Ισλανδία: Σε λειτουργία το μεγαλύτερο εργοστάσιο στο κόσμο απορρόφησης CO2

Ισλανδία: Σε λειτουργία το μεγαλύτερο εργοστάσιο στο κόσμο απορρόφησης CO2
Τετάρτη, 08/09/2021 - 21:27

Σε λειτουργία τέθηκε σήμερα στην Ισλανδία το μεγαλύτερο εργοστάσιο στο κόσμο απορρόφησης διοξειδίου του άνθρακα απευθείας από την ατμόσφαιρα.

Ειδικότερα, πρόκειται για την ελβετική start-up Climeworks AG, η οποία εξειδικεύεται στην τεχνολογία δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα απευθείας από την ατμόσφαιρα και η οποία συνεργάζεται με την Ισλανδική Carbix. Η τελευταία ειδικεύεται στην αποθήκευση άνθρακα. Μαζί ανέπτυξαν μια μονάδα που απορροφά μέχρι και 4,000 τόνους CO2 ετησίως.

Η εν λόγω ποσότητα ισούται με τις ετήσιες εκπομπές 720 αυτοκινήτων. Πέρυσι, οι συνολικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έφτασαν τους 31.5 δισεκατομμύρια τόνους, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (International Energy Agency).

Όπως αναφέρεται σε σχετικό ρεπορτάζ του Reuters, η άμεση δέσμευση αέρα (direct air capture) συνιστά μία από τις λίγες τεχνολογίες που αποσπούν διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα και θεωρείται από τους επιστήμονες ζωτικής σημασίας για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη, γεγονός που προκαλεί πολλαπλάσια ακραία καιρικά φαινόμενα, καθώς και πυρκαγιές, πλημμύρες και άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Το εργοστάσιο Orca αποτελείται από οκτώ μεγάλα κοντέινερ όμοια με αυτά που χρησιμοποιούνται στην ναυτιλιακή βιομηχανία και τα οποία χρησιμοποιούν φίλτρα υψηλής τεχνολογίας και συστήματα εξαερισμού για την απόσπαση του διοξειδίου.

Στη συνέχεια το απομονωμένο διοξείδιο αναμειγνύεται με νερό και θάβεται βαθιά στο υπέδαφος όπου σταδιακά μετατρέπεται σε πέτρα. Και οι δύο τεχνολογίες ηλεκτροδοτούνται από ανανεώσιμη ενέργεια που παράγεται σε μια παραπλήσια γεωθερμική μονάδα.