Vodafone Green Giga Network: Προσφέρει 100% πράσινη ενέργεια στo σχολείο της Αμμουλιανής στη Χαλκιδική

Vodafone Green Giga Network: Προσφέρει 100% πράσινη ενέργεια στo σχολείο της Αμμουλιανής στη Χαλκιδική
Δευτέρα, 30/08/2021 - 11:15

Το Vodafone Green Giga Network, το μεγαλύτερο πράσινο δίκτυο στην Ευρώπη, που χρησιμοποιεί ηλεκτρική ενέργεια από 100% πιστοποιημένες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τροφοδοτεί με πράσινη ενέργεια το σχολείο στο καταπράσινο γραφικό νησί της Αμμουλιανής. Το απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς νησί που βρίσκεται στον κόλπο του Αγίου Όρους και έχει λίγες εκατοντάδες μόνιμους κατοίκους, αποτελεί από μόνο του απόδειξη της ανάγκης προστασίας του περιβάλλοντος και της προώθησης φιλικών προς τη φύση τεχνολογιών για ένα καλύτερο και πιο πράσινο μέλλον.

Στόχος του Vodafone Green Giga Network είναι ο μηδενισμός των εκπομπών ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα, με την αξιοποίηση της ηλιακής, της αιολικής ή της κυματικής ενέργειας. Υπογραμμίζεται ότι τα νέα ψηφιακά δίκτυα και οι τεχνολογίες της Vodafone θέτουν ως προτεραιότητα την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στοχεύοντας σε ένα βιώσιμο μέλλον για όλους. Αποτελεί πεποίθηση για τη Vodafone ότι ένα δίκτυο μέσα από τη συνεργασία ανθρώπου και τεχνολογίας, μπορεί να λειτουργήσει ως "καταλύτης αλλαγής” για ένα πιο πράσινο μέλλον, με μεγαλύτερο σεβασμό προς τον πλανήτη.

Η σημασία

Τι θα αλλάξει όμως για την Αμμουλιανή, με το Vodafone Green Giga Network, στο νησί, όπου όπως περιγράφει μια μικρή μαθήτρια του νησιού, "όλα είναι πράσινα και πανέμορφα! Έχει πράσινα νερά, πράσινο βυθό, πράσινα δέντρα”, το πράσινο δίκτυο θα συνδέσει τους κατοίκους και θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για έναν πιο πράσινο τρόπο ζωής.

Το Vodafone Green Giga Network, θα παρέχει στο τοπικό δημοτικό σχολείο 100% ηλιακή ενέργεια που θα παράγεται από φωτοβολταἵκά πάνελ στη στέγη του και θα επιτρέπει την παροχή πράσινης ενέργειας και μεταφορά της τόσο στο νηπιαγωγείο όσο και στο κοινοτικό ιατρείο του νησιού, δηλαδή σε εγκαταστάσεις με ουσιαστικό ρόλο για την καθημερινότητα των κατοίκων.

Το Vodafone Green Giga Network δίνει 100% πράσινη ενέργεια στο σχολείο της Αμμουλιανής

Αντλώντας από την ενέργεια του ήλιου μέσω φωτοβολταϊκών πάνελ, το Vodafone Green Giga Network παίρνει ενέργεια από τον ήλιο κι επιστρέφει πίσω στην τοπική κοινωνία 100% πράσινη ενέργεια, ενώ, εφαρμόζοντας σύγχρονες πρακτικές και τεχνολογίες που βελτιστοποιούν τη λειτουργία του δικτύου, η κατανάλωση ενέργειας στο δίκτυο μειώνεται κατά 50%.

Zero waste γύρισμα

Σημειώνεται ότι το ίδιο φιλικό για το περιβάλλον πνεύμα, χαρακτηρίζει και την παραγωγή της τηλεοπτικής διαφήμισης για την πρωτοβουλία της Vodafone. Συγκεκριμένα για πρώτη φορά σε γύρισμα στην Ελλάδα εφαρμόστηκαν φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές σε όλο το στάδιο της παραγωγής, με μέτρα που ελήφθησαν από τις μετακινήσεις και την διατροφή, έως την κατανάλωση ενέργειας και την διαχείριση αποβλήτων. Επιπλέον, ήταν το πρώτο "Zero Waste” γύρισμα όπου εφαρμόστηκαν οι αρχές της μείωσης, επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης στο σύνολο των απορριμμάτων που προέκυψαν, με περιορισμό της κατανάλωσης πόσιμου νερού κατά 60% και συρρίκνωση των εκπομπών ισοδύναμου CO2e στις μετακινήσεις, στη διατροφή και στην κατανάλωση ενέργειας κατά τουλάχιστον 1,5 τόνους ή πάνω από 30% σε σχέση με ένα σύνηθες γύρισμα. 

Το παράδειγμα

Αξίζει να αναφερθεί τέλος ότι η πρωτοβουλία του Vodafone Green Giga Network για το νησί της Αμμουλιανής αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα για το ποιος μπορεί να είναι ο αντίκτυπος αντίστοιχων ενεργειών για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής σε μεγαλύτερη κλίμακα. Ταυτόχρονα μπορεί να λειτουργήσει ως υπόδειγμα για το πως μπορεί κανείς να συμβάλει σε ένα πιο πράσινο μέλλον αντλώντας παράδειγμα από τους ίδιους τους μηχανισμούς της φύσης