Καρύδας: Πολλαπλά τα οφέλη της πράσινης διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου από τον όμιλο Κοπελούζου

Καρύδας: Πολλαπλά τα οφέλη της πράσινης διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου από τον όμιλο Κοπελούζου
Παρασκευή, 21/10/2022 - 12:50

Μέχρι στιγμής, έχουν ολοκληρωθεί οι τεχνικές μελέτες και ανατέθηκε η οριστική μελέτη σε συνεργασία με τον διαχειριστή της Αιγύπτου, με στόχο του χρόνου τέτοια εποχή να ληφθεί η τελική επενδυτική απόφαση.

Καθώς ο εξηλεκτρισμός είναι κρίσιμος όπως και η καθαρή ενέργεια για να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή και η απεξάρτηση από ορυκτά καύσιμα και ρωσικό αέριο, χρειάζονται διασυνδέσεις με χώρες που έχουν επάρκεια καθαρής ενέργειας και υψηλό δυναμικό έργων ΑΠΕ, τόνισε ο Ιωάννης Καρύδας, Διευθύνων Σύμβουλος Renewables and Energy Storage του ομίλου, από το βήμα του Renewable & Storage Forum.

Ο όμιλος Κοπελούζου, με βάση την παραπάνω ανάγκη και πέραν της επενδυτικής του δραστηριότητας στις ΑΠΕ, αναπτύσσει ήδη από το 2008 την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου.

Το έργο αφορά τη σύνδεση της χώρας με υποθαλάσσιο καλώδιο απευθείας με την Αττική. Το 2010 υπογράφηκε η πρώτη συμφωνία με το υπουργείο ενέργειας της Αιγύπτου και την κρατική εταιρεία ηλεκτρισμού. Η ισχύς του καλωδίου φτάνει τα 3.000 μεγαβάτ με αμφίδρομη ικανότητα, το κόστος της επένδυσης στα 3,5 δισ. ευρώ και το μήκος στα 954χμ αποφεύγοντας την ΑΟΖ της Λιβύης.

Παράλληλα, ο κ. Καρύδας τόνισε ότι το έργο εντάχθηκε στο δεκαετές σχέδιο του ENTSO-E, είναι υποψήφιο για ένταξη στα έργα κοινού ενδιαφέροντος PCIPMI, ενώ ικανοποιεί πλήρως τα κριτήρια της ευρωπαϊκής οδηγίας.

Η υλοποίησή του θα απελευθερώσει χωρητικότητα 700 μεγαβάτ στις υφιστάμενες διασυνδέσεις της Ελλάδας. Θα μεταφέρει 100% πράσινη ενέργεια, μέσω της οποίας η χώρα μας θα μείωνε την ανάγκη φυσικού αερίου κατά 4,5 δισ. κ.μ. ετησίως, τη στιγμή που το 2021 κατανάλωσε 3,3 δισ. κ.μ. ρωσικό αέριο.

Παράλληλα, θα μείωνε τους ρύπους κατά 9-10 εκατ. τόνους ετησίως.

Στόχος του ομίλου είναι το 1/3 της ηλεκτρικής ενέργειας που θα μεταφέρεται να αναλώνεται σε ελληνικές βιομηχανίες, 1 γιγαβάτ να κατευθύνεται στην Ιταλία και τη Βουλγαρία και το υπόλοιπο για παραγωγή πράσινου υδρογόνου.

Παράλληλα, το σχέδιο προτάθηκε από το ΥΠΕΝ για ένταξη στο REPower EU ως έργο προτεραιότητας για γρήγορη απεξάρτηση από το φυσικό αέριο.

Τα στρατηγικά οφέλη είναι πολύ σημαντικά για τη χώρα μας, αφού η διασύνδεση δημιουργεί ένα νέο διάδρομο καθαρής ενέργειας, άρα βοηθά στη διαφοροποίηση πηγών εφοδιασμού, στη σταθερότητα και την ασφάλεια του ελληνικού συστήματος.

Τελευταία τροποποίηση στις 21/10/2022 - 13:13