Από το διάστημα στο έδαφος: Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας & περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Από το διάστημα στο έδαφος: Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας & περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Πέμπτη, 30/09/2021 - 18:44

Η ενέργεια αποτελεί σημαντική κινητήρια δύναμη της ανθρώπινης δραστηριότητας. Από τη μαγειρική μέχρι την επικοινωνία, από τις μεταφορές μέχρι τα ταξίδια, αλλά και στις καθημερινές δραστηριότητές μας, το ενεργειακό ζήτημα εγείρει ερωτήματα σε σχέση με την κλιματική αλλαγή καθώς η ενέργεια που παράγεται σήμερα προέρχεται κυρίως από ορυκτά καύσιμα. Η προσαρμογή στις νέες αυτές συνθήκες είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της ανθρωπότητας, ενώ για τον περιορισμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, επιβάλλεται η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που προέρχονται από την παραγωγή ενέργειας.

Η ενεργειακή μετάβαση προϋποθέτει δραστικές αλλαγές στον τρόπο παραγωγής ενέργειας. Η παρατήρηση της Γης αποτελεί σήμερα πολύτιμο εργαλείο για την υποστήριξη στη λήψη αποφάσεων, στην παρακολούθηση και διαχείριση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, στον μετασχηματισμό του ενεργειακού τομέα και στην ενεργειακή μετάβαση.

Στο πλαίσιο του κύκλου «Η νεολαία που καινοτομεί» το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και το Κέντρο BEYOND του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών προσκαλούν 6 Έλληνες και Γάλλους ειδικούς σε μία ανοικτή συζήτηση με θέμα την αιολική και ηλιακή ενέργεια και τις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον. Την Τρίτη 5 Οκτωβρίου, στις 7 το απόγευμα στο Auditorium Theo Angelopoulos (Σίνα 31, 106 80 Αθήνα) και με ελεύθερη είσοδο.

Η εκδήλωση φιλοδοξεί να προσελκύσει το ευρύ κοινό προσκαλώντας εξέχοντες επιστήμονες και πανεπιστημιακούς ερευνητές με σκοπό να μοιραστούν τις εμπειρίες τους και να παρουσιάσουν τις τελευταίες καινοτομίες. Η συζήτηση θα συνεχιστεί κατά τη διάρκεια του κοκτέιλ που θα ακολουθήσει.

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Δρ. Χαράλαμπος (Χάρης) Κοντοές, Διευθυντής Ερευνών του Κέντρου Επιστημών Παρατήρησης της Γης και Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ:

19:00 – 19:15: Έναρξη της βραδιάς

• Κύριος Nicolas EYBALIN, Διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος
• Καθηγητής Μανώλης Πλειώνης, Διευθυντής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών
• Δρ. Χαράλαμπος (Χάρης) Κοντοές, Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

19:15 – 19h45: 1ο πάνελ «Παρατήρηση της Γης: Η ηλιακή ενέργεια στο αστικό περιβάλλον – Εκτιμήσεις και προβλέψεις»

• Καθ. Ανδρέας Καζαντζίδης (Πανεπιστήμιο Πατρών)
• Καθ. Philippe Blanc (MINES ParisTech, Université PSL)

19:45 – 20:15: 2ο πάνελ «Παρατήρηση της Γης: Αιολική ενέργεια – Εκτιμήσεις και προβλέψεις»

• «Παρατήρηση της Γης από το διάστημα για υπεράκτιες (offshore) εφαρμογές αιολικής ενέργειας» : Dr. Ioanna Karagali
• «Προβλέψεις για την αιολική ενέργεια και ένταξη στα νησιωτικά ενεργειακά συστήματα» : Δρ. Romain Besseau

20:15 – 20:45: 3ο πάνελ «Ανάλυση κύκλου ζωής των αιολικών και ηλιακών συστημάτων για την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων»

• «Ανάλυση κύκλου ζωής χερσαίων και υπεράκτιων αιολικών πάρκων – Αποτελέσματα και προοπτικές »: Δρ. Αλεξάνδρα Μπόνου (Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ).
• «Πόσο “πράσινες” είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας;» : Δρ. Paula Perez-Lopez (MINES ParisTech, Université PSL).

20:45 – 21:00: Στρογγυλή τράπεζα με τη συμμετοχή των Δρ. Χάρη Κοντοέ (συντονισμός), Καθ. Παντελή Κάπρου, Καθ. Philippe Blanc, κου Κώστα Κομνηνού (DAFNI Network).

Ζωντανή Μετάδοση!

Δες το Facebook Event