ΔΕΗ: Πώς θα διαμορφωθεί η τελική τιμή και το ύψος της ΑΜΚ

ΔΕΗ: Πώς θα διαμορφωθεί η τελική τιμή και το ύψος της ΑΜΚ
Δευτέρα, 27/09/2021 - 11:28

Ξεκίνησαν ήδη από την περασμένη εβδομάδα τα ραντεβού της διοίκησης της ΔΕΗ με υποψήφιους να συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου επενδυτές.

Τα ραντεβού θα συνεχιστούν με εντατικούς ρυθμούς το επόμενο διάστημα καθώς η διοίκηση να προβλέπεται να συναντηθεί με μεγάλο αριθμό ενδιαφερομένων.

Μάλιστα, όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές, υπάρχει αισιοδοξία ότι στην αύξηση θα εκδηλωθεί σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον και η διαδικασία θα σημειώσει επιτυχία.

Ήδη, το πρώτο δείγμα της συμπεριφοράς της μετοχής την επόμενη ημέρα των ανακοινώσεων κρίνεται ως θετικό, καθώς η πτώση της τιμής της μετοχής ήταν περιορισμένη (11,53%) συγκριτικά με το πως κινήθηκαν άλλες μετοχές όπως των τραπεζών μετά την ανακοίνωση των αυξήσεων κεφαλαίου.

Σε ό,τι αφορά στη διαμόρφωση της τελικής τιμής και του ύψους της αύξησης του κεφαλαίου, όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, θα εξαρτηθούν ανάλογα με τη ζήτηση που θα εκδηλωθεί μετά το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών.

Άλλωστε η αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ γίνεται με τη διαδικασία FMO (Free Market Offer) με accelerated book building, που σημαίνει ότι ανάλογα με τις προσφορές που θα γίνουν από επενδυτές για συμμετοχή, θα διαμορφωθεί το discount αλλά και η δυνατότητα της διοίκησης να ανακοινώσει upsizing.

Δηλαδή, οι επενδυτές που θα συμμετάσχουν θα υποβάλουν προσφορές στο βιβλίο και ανάλογα με τη ζήτηση που θα εκδηλωθεί, θα καθοριστεί το discount με το οποίο θα πραγματοποιηθεί η αύξηση ενώ ταυτόχρονα εάν υπάρξει υπερκάλυψη θα μπορεί η διοίκηση της ΔΕΗ να ανακοινώσει μεγαλύτερο ποσό για την αύξηση κεφαλαίου

Επιλέξαμε την αύξηση με FMO διότι μέσω αυτής δημιουργείται ανταγωνισμός και παίρνεις ό,τι πιο καλό για την εταιρεία, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, οι οποίες εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι η διαδικασία της αύξησης θα πάει πολύ καλά.

Υπενθυμίζεται ότι στις 19 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί η έκτακτη ΓΣ της επιχείρησης η οποία και αναμένεται να εγκρίνει την αύξηση κεφαλαίου, ενώ μέρι τέλος Οκτωβρίου θα ξεκινήσει η διαδικασία του book building και θα ανακοινωθεί η τιμολόγηση.

Η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές Νοεμβρίου, με την κατανομή των νέων μετοχών και την τελική τιμή να εγκρίνονται από το ΔΣ της ΔΕΗ.

Χάρης Φλουδόπουλος / capital.gr