WindEurope: Τριπλασιασμό της δυναμικότητας των αιολικών μπορεί να φέρει το repowering

WindEurope: Τριπλασιασμό της δυναμικότητας των αιολικών μπορεί να φέρει το repowering
Τετάρτη, 07/12/2022 - 06:39

Σε αύξηση της εγκαταστημένης ισχύος ενός αιολικού πάρκου κατά 2,7 φορές και τριπλασιασμό της παραγωγής ενέργειας με μικρότερο κατά 25% αριθμό ανεμογεννητριών μπορεί να οδηγήσει η ανατροφοδότηση του εξοπλισμού.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η WindEurope το repowering τριπλασιάζει τη δυναμικότητα ενός αιολικού πάρκου, ενώ μειώνει τον αριθμό των ανεμογεννητριών κατά το ένα τέταρτο, και όλα αυτά στην ίδια τοποθεσία. Πρόκειται για μια κατάσταση win- win, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, για την ενεργειακή ασφάλεια, την αποδοχή του κοινού και τη βιοποικιλότητα.

Όπως αναφέρει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Αιολικής Ενέργειας, πολλά από τα χερσαία αιολικά πάρκα της Ευρώπης φτάνουν στο τέλος της λειτουργικής τους ζωής: 14 GW των υφιστάμενων αιολικών πάρκων της Ευρώπης λειτουργούν ήδη για περισσότερα από 20 χρόνια και 78 GW θα έχουν φτάσει μέχρι το 2030. Η Δανία, η Ισπανία και η Πορτογαλία έχουν τα παλαιότερα αιολικά πάρκα με τον μέσο όρο των ανεμογεννητριών τους άνω των 12 ετών. Η Γερμανία έχει τη μεγαλύτερη εγκατεστημένη δυναμικότητα που θα μπορούσε δυνητικά να ανατροφοδοτηθεί με 17 GW ηλικίας άνω των 15 ετών.
170 αιολικά πάρκα έχουν ανατροφοδοτηθεί στην Ευρώπη- Τα μισά στη Γερμανία

Επισημαίνει ότι υπάρχουν έντονες διαφορές μεταξύ των χωρών όσον αφορά τα έργα ανατροφοδότησης. 170 αιολικά πάρκα έχουν μέχρι στιγμής ανατροφοδοτηθεί στην Ευρώπη, περισσότερα από τα μισά από αυτά στη Γερμανία. Οι Κάτω Χώρες ανατροφοδοτούν επί του παρόντος τα περισσότερα και συστήνει να επιταχύνουν και οι άλλες χώρες, αναφέροντας χαρακτηριστικά την Ισπανία, την Ιταλία και τη Δανία, οι οποίες χρειάζονται πιο συνεκτικές στρατηγικές για να επωφεληθούν από τα οφέλη του repowering.

Τα περισσότερα αιολικά πάρκα που φτάνουν στο τέλος της ζωής τους επιλέγουν επί του παρόντος κάποια μορφή παράτασης της διάρκειας ζωής τους, συχνά επειδή δεν υπάρχει το ρυθμιστικό πλαίσιο για την ανατροφοδότηση. «Η ανατροφοδότηση είναι win win.Τα παλαιότερα αιολικά πάρκα βρίσκονται συνήθως στις καλύτερες περιοχές με τον καλύτερο άνεμο, αλλά έχουν τις λιγότερο αποδοτικές τουρμπίνες. Η ανατροφοδότησή τους αξιοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις περιοχές. Mπορεί να τριπλασιαστεί η παραγωγή με 25% λιγότερες ανεμογεννήτριες. Και οι τοπικές κοινότητες το καλωσορίζουν, τουλάχιστον όταν έχουν ήδη δει τα οικονομικά οφέλη από την ύπαρξη ενός αιολικού πάρκου» σημειώνει στη σχετική ανάλυση, ο διευθύνων σύμβουλος της WindEurope, Giles Dickson.