Παπασταματίου (ΕΛΕΤΑΕΝ): “Ενεργειακή μετάβαση : Πιο γρήγορα ή πιο αργά;”

Παπασταματίου (ΕΛΕΤΑΕΝ): “Ενεργειακή μετάβαση : Πιο γρήγορα ή πιο αργά;”
Πέμπτη, 04/11/2021 - 15:33

Ο Γενικός Διευθυντής της ΕΛΕΤΑΕΝ Π. Παπασταματίου με άρθρο που παραχώρησε στο Capital.gr, την Τρίτη 2 Νοεμβρίου, αναλύει τα βασικά πεδία κριτικής που δέχεται ο σχεδιασμός ενεργειακής μετάβασης.

Το άρθρο σχολιάζει την άδικη κριτική που δέχεται η Ευρώπη ότι αποφάσισε να προχωρήσει στην απανθρακοποίηση χωρίς σχέδιο, εξηγεί ότι τα νέα αιολικά πάρκα στην Ελλάδα παράγουν 3-4 φορές φθηνότερο ηλεκτρισμό σε σχέση με το σημερινό κόστος ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο και 2-3 φθηνότερο σε σχέση με το λιγνίτη. Επίσης τεκμηριώνει ότι δεν ισχύει η εντύπωση ότι οι Α.Π.Ε. επιδοτούνται υπερβολικά.

Το άρθρο συγκεντρώνει τα μηνύματα που στέλνει το πρόσφατο World Energy Outlook 2021 του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, IEA13 :

-η κρίση οφείλεται στην εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα

-όσο η εξάρτηση αυτή διαιωνίζεται, θα υπάρξουν και άλλες παρόμοιες κρίσεις

-η μόνιμη λύση είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, διότι παράγουν τον πιο φθηνό ηλεκτρισμό και δεν είναι εκτεθειμένες στις διεθνείς διακυμάνσεις των τιμών των εισαγόμενων καυσίμων

-η ενεργειακή μετάβαση πρέπει να επιταχυνθεί,

και καταλήγει πως “αν δεν αυξάνονται γρήγορα οι επενδύσεις σε Α.Π.Ε., δηλαδή όσο περισσότερο μεγαλώσει η διάρκεια της ενεργειακής μετάβασης, τόσο περισσότερο αυξάνονται οι κίνδυνοι για το κλίμα, την ασφάλεια εφοδιασμού και τους καταναλωτές”.

Δείτε το άρθρο του κ. Παπασταματίου στο capital.gr ΕΔΩ.