Διαφωνίες και ερωτηματικά για τις Ενεργειακές Κοινότητες Δυτικής Μακεδονίας – Αποχωρούν από τα Δ.Σ. οι πρόεδροι των τεσσάρων Τοπικών Ενεργειακών Κοινοτήτων

Διαφωνίες και ερωτηματικά για τις Ενεργειακές Κοινότητες Δυτικής Μακεδονίας – Αποχωρούν από τα Δ.Σ. οι πρόεδροι των τεσσάρων Τοπικών Ενεργειακών Κοινοτήτων
Τετάρτη, 05/01/2022 - 10:22

Την παραίτησή τους από τα διοικητικά συμβούλια των τοπικών ενεργειακών κοινοτήτων που συστήθηκαν και λειτουργούν υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Επενδυτών Φωτοβολταϊκών Περιφέρειας Δ. Μακεδονίας, ανακοίνωσαν με επιστολή τους οι τέσσερις πρόεδροι τους. Η επιστολή απευθύνεται προς τα διοικητικά συμβούλια και τα μέλη των ενεργειακών κοινοτήτων. Πρόκειται για τις ενεργειακές κοινότητες «Θησέας», «Ποσειδώνας», «Ηρακλής» και «Ιάσονας», οι οποίες είχαν συσταθεί μετά από κάλεσμα του Συνδέσμου Επενδυτών Φωτοβολταϊκών Δυτικής Μακεδονίας.

Οι απερχόμενοι πρόεδροι των Δ.Σ. των Κοινοτήτων, καταλογίζουν «παντελή έλλειψη συνεννόησης και συνεργασίας» με το μέλος του Δ.Σ. του ΣΕΦΠΕ Δ. Μακεδονίας Χαράλαμπο Αλεξανδρίδη, στον οποίο όπως σημειώνουν είχε ανατεθεί σημαντικό μέρος της εγκριτικής διαδικασίας του έργου και ο οποίος όπως σημειώνεται, κατέχει το σύνολο των εγγράφων και δικαιολογητικών όλων των Ενεργειακών Κοινοτήτων.

Οι πρόεδροι κάνουν λόγο για «αντιδεοντολογικές συμπεριφορές και αυθαίρετες πρωτοβουλίες αντίθετες στη δημοκρατική καταστατική λειτουργία των Ενεργειακών Κοινοτήτων στις οποίες ο συγκεκριμένος συστηματικά επιδίδεται χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του ΔΣ του ΣΕΦΠΕ.», φέροντας, μάλιστα, παραδείγματα τέτοιων συμπεριφορών: «Επιστολές με απαίτηση υποβολής παραίτησης σε μέλη των ΔΣ, Επιστολές με εξουσιοδοτήσεις εκπροσώπησης, Επιστολές με απαίτηση για υπογραφή αποχώρησης μελών από τις Ενεργειακές Κοινότητες, Προσωπική χρήση των email του ΣΕΦΠΕ χωρίς έγκριση, Υποβολή αποφάσεων στο ΓΕΜΗ από Γεν Συνελεύσεις που δεν έγιναν ποτέ, και άλλα πολλά».

Οι τέσσερις πρόεδροι σημειώνουν πως έγιναν συστάσεις και προσπάθειες για συνεργασία και συνεννόηση αλλά δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση από την πλευρά του εν λόγω μέλους, με τους ίδιους να λένε πως «η παραίτηση είναι μονόδρομος». Εν τω μεταξύ, ο χρόνος περνάει. Την επιστολή υπογράφουν, οι Ασλανίδης Γιώργος Πρόεδρος της Ενεργειακής Κοινότητας «Θησέας», Ζυγούρης Φώτης Πρόεδρος της Ενεργειακής Κοινότητας «Ποσειδώνας», Πασχαλίδης Κωννος Πρόεδρος της Ενεργειακής Κοινότητας «Ηρακλής», Σιαμπανόπουλος Αντώνης Πρόεδρος της Ενεργειακής Κοινότητας «Ιάσονας».

Απευθυνόμενοι προς τα μέλη των κοινοτήτων, καταλήγουν πως «εναπόκειται στον καθένα σας να αποφασίσει για το τι θα πράξει με την περαιτέρω συμμετοχή του στις Ενεργειακές Κοινότητες». Αν και ο ΣΕΦΠΕ συμμετείχε στην οργάνωση του εγχειρήματος, και δεν συμμετέχει ως νομικό πρόσωπο στις ενεργειακές κοινότητες, το όλο ζήτημα έχει να κάνει με τη χρήση των πόρων του Συνδέσμου για τη λειτουργία των Κοινοτήτων.

Από την άλλη πλευρά, αποτυπώνεται το ότι ΣΕΦΠΕ και Συμβούλια Κοινοτήτων αποτελούνται από τα ίδια πρόσωπα, με τα προβλήματα που απορρέουν από το έλλειμμα συνεννόησης εντός του ενός φορέα να επηρεάζουν άμεσα και τον άλλο φορέα. Αξίζει επίσης να σημειωθεί, πως λόγω του ιδιαίτερα μεγάλου χρονικού διαστήματος που έχει χαθεί για διαχειριστικά, αδειοδοτικά και άλλα ζητήματα, η έγκαιρη υλοποίηση του έργου είχε τεθεί υπό αμφισβήτηση.

Άμεση ήταν η απάντηση του Συνδέσμου Ενεργειακών Κοινοτήτων Δυτικής Μακεδονίας, με την παρακάτω ακανοίνωση:

"Διευκρινιστικά:Καλημέρα και Χρόνια Πολλά,«για του λόγου το αληθές» οφείλουμε να επισημάνουμε κάποια πράγματα: Εμπνευστής και συντονιστής του εγχειρήματος των ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ήταν ο Αλεξανδρίδης Χαράλαμπος (σημερινός Γ. Γραμματέας του ΣΕΦΠΕ) με βασικό συνεργάτη τον Ζυγούρη Φώτη (σημερινός Πρόεδρος του ΣΕΦΠΕ), οι οποίοι συμμετέχουν και ως επενδυτές.Οι ενεργειακές κοινότητες είναι ανεξάρτητοι συνεταιρισμοί και ο ΣΕΠΦΕ συμμετείχε στην οργάνωση του εγχειρήματος και μόνο, αλλά δεν συμμετέχει ως νομικό πρόσωπο στις ενεργειακές κοινότητες και η όποια εμπλοκή του έχει λήξει. Ως εκ τούτο δεν χρειάζεται οποιαδήποτε έγκριση του ΣΕΦΠΕ προς τις Ενεργειακές Κοινότητες και τους συντονιστές του εγχειρήματος .Υ.Γ. Η νέα διοίκηση δεν έχει παραλάβει ακόμη τα αρχεία του ΣΕΦΠΕ (μητρώο μελών, κωδικοί mail, κλπ).ΣΥΝΤΟΜΑ ΘΑ ΣΑΣ ΕΧΟΥΜΕ ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ

Πηγή: e-ptolemeos.gr, kozan.gr