ΕΛΕΤΑΕΝ- ΕΣΗΑΠΕ: Χρειάζεται ισοκατανομή αιολικών-φωτοβολταϊκών

ΕΛΕΤΑΕΝ- ΕΣΗΑΠΕ: Χρειάζεται ισοκατανομή αιολικών-φωτοβολταϊκών
Πέμπτη, 30/06/2022 - 05:56

Την ανάγκη να υπάρξει ισομερής ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών και των αιολικών πάρκων στη χώρα μας επεσήμαναν στελέχη του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτροπαραγωγών από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Παράλληλα, εκτίμησαν πως το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ που αναμένεται να ψηφιστεί δε λύνει τα προβλήματα που υπάρχουν στον κλάδο και δεν ακουμπά το θέμα της περιβαλλοντικής αδειοδότησης.

Μάλιστα, παρέθεσαν σχετικά στοιχεία σε σχέση με τις καθυστερήσεις που υπάρχουν όταν χρειάζεται τροποποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, σύμφωνα με τα οποία στον προηγούμενο κύκλο δημοπρασιών (2018-2020) από τα 1450MW που πήραν έγκριση λειτουργούν μόλις 250MW, επειδή δεν έχει ολοκληρωθεί για τα υπόλοιπα έργα η τροποποίηση της περιβαλλοντικής μελέτης που έχουν καταθέσει. Οι καθυστερήσεις φτάνουν και τα τρία χρόνια. Αξίζει να σημειωθεί πως τα 1450MW θα μπορούσαν να παράγουν ετησίως 3,5 εκατ. MW.

Αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αγορά ο πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ κ. Παναγιώτης Λαδακάκος σημείωσε πως «ενώ η Ε.Ε. είναι αρκετά γρήγορη στις αποφάσεις της η Ελλάδα δεν ακολουθεί τους ίδιους ρυθμούς, αντιθέτως εισπράττουμε αντιφατικά μηνύματα». Εξέφρασε την ανησυχία του σε σχέση με το ζήτημα των ηλεκτρικών δικτύων, αλλά και σε σχέση με το ενδεχόμενο να οδηγηθούμε σε μια μονοκαλλιέργεια φωτοβολταϊκών.

ΕΛΕΤΑΕΝ και ΕΣΗΑΠΕ προτείνουν τα εξής: την περεταίρω απλοποίηση των διαδικασιών, την κατανομή ηλεκτρικού χώρου, τη συνέχιση των διαγωνιστικών διαδικασιών, ενώ ζητούν την επίσπευση του νομοσχεδίου για τα αιολικά πάρκα και για την αποθήκευση.

Μεγάλο το όφελος για τους καταναλωτές

Σύμφωνα με έκθεση που παρουσιάστηκε χθες η ενέργεια που παρήγαγαν τα αιολικά πάρκα στη χώρα μας, κατά το εξάμηνο 10/2021 – 3/2022 επιδότησε απευθείας τους καταναλωτές κατά περίπου 760 εκατ. ευρώ ή 126,6 ευρώ ανά αιολική MWh. «Mε άλλα λόγια, αν δεν είχαμε τα αιολικά πάρκα 10 θα είχαμε πληρώσει τουλάχιστον 760 εκατ. ευρώ περισσότερα για την ηλεκτρική ενέργεια του εξαμήνου 10/2021 – 3/2022», αναφέρεται στην έκθεση. Επιπλέον, με βάση τα απολογιστικά στοιχεία της αγοράς έως 19.6.2022, κατά το Α’ εξάμηνο του 2022, ωριαία διείσδυση 30% αιολικών και φωτοβολταϊκών οδηγούσε σε μέση μείωση της τιμής στη χονδρική αγορά ηλεκτρισμού κατά 39,22 ευρώ ανά μεγαβατώρα (σημειώνεται ότι η διείσδυση αιολικών και φωτοβολταϊκών το 2021, άγγιξε το 30%).