Σδούκου: Εντός των ημερών κοινοποιείται επισήμως στην Κομισιόν το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για την αποθήκευση ενέργειας

Σδούκου: Εντός των ημερών κοινοποιείται επισήμως στην Κομισιόν το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για την αποθήκευση ενέργειας
Πέμπτη, 31/03/2022 - 08:16

Στις ρυθμιστικές πρωτοβουλίες του ΥΠΕΝ για επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης με επίλυση ζητημάτων που αντιμετωπίζουν κλάδοι όπως των ΑΠΕ αναφέρθηκε σήμερα στο Power & Gas Forum η γ.γ. του υπουργείου, Αλεξάνδρα Σδούκου.

Όπως ανέφερε σχετικά, το υπουργείο σχεδιάζει μια σύνθετη, πολύπλοκη και απαραίτητη αλλαγή για το ενεργειακό σύστημα μέσω του ανασχεδιασμού του ΕΣΕΚ. Μεσο-μακροπρόθεσμα η πρωτοβουλία εντάσσεται στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και σχετίζεται και με την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα. Όπως ανέλυσε, υπάρχει η Πράσινη Συμφωνία που έχει θέσει τους στόχους και το ΕΣΕΚ με εξίσου υψηλούς στόχους, όμως όταν σχεδιαζόταν δεν γνωρίζαμε ότι θα ερχόταν η πανδημία, η κρίση και ο πόλεμος. Πλέον το ΕΣΕΚ θα επικαιροποιηθεί για να καλύπτει τις ανάγκες.

Ταυτόχρονα, το σχέδιο Repower EU έθεσε δύο σημαντικά ζητήματα, την ενεργειακή ασφάλεια και το κόστος της μετάβασης. Σύμφωνα με την κα Σδούκου, ο πιο ασφαλής και βιώσιμος εφοδιασμός επιτυγχάνεται με τα ίδια όπλα της κλιματικής δράσης, δηλαδή περισσότερες ΑΠΕ, λιγότερο αέριο, εξοικονόμηση κτλ.

Σε επίπεδο νέων μέτρων πρέπει να ενσωματωθούν οι επιστημονικές, γεωπολιτικές και οικονομικές μεταβλητές, ενώ υπάρχει και μια πρόσφατη μελέτη της McKinsey που δείχνει: 1) Ότι οι νέες τεχνολογίες θα παίξουν το μεγαλύτερο ρόλο στην πορεία για το net zero. 2) Οτι πέραν του κόστους, η μετάβαση μπορεί να κρύβει και μια σημαντική ευκαιρία για την Ελλάδα εφόσον τοποθετηθεί σωστά για τις επόμενες δεκαετίες.

Σύμφωνα με τη γ.γ. του ΥΠΕΝ, στις ΑΠΕ πρέπει να υλοποιηθούν τα έργα των διαγωνισμών και τα έργα από διμερή συμβόλαια, καθώς επίσης και να προχωρήσουν τα υπεράκτια αιολικά, με ευκαιρίες τεχνολογικής ανάπτυξης και θέσεων εργασίας για τη χώρα μας.

Όσον αφορά τα χερσαία έργα υπάρχουν αγκυλώσεις στην αδειοδότηση, όμως πολλές αναμένεται να λυθούν με το νομοσχέδιο που έχει σταλεί για διαβούλευση. Ένα παράδειγμα είναι οι περιπτώσεις τροποποιήσεων των αδειών ΑΠΕ, ενώ απλοποιείται η σύμβαση σύνδεσης και διαχωρίζεται από την άδεια εγκατάστασης.

"Θα συνεχίσουμε κάθε μέρα να βελτιώνουμε το περιβάλλον της αγοράς των ΑΠΕ. Έχουμε ήδη πολλές αιτήσεις άνω των στόχων. Είμαστε σε συνεργασία με τους διαχειριστές και στο επόμενο νομοσχέδιο θα δείτε μέτρα για τη σύνδεση πρόσθετου δυναμικού ΑΠΕ", υπογράμμισε.

Από την πλευρά τους, οι ΑΔΜΗΕ-ΔΕΔΔΗΕ γνωρίζουν ότι είναι προτεραιότητα του ΥΠΕΝ να επιταχυνθούν οι προσφορές σύνδεσης. Ανταποκρίθηκαν τα τελευταία χρόνια, καθώς ο ΔΕΔΔΗΕ από το 2019 έχει τετραπλασιάσει τον αριθμό των χορηγήσεων όρων σύνδεσης με 8.500 μέσω της αύξησης των επενδύσεών του. Αντίστοιχα, ο ΑΔΜΗΕ χορήγησε προσφορές σε 1.200 σταθμούς το 2021 με 3 γιγαβάτ ισχύος. Απομένουν άλλα 1.000 έργα από το 2021 και φέτος προς αξιολόγηση.

Ταυτόχρονα, η κα Σδούκου δήλωσε ότι για να γίνει η μετάβαση πραγματικότητα πρέπει η εγκατάσταση των ΑΠΕ να συνοδεύεται από αποθήκευση. Στα πλαίσια αυτά τόνισε ότι χθες ολοκληρώθηκαν επιτυχώς με την Κομισιόν οι συζητήσεις για έγκριση του σχήματος που απέστειλε το ΥΠΕΝ ώστε να υλοποιηθούν τα 800-900 μεγαβάτ αποθήκευσης που χρειάζεται η χώρα μας. Τις επόμενες μέρες θα ακολουθήσει η επίσημη κοινοποίηση.

Τέλος, η κα Σδούκου ανέφερε ότι τα διμερή συμβόλαια πρέπει να αντανακλούν το κόστος των χαρτοφυλακίων της ενέργειας ΑΠΕ.

energypress.gr