Αυξάνονται και πάλι οι απλήρωτοι λογαριασμοί ρεύματος

Αυξάνονται και πάλι οι απλήρωτοι λογαριασμοί ρεύματος
Παρασκευή, 10/09/2021 - 22:57

Ένα πρώτο σαφές δείγμα ότι η αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας θα έχει ως άμεση επίπτωση την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, δίνει η εξαμηνιαία έρευνα οικονομικού κλίματος του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ. Σύμφωνα με αυτήν σημαντικό είναι το ποσοστό των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που δηλώνει ότι το επόμενο διάστημα δε θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του όσον αφορά τους ενεργειακούς λογαριασμούς.

Σύμφωνα με την έρευνα, ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτήν την περίοδο οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις είναι η έλλειψη ρευστότητας, η οποία συνακόλουθα οδηγεί σε υψηλά ποσοστά ληξιπρόθεσμων οφειλών. Πιο συγκεκριμένα, στην έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ το 15,2% των επιχειρήσεων δηλώνει ότι έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές σε λογαριασμούς ενέργειας.

Επιπλέον όσον αφορά στις υποχρεώσεις των επιχειρήσεων το επόμενο διάστημα το 16,5% δηλώνει πως δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις σε λογαριασμούς ενέργειας. Ακόμη χειρότερη είναι η εικόνα όσον αφορά στις επιχειρήσεις εστίασης, που ανέστειλαν την λειτουργία τους με κρατική εντολή, καθώς μία στις τρεις (30,9%) δηλώνει ότι δε θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις για λογαριασμούς ενέργειας.

Υπενθυμίζεται ότι τα προηγούμενα χρόνια, το πρόβλημα των ανεξόφλητων οφειλών αποτέλεσε μια εν δυνάμει ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Συγκεκριμένα οι ανεξόφλητες οφειλές πελατών, προς το μεγαλύτερο προμηθευτή της αγοράς, τη ΔΕΗ είχαν φτάσει έως και τα 3 δις. ευρώ, ως αποτέλεσμα της οικονομικής δυσπραγίας νοικοκυριών και επιχειρήσεων στη διάρκεια της κρίσης. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια, καθώς αυστηροποιήθηκε η πολιτική της ΔΕΗ απέναντι στους κακοπληρωτές και εφαρμόστηκε ειδικό σχέδιο για την είσπραξη των οφειλών, τα ανεξόφλητα έχουν ακολουθήσει πτωτική τροχιά.

Σε κάθε περίπτωση, η αύξηση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας σε συνδυασμό με τα οξυμένα προβλήματα ρευστότητας, που αντιμετωπίζουν οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, επαναφέρουν στο προσκήνιο το πρόβλημα των ανεξόφλητων οφειλών. Στο πλαίσιο αυτό, εκφράζονται ανησυχίες από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι και παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις προκειμένου να λάβουν πρόσθετα μέτρα σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι ανησυχίες για αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Συντάκτης Χάρης Φλουδόπουλος, Πηγή capital.gr