Στη «μάχη» της ενέργειας και τα πλωτά θαλάσσια φωτοβολταϊκά συστήματα

Στη «μάχη» της ενέργειας και τα πλωτά θαλάσσια φωτοβολταϊκά συστήματα
Άννα Διανά Άννα Διανά
Δευτέρα, 16/05/2022 - 11:02

Στη «μάχη» της ενέργειας μέσω ανανεώσιμων πηγών μπαίνουν και τα πλωτά φωτοβολταϊκά στη θάλασσα, ένας ανερχόμενος «πράσινος» κλάδος.

Την πιλοτική λειτουργία έως δέκα πλωτών φωτοβολταϊκών συστημάτων στη θάλασσα δρομολογεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπως προβλέπεται στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο με αντικείμενο της δεύτερη φάση της απλοποίησης της διαδικασίας αδειοδότησης νέων έργων ΑΠΕ, καθώς και το πλαίσιο ανάπτυξης μονάδων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Στόχος είναι να προωθηθούν ορισμένα πάρκα της καινοτόμου τεχνολογίας των πλωτών φωτοβολταϊκών πάρκων παρακάμπτοντας - υπό την «ομπρέλα» του πιλοτικού - ορισμένες φάσεις της αδειοδοτικής διαδικασίας, με απώτερο σκοπό τα συγκεκριμένα έργα να λειτουργήσουν σύντομα και να αποτελέσουν «μοχλό» ανάπτυξης του κλάδου.

Ο κάθε θαλάσσιος πλωτός φωτοβολταϊκός σταθμός θα έχει ισχύ από 0,5 έως 1MW αι απαρτίζονται από πλωτές φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις που αναπτύσσονται σε θαλάσσια έκταση και αγκυρώνονται στον πυθμένα ή/και σε χερσαίο τμήμα, οικίσκο στέγασης ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού επί χερσαίου χώρου που περιλαμβάνει τον υποσταθμό διασύνδεσης με το δίκτυο και λοιπό ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό, καλώδια σύνδεσης των πλωτών φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων με τον οικίσκο στέγασης ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού και τα συνοδευτικά έργα, απαραίτητα για την πρόσβαση στον χώρο της εγκατάστασης και την ασφαλή λειτουργία του σταθμού.

Η παραχώρηση για τη χρήση θαλάσσιων και χερσαίων εκτάσεων 

Η παραχώρηση για τη χρήση θαλάσσιων και χερσαίων εκτάσεων έχει διάρκεια 22 χρόνια και το μίσθωμα που δικαιούται το Ελληνικό Δημόσιο για τις μισθώσεις θαλάσσιων εκτάσεων για εγκατάσταση και λειτουργία Π.Θ.Π.Φ.Σ., ανέρχεται σε 30 ευρώ ανά στρέμμα

Το αντάλλαγμα χρήσης και το μίσθωμα που δικαιούται το Ελληνικό Δημόσιο για τις μισθώσεις χερσαίων εκτάσεων, συμπεριλαμβανομένου του αιγιαλού, καθορίζεται από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών και ανταποκρίνονται στις τρέχουσες μισθωτικές αξίες της περιοχής. Παράλληλα, διευκρινίζεται ότι οι χερσαίες εκτάσεις που μπορεί να παραχωρηθούν είναι ο αιγιαλός και η παραλία, οι δημόσιες γαίες, οι δασικές εκτάσεις και τα ακίνητα που διαχειρίζεται το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Τα πλωτά φωτοβολταϊκά είναι μια σύγχρονη τάση, καθώς απελευθερώνουν χερσαίες περιοχές. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα ερευνητών του πανεπιστημίου της Ουτρέχτης, οι οποίοι με ένα υπολογιστικό μοντέλο που προσομοίωσαν τις επιπτώσεις του ανέμου, των κυμάτων και τις θερμοκρασίας, μέτρησαν τις ενεργειακές αποδόσεις των ηλιακών συλλεκτών στη Βόρεια Θάλασσα, τα πλωτά φωτοβολταϊκά είναι πιο αποδοτικά.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από την έρευνα τα ηλιακά πάνελ στη θάλασσα αποδίδουν σχεδόν 13% καλύτερα κατά μέσο όρο από τα πάνελ που είναι εγκατεστημένα στην ξηρά και σε μερικούς μήνες παρήγαγαν ακόμη και 18% περισσότερη ενέργεια. Η διαφορά οφείλεται στις χαμηλότερες θερμοκρασίες στη θάλασσα και στη λιγότερη νεφοκάλυψη.