Συνάντηση Πρασίνων – Μπακογιάννη: Εξοικονόμηση, ενεργειακή δημοκρατία και χωροθέτηση των ΑΠΕ

Συνάντηση Πρασίνων – Μπακογιάννη: Εξοικονόμηση, ενεργειακή δημοκρατία και χωροθέτηση των ΑΠΕ
Παρασκευή, 15/10/2021 - 20:57

Με τον ΓΓ Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος κ. Ευθ. Μπακογιάννη συναντήθηκε χθες αντιπροσωπεία του κόμματος των Πράσινων.

Στη συνάντηση, που είχε ζητηθεί από την πλευρά τους, ενόψει του διαλόγου για αναθεώρηση του Χωροταξικού για τις ΑΠΕ κατέθεσαν τις προτάσεις τους για βιώσιμη ενεργειακή μετάβαση, με ορθή χωροθέτηση των ΑΠΕ και ελαχιστοποίηση του οικολογικού κόστους που συνοδεύει κάθε μαζική παραγωγή ενέργειας. Παράλληλα ενημερώθηκαν για την πορεία της αναθεώρησης του Ειδικού Χωροταξικού για τις ΑΠΕ, που βρίσκεται στο στάδιο της καταγραφής δεδομένων.

Στην αντιπροσωπεία των Πράσινων συμμετείχαν ο πρώην ευρωβουλευτής Νίκος Χρυσόγελος, η δημοσιογράφος Βασιλική Γραμματικογιάννη και ο Γιάννης Παρασκευόπουλος, αναπληρωματικό μέλος της Γραμματείας.

Στο αναλυτικό σχέδιο που κατέθεσαν οι Πράσινοι στον Γ.Γ. Χωρικού Σχεδιασμού, δίνεται απόλυτη προτεραιότητα στην εξοικονόμηση ενέργειας, ως μόνη 100% καθαρή ενέργεια. Μεγάλο βάρος δίνεται και στις ΑΠΕ μικρής κλίμακας, αλλά και στην επιδίωξη ενεργειακής δημοκρατίας. Για τις απολύτως αναγκαίες ΑΠΕ μεγάλης κλίμακας, οι Πράσινοι προτείνουν συγκεκριμένα κριτήρια κατανομής των εθνικών αναγκών και στόχων ανά περιφέρεια και ανά δήμο, με συμμετοχή και των τοπικών κοινωνιών στον διάλογο για τη βέλτιστη χωροθέτησή τους.