Γιώργος Στάσσης: Κυρίαρχος στην ενέργεια με δύναμη πυρός 7 δισ.ευρώ-Game changer στις ΑΠΕ η ΔΕΗ

Γιώργος Στάσσης: Κυρίαρχος στην ενέργεια με δύναμη πυρός 7 δισ.ευρώ-Game changer στις ΑΠΕ η ΔΕΗ
Δευτέρα, 27/09/2021 - 12:12

Με 7 δισ. δύναμη πυρός, η ΔΕΗ εξασφαλίζει την πρωτοκαθεδρία στην αγορά ενέργειας του μέλλοντος, καθώς πια μπορεί να μεταμορφωθεί από μια εταιρεία του παρελθόντος και παραγωγής λιγνιτικής κυρίως ενέργειας, σε μια εταιρεία του μέλλοντος, που θα παράγει ενέργεια από ΑΠΕ.

Η ΔΕΗ με 2,5 δις ταμείο (από την πώληση του ΔΕΔΔΗΕ και την αύξηση κεφαλαίου) που μαζί με το μοχλευμένο χρήμα γίνονται 7 δισ. έχει την ισχύ να γίνεται Game Changer και ο απόλυτος κυρίαρχος στον ενεργειακό κλάδο στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια.

Μπορεί πια να συμμετέχει ως ίσος σε συνεργασίες με ενεργειακούς κολοσσούς όπως η RWE και να υλοποιήσει σχέδια που θα αλλάξουν ριζικά το σκηνικό στην αγορά ΑΠΕ της χώρας.

Το επιθετικό επενδυτικό της πρόγραμμα για τα επόμενα πέντε χρόνια, θα φέρει τα πάνω κάτω στα μερίδια και τις ισορροπίες της αγοράς ενέργειας στην Ελλάδα.

Ο Γιώργος Στάσσης αλλά και η κυβερνητική πολιτική, αφού ολοκλήρωσαν τον πρώτο στόχο, η ΔΕΗ να σταθεροποιηθεί, προχωρούν πλέον δυναμικά στο δεύτερο: η εταιρεία να κυριαρχήσει και στο μέλλον αποκτώντας στην αγορά ΑΠΕ το μεγαλύτερο μερίδιο στην ελληνική αγορά από το 2024.

Ταυτόχρονα, μέσω εξαγορών για τις οποίες θα διαθέσει 800 εκατ. ευρώ θα καθιερωθεί ως η ισχυρότερη ενεργειακή εταιρεία και στα Βαλκάνια.

Η πολιτική αυτής της κυβέρνησης, σε αυτό το πλαίσιο, σε αντίθεση με πολιτικές του παρελθόντος έχει στόχο «πρώτη» να είναι η ΔΕΗ. Και η πρωτιά εξαρτάται από τη δύναμη στις ΑΠΕ.

Με την ανάπτυξη στις ΑΠΕ που ανακοινώθηκε η ΔΕΗ, από 3,1 πράσινα GW σήμερα (από υδροηλεκτρικά), θα πάει στα 3,68 GW το 2022, στα 4,96 GW το 2023, στα 6,47 GW το 2024, στα 7,5 GW το 2025 και στα 8,1 πράσινα GW το 2026, και αυτά μόνο στην Ελλάδα.

Χωρίς τα υδροηλεκτρικά, στα νέα έργα, η ανάπτυξή της θα είναι από 206 MW σήμερα, στα 24ο MW σε έξι μήνες, στα 546 MW σε 2 χρόνια, στα 3,3 GW σε 30 μήνες, σε 4,7 MW ακολούθως.

Το 2026, η εταιρεία θα έχει 3,5 GW απο υδροηλεκτρικά, 3,3 GW από φωτοβολταϊκά, 700 MW από αποθήκευση ενέργειας και 565 ΜW από αιολικά.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία έχει ήδη λάβει όρους σύνδεσης για τα 3,1 GW, από τις προγραμματισμένες της επενδύσεις.

Τα οικονομικά της ΔΕΗ: Υγιής Ισολογισμός-Ρευστότητα-Μόχλευση

Σε μια εποχή που είναι πανευρωπαϊκή επιταγή η επιτάχυνση των επενδύσεων στις ΑΠΕ, ο πρωταγωνιστής της επόμενης μέρας καθορίζεται από την οικονομική του δύναμη, από την οποία εξαρτώνται επενδύσεις και στρατηγικές συνεργασίες.

Η εξυγίανση του ισολογισμού της ξεκινά από τη μείωση του δανεισμού της. Από τα 3,27 δισ. ευρώ τα δάνεια της εταιρείας σήμερα μειώνονται κατά 800 εκατ. ευρώ -τα οποία αναλαμβάνει ο νέος μέτοχος του ΔΕΔΔΗΕ η Macquarie- και επιπλέον κατά 600 εκατ. ευρώ που θα διαθέσει η ΔΕΗ από το τίμημα για αποπληρωμή δανεισμού.

Με κάτω από 2 δισ. δανεισμό η επιχειρησιακή αξία της ΔΕΗ γίνεται 4 δισ. ευρώ, χαμηλότερη δηλαδή από αυτή του ΔΕΔΔΗΕ.

Ταυτόχρονα τα νέα κεφάλαια και ο μειωμένος δανεισμός σε συνδυασμό με τα πράσινα επιχειρηματικά σχέδια, της δίνουν τη δυνατότητα να αντλήσει χαμηλότοκα πράσινα δάνεια και έσοδα από επίσης χαμηλού κόστους πράσινα ομόλογα, πολλαπλασιάζοντας στα 7 δισ. την οικονομική της δύναμη.

Αλλάζει η αξία της

Η υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων της ΔΕΗ θα αλλάξει την επιχειρησιακή της αξία, καθώς αυτή τη στιγμή η ΔΕΗ διαπραγματεύεται µε ένα προσδοκώµενο EV/EBITDA 2022 = 6, το οποίο είναι αντίστοιχο µε εταιρείες ηλεκτρισμού που έχουν υψηλή έκθεση στην παραγωγή ενέργειας µέσω θερµικών μονάδων και αυτές ανήκουν κυρίως στην Ανατολική Ευρώπη.

Τώρα όμως η ΔΕΗ θέτει τις βάσεις για να μεταμορφωθεί σε εταιρεία ηλεκτρισμού που παράγει ενέργεια από ΑΠΕ κάτι που θα τις επιτρέψει να παίζει µε EV/EBITDA στο 10.

Το νέο επιχειρηματικό σχέδιο αυξάνει τα πράσινα EBITDA της και αυτό αλλάζει την επιχειρησιακή της αξία και την ελκυστικότητα της μετοχής της.

Σημειώνεται ότι η μεσαία διαβάθμιση της Morgan Stanley είναι 25-50% «πράσινα» EBITDA και η ανώτατη διαβάθμιση που 50-90% «πράσινα» EBITDA.

Όσο πιο γρήγορα καταφέρει η ΔΕΗ να αυξήσει τα πράσινα EBITDA τόσο θα αυξάνει την αξία της. Στόχος της διοίκησης, με το νέο επενδυτικό πρόγραμμα, είναι για το 2026 τα πράσινα EBITDA να αντιστοιχούν στο 39% του συνόλου των EBITDA από 17% σήμερα.

Μαρίνα Πρωτονοταρίου / mononews.gr