Πρόταση Κοτρωνιά για αξιοποίηση της βιομάζας από τα κλαδέματα της ελιάς (video)

Πρόταση Κοτρωνιά για αξιοποίηση της βιομάζας από τα κλαδέματα της ελιάς (video)
Δευτέρα, 13/12/2021 - 10:16

O βουλευτής Γεώργιος Κοτρωνιάς με παρέμβασή του στη συνεδρίαση της Διαρκούς Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος αναφέρθηκε στην γραπτή πρόταση που είχε καταθέσει για συζήτηση από την επιτροπή για αξιοποίηση της βιομάζας από τις γεωργικές καλλιέργειες, αφού είναι γνωστό ότι, η ανεξέλεγκτη καύση των υπολειμμάτων γεωργικών εκμεταλλεύσεων σπαταλά ενέργεια, ρυπαίνει το περιβάλλον, αυξάνει το αποτύπωμα διοξειδίου του άνθρακα, αυξάνει τον κίνδυνο των πυρκαγιών και σε λίγο καιρό θα είναι απόλυτα παράνομη και απαγορευμένη με βάση τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ υπάρχει τεχνολογία και επιστημονική τεκμηρίωση για να αποτελέσει η βιομάζα των υπολειμμάτων των γεωργικών εκμεταλλεύσεων μία ανανεώσιμη και φθηνή πηγή ενέργειας.

Ζήτησε από την Πρόεδρο της Επιτροπής Περιβάλλοντος, βουλευτή κ. Δ. Αυγερινοπούλου, πέραν των φορέων που έχει ο ίδιος προτείνει, δηλαδή τον Γεωργικό Συνεταιρισμό Αγίου Κωσταντίνου Λοκρίδας και δύο ειδικούς επιστήμονες από τον Οργανισμό Δήμητρα, να κληθούν κι άλλοι ειδικοί ώστε να δοθούν συγκεκριμένες οδηγίες στους αγρότες της περιοχής για την παραγωγή φθηνής ενέργειας, προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και του περιβάλλοντος.

Ακολούθως, επανήλθε στην πρότασή του για την εγκατάσταση δικτύου άμεσης (σε πραγματικό χρόνο) μέσω δορυφόρου, ειδοποίησης έναρξης δασικής πυρκαγιάς, και αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία που είχε ανακοινώσει στην Επιτροπή ο Γεν. Γραμματέας του Υπουργείου κ. Αραβώσης, για προώθηση αυτού του συστήματος, μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης και ζήτησε να συζητηθεί η δημιουργία του φορέα και του δικτύου που θα μπορέσει να αξιοποιήσει αυτή την τεράστιας αξίας πληροφορία .

Τέλος, αναφέρθηκε στην προστασία της γης υψηλής παραγωγικότητας σε σχέση με την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την εξέταση του θέματος μαζί με την εξέταση των θεμάτων της ερημοποίησης που απειλεί συγκεκριμένες περιοχές της πατρίδας μας.

https://dai.ly/x866lgj

ΡΟΥΛΑ ΤΥΛΙΓΑΔΑ / tvstar.gr