Απολιγνιτοποίηση: Μέσα στον Οκτώβριο στις Βρυξέλλες το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης

Απολιγνιτοποίηση: Μέσα στον Οκτώβριο στις Βρυξέλλες το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης
Τετάρτη, 22/09/2021 - 21:39

Εντός Οκτωβρίου αναμένεται να παραδοθεί στις Βρυξέλλες το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, μαζί με τα προγράμματα του ΕΣΠΑ και τα εδαφικά σχέδια για την επόμενη ημέρα των λιγνιτικων περιοχών, ενώ μέχρι τα τέλη του χρόνου αναμένεται να λάβει την τελική έγκριση.

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να τεθεί το επίμαχο νομοσχέδιο σε διαβούλευση.

Στο μεταξύ μεγάλη σημασία δίνεται στην στήριξη της απασχόλησης στις τοπικές κοινωνίες της Δ.Μακεδονιας και της Μεγαλόπολης με ένα κοινωνικό "πακέτο", 107 εκατ. ευρώ.

Το "πακέτο" αυτό του ΟΑΕΔ, αφορά την επόμενη διετία, προκηρύσσεται λογικά στα τελη Σεπτεμβρίου και περιλαμβάνει συνολικά τέσσερα προγράμματα :

1. Δημιουργία Νέων Θέσεων Εργασίας: Αφορά τη πρόσληψη ανέργων από επιχειρήσεις σε νέες θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης με αυξημένη επιχορήγηση μισθού και εισφορών, απλουστευμένες προϋποθέσεις συμμετοχής, ταχύτερες διαδικασίες συμμετοχής και πληρωμής κ.α.

2. Εργασιακή Εμπειρία Νέων: Απόκτηση εργασιακής εμπειρίας για νέους ανέργους ηλικίας 18 έως 29 ετών με 100% κάλυψη μισθού και εισφορών για την απασχόλησή τους σε τοπικές επιχειρήσεις.

3.Επιχορήγηση μετεγκατάστασης: Επιχορήγηση της πρόσληψης ανέργων καθώς και τη κάλυψη εξόδων μετεγκατάστασης και διαμονής ανέργων για την κάλυψη των αναγκών των τοπικών επιχειρήσεων σε εξειδικευμένο προσωπικό.

4. Συμβουλευτική, Κατάρτιση και Απασχόληση: Παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών προς ανέργους, όπως επαγγελματικό προσανατολισμό, ανάπτυξη και αναβάθμιση δεξιοτήτων μέσω κατάρτισης καθώς και την επιχορήγηση επιχειρήσεων για την πρόσληψή τους.