Πόλεμος ΡΑΕ-ΔΕΗ: Ο Δαγούμας φταίει που αυξάνεται το ρεύμα – Τι απαντά η ΡΑΕ

Πόλεμος ΡΑΕ-ΔΕΗ: Ο Δαγούμας φταίει που αυξάνεται το ρεύμα – Τι απαντά η ΡΑΕ
Τετάρτη, 08/09/2021 - 12:10

Στο λάθος της ΡΑΕ να ζητήσει από τη ΔΕΗ να αλλάξει τη ρήτρα διοξειδίου του άνθρακα που είχε μέχρι τις αρχές Ιουνίου και «να κάνει ό,τι και οι άλλοι πάροχοι» για λόγους συγκρισιμότητας, αποδίδουν πηγές από την εταιρεία, το κίνδυνο να υπάρξουν αυξήσεις στα τιμολόγια λόγω της αύξησης της τιμής της χονδρεμπορικής.

Όπως εξηγούν πηγές από τη ΔΕΗ, η ρήτρα διοξειδίου (ρύπων), δεν θα επηρέαζε το ίδιο, καθώς εξαρτάται από το μίγμα της προέλευσης του ρεύματος και όσο μειώνεται η λιγνιτική παραγωγή μειώνεται και η επίδραση των τιμών ρύπων.

Αντίθετα η ρήτρα αναπροσαρμογής σχετίζεται με τη διακύμανση της χονδρεμπορικής τιμής και δημιουργεί μεγαλύτερες αυξήσεις.

Ο Πρόεδρος της ΡΑΕ κ. Αθανάσιος Δαγούμας, έκανε το λάθος να μη δει αυτή τη συνέπεια και ζήτησε από τη ΔΕΗ, για λόγους συγκρισιμότητας να κάνει ό,τι και οι άλλοι προμηθευτές.

Για το θέμα αυτών των ευθυνών, που αποδίδει η ΔΕΗ στη ΡΑΕ, πηγές από τη ΡΑΕ απαντούν: «Η εμπορική πολιτική είναι επιλογή της κάθε εταιρείας.

Συνεπώς η κάθε εταιρεία επιλέγει τυχόν αυξήσεις ή αλλαγές στους όρους της σύμβασής της.

Η ΡΑΕ παρεμβαίνει εφόσον δεν τηρούνται βασικοί κανόνες στις συμβάσεις προμήθειας. Προφανώς δεν καθορίζει την πολιτική διαχείρισης ρίσκου των εταιρειών».

Τι έκανε η ΔΕΗ

Πράγματι η εμπορική πολιτική της ΔΕΗ, επέλεξε να συγκρατήσει τις τιμές και παρά τη σύνδεση με τη χονδρεμπορική τιμή, η εταιρεία απορρόφησε την αύξηση για τον Αύγουστο και στα τιμολόγια Σεπτεμβρίου η αύξηση περιορίστηκε στο 4%.

Η ΔΕΗ σε αυτή την κρίση αναδείχθηκε σε βασικός μοχλός συγκράτησης των τιμών, καθώς ενώ οι άλλοι προμηθευτές αύξησαν σημαντικά τα τιμολόγια, εκείνη απορρόφησε το κόστος, μέσω της έκπτωσης 30% που είχε θεσμοθετήσει και τα πακέτα σταθερών τιμολογίων.

Και αξίζει να τονίσουμε την τεράστια σημασία για την οικονομία και την κοινωνία που έχει η εξυγίανση της ΔΕΗ που έχει γίνει τα τελευταία δύο χρόνια, γιατί χάρη σε αυτήν, μπορεί σήμερα η εταιρεία να αντιμετωπίζει στη σημερινή κρίση απορροφώντας το παραπάνω κόστος αλλά και να συνεχίζει να παράγει και να εισάγει ρεύμα για να καλύπτει τις ανάγκες της αγοράς.

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας εγκαλεί επίσης τη ΔΕΗ για το ότι δεν ενημέρωσε ως όφειλε τους πελάτες της για την επιβολή της Ρήτρας Αναπροσαρμογής, που εφάρμοσε από τις 6 Αυγούστου, ενώ πριν είχε ρήτρα CO2 και διερευνά τις τιμές βάσεις των εταιρειών πάνω στην οποία εφαρμόζεται η ρήτρα αναπροσαρμογής.

Σε αυτό η ΔΕΗ απαντά, ότι ανακοίνωσε στις 5/6 την αλλαγή ρήτρας και την εφάρμοσε 60 ημέρες μετά στις 5/8, όπως προβλέπεται.

Σημειώνεται ότι υπάρχει υποχρέωση έγκαιρης ενημέρωσης των καταναλωτών για αλλαγές στο τιμολόγιο, και ο Κώδικας προβλέπει προενημέρωση 60 ημερών ώστε ο καταναλωτής να έχει ένα εύλογο διάστημα για την διερεύνηση αλλαγής παρόχου, κάτι που η ΔΕΗ όπως αποδεικνύει τήρησε.

Μάχη ΡΑΕ-Προμηθευτών

Η αντιπαράθεση της ΡΑΕ δεν περιορίζεται όμως στη ΔΕΗ. Λόγω των προτάσεών της που έχει θέσει σε διαβούλευση μέχρι τις 15/9 βρίσκεται αντιμέτωπη με το σύνολο των προμηθευτών για τα τιμολόγια ρεύματος.

Η ΡΑΕ επίσης θέτει θέμα για τον τρόπο ενεργοποίησης των ρητρών. Κι αυτό γιατί ακόμη και σήμερα με τις τιμές της χονδρεμπορικής ψηλά, οι τιμές βάσεις των συμβολαίων που γίνονται σήμερα χρησιμοποιούν ως τιμής βάσης τα 30-40 ευρώ/MWh με αποτέλεσμα τα συμβόλαια που ξεκινούν σήμερα, να ξεκινούν με ενεργοποιημένες τις ρήτρες.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει καλέσει για ακρόαση πλειάδα προμηθευτών τους οποίους κατηγορεί για παραπλανητικές πρακτικές σε σχέση με την τιμή βάσης που ενεργοποιούν τη ρήτρα αναπροσαρμογής.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες από τις εταιρείες προμήθειας, πράγματι και σε νέα συμβόλαια που γίνονται σήμερα, η τιμή βάση μπορεί να είναι στα 40 ευρώ/ Mwh ενώ η τιμή της χονδρεμπορικής ήδη να είναι διπλάσια και επομένως το νέο συμβόλαιο να ξεκινάει με ενεργοποιημένη τη ρήτρα.

«Είναι θέμα της κάθε εταιρείας το που θα θέσει την τιμή βάσης» σημειώνεται από τις εταιρείες προμήθειας, καθώς αναφέρουν μπορεί μετά από κάποιο διάστημα η τιμή της χονδρεμπορικής να μειωθεί.

Η απάντηση της ΡΑΕ είναι: » Η ΡΑΕ σε μόνιμη βάση διερευνά τις συμπεριφορές των συμμετεχόντων στην χονδρική και τη λιανική και εφόσον διαπιστώσει κάποια επιλήψιμη αυμπεριφορά τους καλεί σε σχετική ακρόαση».

Η στάση αυτή της ΡΑΕ αναδεικνύει την τεράστια προσπάθεια που προσπαθεί να καταβάλει για να συγκρατήσει τις ανοδικές τάσεις στις τιμές του ρεύματος, όμως την ίδια στιγμή οι προμηθευτές ρεύματος προειδοποιούν ότι θα πετύχει ακριβώς το αντίθετο, και ότι θα προκαλέσει αύξηση τιμών.

«Όταν με τεχνικό τρόπο παρεμβαίνεις στον τρόπο που διαμορφώνονται τα τιμολόγια το αποτέλεσμα είναι να προκαλέσεις αυξήσεις», σημειώνει χαρακτηριστικά εκπρόσωπος μιας εκ των μεγαλύτερων εταιρειών του κλάδου.

Πράγματι, ήδη, πληροφορίες αναφέρουν ότι κάποιοι προμηθευτές αλλάζουν τον τύπο εφαρμογής της ρήτρας με αποτέλεσμα να προκαλέσουν αυξήσεις μέσα από την ίδια τη ρήτρα και όχι από την τιμή ενεργοποίησής της.

Τι προτείνει η ΡΑΕ για τα τιμολόγια

Στις προτάσεις της η ΡΑΕ ζητά ο κάθε προμηθευτής να παρέχει τουλάχιστον δύο κατηγορίες τιμολογίων, τα κυμαινόμενα και τα σταθερά και προτείνει για τη διαμόρφωση της Ρήτρας Αναπροσαρμογής ο κάθε προμηθευτής να μπορεί να προσδιορίζει τους δικούς τους δείκτες π.χ. τιμή Χονδρεμπορικής αγοράς στην Αγορά Επόμενης Ημέρας (DAM), τιμή Χονδρεμπορικής αγοράς στη DAM +Balancing, τιμή EUAs, τιμή TTF, δείκτες που όμως να μπορούν να ενσωματωθούν στο Εργαλείο σύγκρισης Τιμών και να είναι προσβάσιμοι και υπολογίσιμοι από τους καταναλωτές.

Προτείνει επίσης να καταργηθεί το πάγιο και η ρήτρα αποχώρησης κάτι στο οποίο εναντιώνεται η αγορά γιατί έτσι ουσιαστικά καταργεί κάποια προϊόντα που σήμερα προσφέρονται στους καταναλωτές.

Τι λένε οι προμηθευτές ενέργειας

Στο σύνολό της η αγορά προμήθειας, κατά πληροφορίες, κατηγορεί τη ΡΑΕ για «παρεμβατισμό στην ελεύθερη αγορά», ότι επιχειρεί να δημιουργήσει «μια αγορά σοβιετικού τύπου όπου όλα τα προϊόντα θα είναι ίδια», ότι «πάει να κλείσει την αγορά» και ό, τι αν επιδιώκει να εξορθολογήσει τις τιμές θα πετύχει ακριβώς το ανάποδο. Επίσης προειδοποιούν, ότι αν υλοποιηθούν αυτές οι προτάσεις, που μειώνουν την ευελιξία των εταιρειών προμήθειας, πολλές εταιρείες μικρές θα κινδυνέψουν να κλείσουν.

Ειδικότερα διαφωνούν στα εξής:

Κατάργηση της ρήτρας αποχώρησης: Όπως εξηγούν σήμερα η ρήτρα αποχώρησης αφορά το δώρο που γίνεται στον καταναλωτή που θα συνάψει συμβόλαιο, το οποίο δώρο οφείλει να επιστρέψει αν σπάσει το συμβόλαιο και ουσιαστικά είναι η επιστροφή του δώρου.

Επίσης άλλη ρήτρα αποχώρησης, συνδέεται με τα προϊόντα που έχουν διακύμανση τιμής και παίζει το ρόλο της ασφάλισης διακύμανσης.

Αν δηλαδή ένα συμβόλαιο προβλέπει διακύμανση ±30% και η μείωση στην αγορά είναι περισσότερη, αν ο πελάτης επιλέξει να αποχωρήσει τότε να πληρώνει ρήτρα αποχώρησης, ως ασφάλεια στο συμβόλαιο με διακύμανση.

«Αν καταργηθεί η ρήτρα θα καταργηθεί αυτό το προϊόν με τη διακύμανση. Επομένως η ΡΑΕ παρεμβαίνει στα προϊόντα της αγοράς με αυτόν τον τρόπο», σημειώνεται από εταιρεία του χώρου.

Η κατάργηση του παγίου: Το πάγιο λειτουργεί ως μια επιλογή για κάποια τιμολόγια, για όσους θέλουν να έχουν ηλεκτροδότηση ακόμη κι αν δεν το χρησιμοποιούν κάποιους μήνες το χρόνο. Η κατάργησή του, αφαιρεί μια επιλογή για τους καταναλωτές.

Όπως σχολιάζουν θα μπορούσε η ΡΑΕ να ζητά πρόσθετα προϊόντα όχι όμως να απαιτεί συνένωση προϊόντων ή κατάργηση κάποιων. «Έτσι οδηγεί σε μια αγορά σοβιετικού τύπου ειδικά σε ένα προϊόν όπως το ρεύμα που το μόνο που το διαφοροποιεί είναι οι διαφορετικές προτάσεις μάρκετινγκ και τιμολόγησης των εταιρειών».

Μαρίνα Πρωτονοταρίου / mononews.gr