρα ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για τη μείωση κατά 17% των εσόδων της Ρωσίας από τις εξαγωγές ορυκτών καυσίμων τον τελευταίο μήνα του 2022.

Εχθές σε δεύτερη συνέντευξή του στο euronews ο εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας εξήγησε τους λόγους που η Ευρώπη βρίσκεται σε ευνοϊκή θέση και παρατήρησε πως αυτόν το χειμώνα η Ευρώπη τα έχει καταφέρει διότι, καταρχάς, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις κατάφεραν να λάβουν πολύ καλές αποφάσεις, όπως η αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ηλιακής και αιολικής ενέργειας. «Ορισμένες χώρες κατέβαλαν τεράστιες προσπάθειες για να περιορίσουν τη χρήση φυσικού αερίου στα κτίρια και στη βιομηχανία και ορισμένες χώρες αποφάσισαν να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής των πυρηνικών σταθμών για παραγωγή ηλεκτρισμού, όπως η Γερμανία και το Βέλγιο».

Ακόμα επισήμανε και τον παράγοντα της τύχης. «Είχαμε έναν ήπιο χειμώνα. Όλα αυτά βοήθησαν. Όμως πιστεύω ότι o επόμενος χειμώνας μπορεί να είναι πιο δύσκολος από τον φετινό χειμώνα, για τον εξής λόγο: Φέτος τον χειμώνα, τους τελευταίους μήνες, έχουμε ακόμα λίγο φυσικό αέριο από τη Ρωσία. Όχι τόσο όσο στο παρελθόν, αλλά έχουμε ακόμα. Και φέτος μπορεί να μην συμβαίνει. Αλλά μπορεί να διακοπεί το ρωσικό φυσικό αέριο. Το δεύτερο είναι πως η Ευρώπη εισήγαγε πολύ φυσικό αέριο από τις παγκόσμιες αγορές, από τις αγορές LNG, επειδή υπήρχε πολύ φυσικό αέριο και η Κίνα, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας φυσικού αερίου, βρισκόταν σε πολύ κακή κατάσταση λόγω της COVID-19 και δεν εισήγαγε μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου. Έτσι, υπήρχε χώρος για την Ευρώπη προκειμένου να πάρει φυσικό αέριο».