Μανουσάκης: Κρίσιμη παράμετρος το Σύστημα Μεταφοράς του ΑΔΜΗΕ για την διείσδυση των ΑΠΕ

Μανουσάκης: Κρίσιμη παράμετρος το Σύστημα Μεταφοράς του ΑΔΜΗΕ για την διείσδυση των ΑΠΕ
Τρίτη, 23/11/2021 - 19:00

Ως κρίσιμη παράμετρο για την διείσδυση ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα χαρακτήρισε την ανάπτυξη του Συστήματος Μεταφοράς από τον ΑΔΜΗΕ ο Μάνος Μανουσάκης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, μιλώντας στο συνέδριο CEO INITIATIVE 2021.

Ειδικότερα όπως ανέφερε οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις αποτελούν πολύ σημαντικό στοιχείο της ενεργειακής μετάβασης. Κατά αυτή την έννοια ο Διαχειριστής πρέπει να είναι ο enabler αυτής της προσπάθειας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 98 έργα που έχουν συμπεριληφθεί στη νέα λίστα Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα 61 αφορούν ηλεκτρικές διασυνδέσεις και τα 6 έργα αποθήκευσης.

Στις ΗΠΑ εγκρίθηκε χρηματοδότηση 65 δισ. ευρώ για την ενίσχυση των δικτύων της χώρας, προκειμένου να διευκολυνθεί η αλλαγή του ενεργειακού μείγματος.

Στην Ελλάδα, ο ΑΔΜΗΕ έχει αυξήσει και επιταχύνει τις επενδύσεις του. Η αύξηση της Ρυθμιζόμενης Περιουσιακής Βάσης λόγω των επενδύσεων του Διαχειριστή ανέρχεται σήμερα σε 30% σε σχέση με το 2017 και θα αγγίξει το 100% μέσα στα επόμενα χρόνια.

Επίσης με τη διασύνδεση των βορείων Κυκλάδων να έχει ολοκληρωθεί, ξεκινά πλέον η τέταρτη και τελευταία φάση του έργου. Τις επόμενες μέρες υπογράφουμε τη σύμβαση για την ηλεκτρική διασύνδεση Σαντορίνης-Νάξου, με συνολικό προϋπολογισμό άνω των 100 εκατ. ευρώ.

Το αμέσως επόμενο διάστημα ξεκινούν οι διαγωνισμοί για άλλα τρία νησιά, τη Φολέγανδρο, τη Μήλο, και τη Σέριφο, έργα με προϋπολογισμό άνω των 300 εκατ. ευρώ.

Ακόμη όπως ανέφερε ήδη διεξάγονται συζητήσεις για το ρόλο των διεθνών διασυνδέσεων, όπως η πρωτοβουλία για μεταφορά πράσινης ενέργειας ακόμη και από την βόρεια Αφρική. Για το λογο αυτό έχουν συσταθεί με την Δ/νουσα Σύμβουλο του αντίστοιχου Οργανισμού στην Αίγυπτο έχουμε συστήσει τεχνικές ομάδες προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα η μελέτη υποβρύχιας διασύνδεσης.

Επίσης όπως ανέφερε, συμμετέχουμε παρέχοντας τεχνικές συμβουλές στη διασύνδεση ανάμεσα σε Κρήτη, Κύπρο και Ισραήλ προκειμένου η ΝΑ Μεσόγειος συνολικά να συνδράμει στην πράσινη ενέργεια που απαιτείται να εισαχθεί στην Ευρώπη.