Τσαλέμης: Οι ενέργειες του ΥΠΕΝ για την προώθηση των επενδύσεων στην αποθήκευση και τις ΑΠΕ

Τσαλέμης: Οι ενέργειες του ΥΠΕΝ για την προώθηση των επενδύσεων στην αποθήκευση και τις ΑΠΕ
Τετάρτη, 13/10/2021 - 21:50

Στις ενέργειες στις οποίες προχωρά άμεσα το υπουργείο για την προώθηση των επενδύσεων στις ΑΠΕ και την αποθήκευση ενέργειας αναφέρθηκε ο κ. Δημήτρης Τσαλέμης , Γενικός Διευθυντής Ενέργειας του ΥΠΕΝ, μιλώντας στο 3ο φόρουμ Renewable & Storage με θέμα «Νέο περιβάλλον, νέες αγορές, νέοι πρωταγωνιστές στην εποχή της ενεργειακής μετάβασης» που διοργανώνει το energypress.gr στις 13 και 14 Οκτωβρίου.

«Στο ΥΠΕΝ δουλεύουμε πυρετωδώς για την εξασφάλιση ενός ελκυστικού σταθερού περιβάλλοντος για επενδύσεις στις ΑΠΕ, στην αποθήκευση ενέργειας και στην ενεργειακή αποδοτικότητα, με βάση μια εμπροσθοβαρή ανάπτυξη σε σχέση με το στόχο για το 2030. Ήταν μια σοφή επιλογή υπό το πρίσμα αυστηρών χρονοδιαγραμμάτων που θέτει το πρόγραμμα ανάκαμψης και ανθεκτικότητας και υπό το πρίσμα της κρίσης των υψηλών τιμών. Το πρόγραμμα έχει τύχει μεγάλης ανταπόκρισης καις ε επίπεδο αγοράς. Είμαστε αρκετά καλά και πάνω από τους στόχους για το 2030», σημείωσε αναφερόμενος στις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη των ΑΠΕ και της αποθήκευση σε συνάρτηση με τους εθνικούς στόχους.

Όπως επεσήμανε, στο ΥΠΕΝ, έχει ξεκινήσει η διαδικασία για την τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου για την αδειοδότηση και στόχος είναι η απλοποίηση των διαδικασιών και η επιτάχυνση της ωρίμανσης των έργων με βασική αρχή την προώθηση των έργων για τα οποία υπάρχουν δεσμεύσεις από τους επενδυτές ότι τα έργα αυτά θα υλοποιηθούν.

Στο πλαίσιο αυτό, το επόμενο διάστημα θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για τη β’ φάση της αδειοδότησης έργων και σε αυτό θα περιλαμβάνεται και το καθεστώς αδειοδοτησης των σταθμών αποθήκευσης. Στόχος, όπως σημείωσε ο κ. Τσαλέμης, είναι η ανάπτυξη αποθηκών χωρίς ανταγωνισμό με τα υποψήφια έργα ΑΠΕ και για το λόγο αυτό θα τίθενται λειτουργικοί περιορισμοί στα υποψήφια έργα.

Ένα κρίσιμο ζήτημα για αυτή τη χρονιά είναι και η διαπραγμάτευση με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού για τα καθεστώτα ενίσχυσης όσον αφορά στις αποθήκες, τους διαγωνισμούς για τα έργα ΑΠΕ και τα υβριδικά στα μη διασυνδεδεμένα νησιά. «Έχοντας τα καθεστώτα ενίσχυσης εγκεκριμένα μέχρι το τέλος του έτους, θα υπάρχει επενδυτική ασφάλεια για την επιτάχυνση των έργων», κατέληξε ο κ. Τσαλέμης.