Σδούκου: Οι βασικές προϋποθέσεις για την επιτυχία της ενεργειακής μετάβασης

Σδούκου: Οι βασικές προϋποθέσεις για την επιτυχία της ενεργειακής μετάβασης
Πέμπτη, 21/10/2021 - 22:18

Τις δύο βασικές προϋποθέσεις για την επιτυχία της πολυσυζητημένης ενεργειακής μετάβασης ανέλυσε η Γενική Γραμματέας του ΥΠΕΝ Αλεξάνδρα Σδούκου, μιλώντας νωρίτερα στο 4ο Athens Investment Forum. Σύμφωνα με την κα Σδούκου οι δύο βασικές προϋποθέσεις είναι η διαθεσιμότητα κεφαλαίων και ο σχεδιασμός, ενώ επισήμανε ότι πρόθεση του υπουργείου με τις παρεμβάσεις που κάνει το τελευταίο διάστημα τόσο σε δομικά ζητήματα όσο και τρέχοντα της αγοράς είναι να διαμορφωθεί ένα ενεργειακό μοντέλο όπου η ενέργεια θα είναι και επαρκής και προσβάσιμη σε όλους.

Ως προς τις ανωτέρω προϋποθέσεις η κ. Σδούκου, εκκινώντας από τις εκτιμήσεις και τις προβλέψεις που δημοσίευσε πρόσφατα ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας στο ετήσιο Outlook, ανέφερε πως η αρχική εκτίμηση του ΕΣΕΚ για επενδύσεις 44 δις ευρώ προς επίτευξη των στόχων, πλέον πολύ πιθανό να αναθεωρηθεί προς τα πάνω. «Θα χρειαστούν αισθητά υψηλότερες επενδύσεις από τα 44 δις ευρώ», είπε σχετικά.

Ωστόσο, αυτό δεν συνιστά πρόβλημα καθώς, όπως είπε, υπάρχουν «πολλά ταμεία και πολλά λεφτά». Συγκεκριμένα, 15 δις ευρώ διατίθενται με την μορφή των επιδοτήσεων για πράσινες δράσεις, ενώ σε αυτά πρέπει να προστεθούν τα κεφάλαια που θα προκύψουν με την μορφή χαμηλότοκων δανείων μέσω Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και ο παράγοντας μόχλευση. Επομένως «λεφτά υπάρχουν» είπε χαρακτηριστικά.

Σε ότι αφορά το δύσκολο «task» αυτό του σχεδιασμού, ζητούμενο είναι η διαμόρφωση ενός ευνοϊκότερου επενδυτικού περιβάλλοντος, τέτοιου που να επιτρέπει πιο απλές και ασφαλείς επενδύσεις. Σε αυτή την κατεύθυνση το Υπουργείο προκρίνει την συνέχιση των διαγωνισμών ΑΠΕ μέχρι το 2025, με συνολική δημοπρατούμενη ποσότητα ισχύος στα 3 GW. Την δεδομένη στιγμή το Υπουργείο τελεί εν αναμονή της έγκρισης από την Κομισιόν ώστε εντός του μήνα ή τουλάχιστον μέσα στους επόμενους δύο να ανακοινωθούν ημερομηνίες για τον επόμενο διαγωνισμό.

Αντίστοιχα, σε αναμονή βρίσκεται και το σχήμα στήριξης για τα πρώτα 700 MW σε συστήματα αποθήκευσης, καθώς, η έγκριση της Κομισιόν θα δώσει το πράσινο φως στο Υπουργείο να περάσει στο επόμενο βήμα που είναι η προκήρυξη διαγωνισμού για την προαναφερόμενη ισχύ μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022.

Τέλος σε ότι αφορά την βιομηχανία, η κα Σδούκου αναφέρθηκε στην πρόταση του ΥΠΕΝ για το λεγόμενο «green pool», όπου ενεργοβόρες βιομηχανίες θα συνάπτουν απευθείας διμερή συμβόλαια με παραγωγούς ΑΠΕ, «πρασινίζοντας» έτσι το ενεργειακό τους αποτύπωμα.