ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Προχωρά η κατασκευή του mega φωτοβολταϊκού στην Κοζάνη

ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Προχωρά η κατασκευή του mega φωτοβολταϊκού στην Κοζάνη
Δευτέρα, 30/08/2021 - 18:08

Με γοργούς ρυθμούς προχωρά η κατασκευή του mega φωτοβολταϊκού συνολικής ισχύος 200 Μεγαβάτ στην Κοζάνη. Η κατασκευή του ξεκίνησε τον Ιούνιο από τον Τομέα Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας (RSD) της Mytilineos.

Η Mytilineos ανακηρύχθηκε προσωρινός ανάδοχος τον περασμένο Δεκέμβριο, στον σχετικό διαγωνισμό που είχε προκηρύξει η θυγατρική της ΔΕΗ. Η ανάθεση περιλαμβάνει τη μελέτη, τα έργα πολιτικού μηχανικού, την προμήθεια, τη μεταφορά, την εγκατάσταση, τη θέση σε λειτουργία του πάρκου στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας καθώς και τη σύνδεσή του με δύο υποσταθμούς 150kV.

Το πάρκο θα καταλάβει έκταση 5.000 στρεμμάτων περίπου, αποτελούμενο από πάνελ δύο όψεων (bifacial panels) και μονοαξονικό tracker. Θα παράγει ετησίως 352 γιγαβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες αντιστοιχούν στην κατανάλωση περίπου 75.000 νοικοκυριών. Για το έργο, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει κατακυρώσει μέσω διαγωνισμού «ταρίφα» 49,11 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Υπενθυμίζεται ότι το πάρκο αποτελεί συστοιχία με δύο άλλα μικρότερα φωτοβολταϊκά, ισχύος 15 Μεγαβάτ έκαστο. Τα δύο πάρκα έχουν ολοκληρωθεί από τους αναδόχους, δηλαδή τη Mytilineos και τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Η συστοιχία, συνολικής ισχύος 230 Μεγαβάτ, αποτελεί το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό έργο που υλοποιείται έως αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα.