Τον Ιούνιο το νομοσχέδιο για απλοποίηση διαδικασιών των ΑΠΕ -πλωτά φωτοβολταϊκά και μονάδες αποθήκευσης

Τον Ιούνιο το νομοσχέδιο για απλοποίηση διαδικασιών των ΑΠΕ -πλωτά φωτοβολταϊκά και μονάδες αποθήκευσης
Πέμπτη, 19/05/2022 - 07:13

Τον Ιούνιο θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για την απλοποίηση των διαδικασιών των ΑΠΕ. Πρωταρχικός σκοπός είναι η εγκατεστημένη ισχύς μέχρι το 2030 να φτάσει τα 25 GW, από 8,62 GW που είναι σήμερα, ενώ εκτιμάται πως θα χρειαστούν επενδύσεις 10 δισ. ευρώ.

Από τις βασικές αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο είναι πως τα απαιτούμενα δικαιολογητικά μειώνονται από 91 σε 54, ενώ μειώνονται τα στάδια της αδειοδοτικής διαδικασίας σε 5 από 7.

«Είναι ένα σχέδιο νόμου σε θετική κατεύθυνση καλύπτει τα ζητήματα της άδειας εγκατάστασης και της σύνδεσης, δεν καλύπτει όμως θέματα που έχουν να κάνουν με την περιβαλλοντική αδειοδότηση που τα τελευταία δύο χρόνια έχει χειροτερεύσει, άρα εκεί πρέπει να δοθεί το βάρος» αναφέρουν παράγοντες της αγοράς στο iEnergeia.

Σημεία του Νομοσχεδίου:

Θαλάσσιων Πλωτών Φωτοβολταϊκών Σταθμών

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο επιτρέπεται «η χωροθέτηση, αδειοδότηση, εγκατάσταση και λειτουργία μέχρι δέκα (Πιλοτικών Θαλάσσιων Πλωτών Φωτοβολταϊκών Σταθμών (Π.Θ.Π.Φ.Σ.) σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης. Ως Π.Θ.Π.Φ.Σ. νοούνται τα συστήματα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος από μισό μεγαβάτ (0.5 MW) μέχρι ένα μεγαβάτ (1 MW) έκαστο, τα οποία απαρτίζονται από (α) πλωτές φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις που αναπτύσσονται σε θαλάσσια έκταση και αγκυρώνονται στον πυθμένα ή/και σε χερσαίο τμήμα, (β) οικίσκο στέγασης ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού επί χερσαίου χώρου που περιλαμβάνει τον υποσταθμό διασύνδεσης με το δίκτυο και λοιπό ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό, (γ) καλώδια σύνδεσης των πλωτών φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων με τον οικίσκο στέγασης ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού και (δ) συνοδά έργα, απαραίτητα για την πρόσβαση στον χώρο της εγκατάστασης και την ασφαλή λειτουργία του σταθμού».

Μονάδες αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας

«Η άδεια αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας χορηγείται από τη Ρ.Α.Ε. για χρονικό διάστημα έως και είκοσι πέντε (25) ετών και μπορεί να παραταθεί για ίσο χρόνο με τους όρους και τις προϋποθέσεις που προβλέπονται στον παρόντα και στον Κανονισμό Αδειών Αποθήκευσης. Ειδικά για τους σταθμούς αποθήκευσης τεχνολογίας αντλησιοταμίευσης, η αδεια αποθήκευσης χορηγείται για χρονικό διάστημα έως και τριάντα πέντε (35) ετών».

Αιολικά πάρκα σε Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά

«Επιτρέπεται η εγκατάσταση ανεμογεννητριών που έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν σε άλλη εγκατάσταση για λιγότερο από είκοσι (20) έτη ειδικά για αιολικά πάρκα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, σε μη διασυνδεδεμένα νησιά, εγκατεστημένης ισχύος ή μέγιστης ισχύος παραγωγής μεγαλύτερης των εξήντα κιλοβάτ (60 kW) και μικρότερης ή ίσης του ενός μεγαβάτ (1 MW). Στην περίπτωση αυτή, η άδεια λειτουργίας εκδίδεται με διάρκεια ισχύος μικρότερη των είκοσι (20) ετών, όπως ειδικότερα καθορίζεται με τον Κανονισμό σύνδεσης, εγκατάστασης και λειτουργίας σταθμών Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. της παρ. 1 του άρθρου 51».