Αυξημένες κατά 8% οι νέες ΑΠΕ στην Ελλάδα – Πρωταθλητής τα φωτοβολταϊκά

Αυξημένες κατά 8% οι νέες ΑΠΕ στην Ελλάδα – Πρωταθλητής τα φωτοβολταϊκά
Δευτέρα, 16/08/2021 - 11:10

Η χώρα μας ακολούθησε τον κανόνα των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών, όπου ο κλάδος των ΑΠΕ αποδείχθηκε ανθεκτικός στην κρίση του κορωνοϊού, όπως δείχνει το Συνοπτικό Πληροφοριακό Δελτίο ΑΠΕ & ΣΗΘΥΑ για τον Ιούνιο, του Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ).

Έτσι, σύμφωνα με το Δελτίο, στο διάστημα Ιανουάριος-Ιούνιος 2021 τέθηκαν σε λειτουργία στο διασυνδεδεμένο σύστημα νέες μονάδες ανανεώσιμων πηγών συνολικής ισχύος 584 MW (μεγαβάτ), αυξάνοντας επομένως το «πράσινο» χαρτοφυλάκιο στη χώρα μας κατά 8%. Κάτι που σημαίνει πως η συνολική εγκατεστημένη ισχύς διαμορφώθηκε τον Ιούνιο σε 7.817 MW, από 7.233 MW στο τέλος του προηγούμενου έτους.

Ανάλογη ήταν η ενίσχυση του κλάδου και στο δεύτερο εξάμηνο του 2020, καθώς από τον προηγούμενο Ιούνιο έως και τον Δεκέμβριο του 2020, τέθηκαν σε λειτουργία νέοι σταθμοί συνολικής ισχύος 560 MW. Επομένως σε ετήσια βάση, δηλαδή από τον Ιούνιο του 2020 έως τον Ιούνιο του 2021, εντάχθηκαν στο διασυνδεδεμένο δίκτυο καινούρια έργα ηλεκτρικής ισχύος 1.144 MW.

«Πρωταθλητής» τα φωτοβολταϊκά

Στο τελευταίο εξάμηνο και όσον αφορά τις επιμέρους τεχνολογίες, «πρωταθλητής» αποδείχθηκαν τα φωτοβολταϊκά, τα οποία αύξησαν την εγκατεστημένη ισχύ τους κατά 335 MW, με συνέπεια το συνολικό τους χαρτοφυλάκιο να σπάσει πλέον το «φράγμα» των 3 GW, αγγίζοντας τα 3.065 MW. Ακολούθησαν τα αιολικά, με την προσθήκη 239 MW, με συνέπεια να αγγίζουν πλέον τα 4.049 MW.

«Αναιμική» ήταν την ίδια ώρα η αύξηση των υπόλοιπων «πράσινων» τεχνολογιών, με τις μονάδες βιοαερίου-βιομάζας να «κερδίζουν» μόλις 9 MW, και τα μικρά υδροηλεκτρικά 1 MW. Επίσης, με δεδομένο ότι το πρόγραμμα των φωτοβολταϊκών στις στέγες παραμένει «παγωμένο», το χαρτοφυλάκιό τους παρέμεινε σταθερό για έναν ακόμη μήνα στα 352 MW.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο τελευταίο Μηνιαίο Δελτίο Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (για τον Απρίλιο 2021), ο ΔΑΠΕΕΠ προβλέπει πως μέσα σε όλο το 2021 θα προστεθούν στο διασυνδεδεμένο σύστημα νέοι σταθμοί συνολικής ισχύος 1.454 MW. Αν αυτή η εκτίμηση επαληθευτεί, τότε η ένταξη νέων μονάδων ανανεώσιμων πηγών στο εγχώριο μίγμα ηλεκτροπαραγωγής ια καταρρίψει ρεκόρ φέτος.

Είναι χαρακτηριστικό πως η προσθήκη επιπλέον 1.454 MW θα «μεταφραστεί» σε 45% αύξηση των καινούριων σταθμών ΑΠΕ εντός του 2021 συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά, όταν είχαν τεθεί σε λειτουργία σταθμοί 999 MW.

Συντάκτης Κώστας Δεληγιάννης, Πηγή insider.gr