Νέο ρεκόρ στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στο ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας

Νέο ρεκόρ στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στο ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας
Τρίτη, 08/03/2022 - 17:42

Νέο ρεκόρ καταγράφει σήμερα 8 Μαρτίου, η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στο ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας, ως συνέπεια των ανατιμήσεων του φυσικού αερίου στα ιστορικά υψηλά των 340 ευρώ ανά μεγαβατώρα, λόγω του πολέμου Ρωσίας- Ουκρανίας , που έχει οδηγήσει τη Δύση να επιβάλλει τον αποκλεισμό από το σύστημα Swift πολλών ρωσικών τραπεζών και έχει οδηγήσει σε τεχνητή έλλειψη προσφοράς, αφού οι περισσότερες δυτικές εταιρείες μειώνουν τις αγορές φυσικού αερίου (και πετρελαίου) από τη Ρωσία. Όλα αυτά ενόσω η ΔΕΗ, υπό την πίεση της ιλιγγιώδους αύξησης στην τιμή του φυσικού αερίου και του πετρελαίου, στρέφεται στον λιγνίτη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, στο μείγμα παραγωγής ρεύματος η λιγνιτική παραγωγή έχει αυξηθεί στο 19,83%, από 7% κατά μέσο όρο τον προηγούμενο μήνα. Την ίδια στιγμή, το φυσικό αέριο έχει περιοριστεί στο 47%, από 55% κατά μέσο όρο, οι ανανεώσιμες πηγές συμβάλλουν στο 21% του παραγόμενου ρεύματος και τα υδροηλεκτρικά στο 3%.

Στο μεταξύ, η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας ξεπερνά για αύριο το φράγμα των 400 ευρώ και φτάνει τα 426,9 ευρώ ανά μεγαβατώρα με την μέγιστη τιμή να φθάνει στα 600,07 ευρώ και την ελάχιστη στα 210,09 ευρώ.

Η αυριανή τιμή που θα πληρώσουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις – με πολύ περιορισμένο μέρος της αύξησης να καλύπτεται από τις κρατικές επιδοτήσεις στο ρεύμα που συν τοις άλλοις δεν τις παίρνουν πλέον όλοι – είναι η υψηλότερη από τότε που η κυβέρνηση της ΝΔ εισήγαγε στην ελληνική αγορά το Target Model, το οποίο επιτρέπει την χρηματιστηριακή αποτίμηση των τιμών της ενέργειας αλλά και η υψηλότερη από τότε ξεκίνησε η ευρωπαϊκή ενεργειακή κρίση.