Ο «Λευκός Δράκος» της Δυτικής Μακεδονίας στη λίστα με τα έργα IPCEI

Ο «Λευκός Δράκος» της Δυτικής Μακεδονίας στη λίστα με τα έργα IPCEI
Πέμπτη, 02/09/2021 - 15:00

Με απόφαση δύο υπουργών μπαίνει στη λίστα των έργων που θα προκοινοποιηθούν στην ΕΕ - Τι περιλαμβάνει το big project των 8 δισ. ευρώ που σχεδιάζεται στη Δυτική Μακεδονία

Στις υποδομές που παίρνουν τον δρόμο για ένταξη στη λίστα IPCEI, στην οποία εντάσσονται τα έργα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος μπαίνει με απόφαση δύο υπουργών το φιλόδοξο επενδυτικό πρότζεκτ υδρογόνου στη Δυτική Μακεδονία.

Το έργο για το οποίο τον ρόλο του συντονισμού έχει αναλάβει η ΔΕΠΑ και συμμετέχει η αφρόκρεμα του ενεργειακού κλάδου πήρε το πράσινο φως από τους υπουργούς Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη και το υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα.

Το πρώτο βήμα για την υλοποίηση του Λευκού Δράκου έγινε στις 5 Μαΐου, όταν η ΔΕΠΑ Εμπορίας, υπέβαλε προς την Ελληνική Κυβέρνηση και την Ε.Ε., την επενδυτική πρόταση, μαζί με την Advent Technologies (σε συνεργασία με την Ιταλική εταιρεία DeNora, της οποίας κύριος μέτοχος είναι η SNAM), την Damco Energy του ομίλου Κοπελούζου, τη ΔΕΗ, το ΔΕΣΦΑ, την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, τα ΕΛΠΕ, τη Motor Oil, τα Σωληνουργεία Κορίνθου και τον TAP, ενώ υποστηρίζεται και από τον όμιλο Μυτιληναίου.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του διασυνοριακού έργου έχει υπολογιστεί σε πάνω από 8 δισ. ευρώ ενώ σύμφωνα με στοιχεία που έχει προσκομίσει στη Βουλή η διοίκηση της ΔΕΠΑ το κόστος για τις ΑΠΕ υπολογίζεται στα 240 εκατ. ευρώ ενώ το κόστος για την κατασκευή του συστήματος εκτιμάται ότι θα υπερβεί τα 2 δισ. ευρώ.

Όπως κάθε έργο IPCEI, θα χρηματοδοτηθεί με βάση το χρηματοδοτικό κενό ανά επένδυση που προκύπτει από την οικονομική ανάλυση των επί μέρους έργων.

Η οριστική οικονομική ανάλυση θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DGComp), σε επόμενο στάδιο. Όσον αφορά στις θέσεις εργασίας εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας περίπου 18.000 άμεσες και 29.500 έμμεσες θέσεις εργασίας.

Ο «Λευκός Δράκος» θα περιλαμβάνει μια μονάδα παραγωγής ανανεώσιμου υδρογόνου συνολικής ισχύος ηλεκτρολυτών 5 GW (γιγαβάτ) σταδιακά εγκατεστημένων από το 2022 έως το 2029. Επιπλέον 500 MW (μεγαβάτ) φωτοβολταϊκού πάρκου θα συνδεθούν απευθείας με τους ηλεκτρολύτες και η υπόλοιπη ενέργεια που θα απαιτείται, θα λαμβάνεται μέσω διμερών συμβολαίων (PPAs) που θα προέρχεται κυρίως από περίσσεια φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων, αλλά και από υδροηλεκτρικά έργα.

Όταν αναπτυχθεί πλήρως, οι ηλεκτρολύτες θα παράγουν περισσότερους από 250.000 τόνους ανά έτος ανανεώσιμου υδρογόνου που, σε πρώτη φάση, θα εγχυθούν στους αγωγούς φυσικού αερίου.

Στη δεύτερη φάση υλοποίησης του White Dragon, το πράσινο υδρογόνο θα εγχέεται στον αποκλειστικό αγωγό υδρογόνου που θα κατασκευάσει ο ΔΕΣΦΑ.

Από τους 250.000 τόνους ανά έτος, μια ποσότητα της τάξης των 58.000 έως 71.000 τόνων/έτος πράσινου υδρογόνου θα χρησιμοποιηθούν για την περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομίας υδρογόνου μέσω της χρήσης του ως φορέα καθαρής ενέργειας στη βιομηχανία, τις μεταφορές και τα κτίρια.

Το παραγόμενο πράσινο υδρογόνο θα αποθηκεύεται άμεσα (βραχυπρόθεσμη αποθήκευση) και έμμεσα (διοχέτευση στον αγωγό φυσικού αερίου του ΔΕΣΦΑ και στον αποκλειστικό υδρογόνου) ενώ μέσω κυψελών καυσίμου θα προσφέρει στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια ως σταθερή μονάδα βάσης.

Όσον αφορά στα εδάφη για την εγκατάσταση των ΑΠΕ που θα χρησιμοποιηθούν για το έργο, το ζήτημα δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί και βρίσκεται υπό διερεύνηση από τη ΔΕΗ.

Είναι αξιοσημείωτο ότι το White Dragon αποτελεί την εξέλιξη της αρχικής εκδήλωσης ενδιαφέροντος, τον Σεπτέμβριο του 2019 στις Βρυξέλλες, από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Γεώργιου Κασαπίδη.

Ως ημερομηνία έναρξης του έργου έχει προσδιοριστεί το δεύτερο τετράμηνο του 2022, με τελική ημερομηνία λήξης των επιλέξιμων IPCEI δαπανών στις 31 Δεκεμβρίου 2029 και τελική ημερομηνία λήξης του έργου στις 31 Δεκεμβρίου 2040.

newmoney.gr