Windplus: Ένα μικρό θαύμα της μηχανικής μέσα στον Ατλαντικό ωκεανό

Windplus: Ένα μικρό θαύμα της μηχανικής μέσα στον Ατλαντικό ωκεανό
Δευτέρα, 27/09/2021 - 15:24

Τρεις ανεμογεννήτριες μέσα στον ωκεανό. Κάθε μια από αυτές στηρίζεται σε τρεις πλωτές βάσεις, οι οποίες είναι βυθισμένες κάτω από τη θάλασσα κατά το ήμισυ. Αυτό το πλωτό αιολικό πάρκο είναι αποτέλεσμα υψηλού τεχνικού σχεδιασμού, εξειδικευμένης τεχνολογίας και προετοιμασίας.

Πρόκειται για ένα μικρό αυτό θαύμα της μηχανικής, που βρίσκεται σε απόσταση 20 μιλίων από τις ακτές της Viana do Castelo, μιας παραθαλάσσιας βιομηχανικής πόλης στον βορά της Πορτογαλίας, σε μικρή απόσταση από την γνωστή από την ομώνυμη ποδοσφαιρική ομάδα πόλη της Μπράγκα.

Το βάθος του ωκεανού στο σημείο που βρίσκονται οι ανεμογεννήτριες, είναι περίπου 100 μέτρα. Πρόκειται για απαγορευτικό βάθος, για να κατασκευαστεί θαλάσσιο αιολικό πάρκο με σταθερή βάση.

Όμως ο άνεμος σε αυτό το σημείο καθιστά το μέρος ιδανικό για την εγκατάσταση αιολικού πάρκου: ο συντελεστής φόρτισης φτάνει το 50% και οι ανεμογεννήτριες συμπληρώνουν ετησίως πάνω από 4000 ώρες λειτουργίας.

To Capital.gr βρέθηκε στην πανευρωπαϊκή εκδήλωση για τον 1 χρόνο λειτουργίας του πρώτου ημιβυθιζόμενου πλωτού αιολικού πάρκου στον κόσμο που λειτουργεί υπό την διαχείριση της Windplus της κοινοπραξίας της πορτογαλικής EDP Renewables και της γαλλικής ENGIE.

Το πάρκο έχει ισχύ 25,2MW και αποτελείται από 3 πλωτές ανεμογεννήτριες ισχύος 8,4MW η κάθε μια. Η διασύνδεση του πάρκου με το ηπειρωτικό σύστημα πραγματοποιήθηκε από τον Διαχειριστή του Συστήματος της Πορτογαλίας με καλώδιο στα 60kV, που συνδέει το πλωτό πάρκο με χερσαίο υποσταθμό που λειτουργεί από τον DSO.

Κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του το έργο ξεπέρασε σε παραγωγή τις 75GWh και για αρκετούς μήνες ξεπέρασε τις προσδοκίες.

Αν και η εταιρεία δεν αποκαλύπτει το συνολικό κόστος του έργου, ωστόσο αυτό κατασκευάστηκε με τετραπλή χρηματοδότηση: 60 εκατ. ευρώ εξασφαλίστηκαν από την Ευρωπαϊκή Επενδυτική Τράπεζα ΕΙΒ, 18 εκατ. ευρώ διατέθηκαν ως επιδότηση από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα NER300, 6 εκατ. ευρώ διατέθηκαν από το Πορτογαλικό κράτος ενώ τα υπόλοιπα κεφάλαια αποτέλεσαν ίδια συμμετοχή των μετόχων του πάρκου, δηλαδή της Windplus.

Όσο για το σχήμα αποπληρωμής της ενέργειας που παράγει το πλωτό αιολικό πάρκο αυτό είναι ένα σύνθετο σχήμα που περιλαμβάνει μια σταθερή επιδοτούμενη τιμή FIT καθώς επίσης και μια συμπληρωματική αμοιβή (FA supplement) αλλά και αμοιβή από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα NER300.

Όπως τόνισε ο διευθυντής του έργου Jose Pinheiro το πλωτό πάρκο μπορεί να μην είναι μεγάλο ως προς το μέγεθος της εγκατεστημένης ισχύος, ωστόσο είναι σημαντικό καθώς δείχνει που μπορεί να φτάσει η τεχνολογία των πλωτών αιολικών πάρκων.

Το πρωτότυπο αυτό έργο αποτελεί "σχολείο για εμάς όχι μόνο για τον τρόπο λειτουργίας και τα προβλήματα που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε αλλά και για τον σχεδιασμό και τη συντήρηση του έργου" πρόσθεσε.

Μάλιστα από την εμπειρία του συγκεκριμένου έργου διαπιστώθηκαν πιθανές παρεμβάσεις ώστε μεσοπρόθεσμα το κόστος της τεχνολογίας να μειωθεί.

"Η επόμενη δεκαετία θα είναι κρίσιμη για τη μείωση του κόστους των πλωτών αιολικών πάρκων" ανέφερε ο κ. Pinheiro σημειώνοντας ότι μπορεί σήμερα τα υπεράκτια αιολικά με σταθερή βάση να είναι πιο αποδοτικά, ωστόσο τα πλωτά πάρκα βρίσκονται σε διαδικασία ώστε να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους.

Σημειώνεται ότι η OceanWinds έχει παρουσία και στην Ελλάδα όπου έχει υπογράψει συμφωνία συνεργασίας με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός μας για την ανάπτυξη της τεχνολογίας των πλωτών αιολικών πάρκων βρίσκονται χώρες όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Pinheiro.

Αποστολή στην Πορτογαλία Χάρης Φλουδόπουλος / capital.gr