Χ. Κοκκώσης (σύμβουλος ΟΗΕ): Οι ανεμογεννήτριες δεν είναι πυρομανείς!

Χ. Κοκκώσης (σύμβουλος ΟΗΕ): Οι ανεμογεννήτριες δεν είναι πυρομανείς!
Τρίτη, 10/08/2021 - 12:57

Κάποια στιγμή πρέπει να τελειώσει αυτή η ιστορία με τις ΑΠΕ. Κάποτε οι ανεμογεννήτριες «έκοβαν» το γάλα στις κατσίκες. Εμπόδιζαν τις μέλισσες να κάνουν μέλι. Τώρα ακούσαμε και μάλιστα μέσα από ανάρτηση στελέχους της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι οι ανεμογεννήτριες κρύβονται πίσω από τις πυρκαγιές, καθώς επιχειρηματικά συμφέροντα θέλουν να επενδύσουν σε αιολικά. Όχι οι ανεμογεννήτριες δεν είναι πυρόφιλες. Αυτές καθ' εαυτές δεν έχουν καμία σχέση με τις πυρκαγιές. Αναρωτιέμαι τι έχουμε να ακούσουμε ακόμη όταν θα αρχίσουν οι επενδύσεις στα υπεράκτια αιολικά. Άραγε θα μας πουν ότι ενοχλούν τα ψάρια, τους θαλάσσιους οργανισμούς, το ψάρεμα;

Κάποιοι θέλουν να γυρίσουμε σαράντα χρόνια πίσω. Ας ακολουθήσουμε την κοινή λογική. Τις πυρκαγιές δεν τις έβαλαν συμφέροντα που αποσκοπούν να γεμίσουν τα βουνά με ανεμογεννήτριες. Αυτά ανήκουν στην ίδια λογική της συνωμοσίας, όπως αυτές που αναπτύχθηκαν με τους εμβολιασμούς. Τροφοδοτούνται σίγουρα τέτοιες θεωρίες από στελέχη πολιτικών κομμάτων και από όσους σπεύδουν να εκμεταλλευτούν όσους αμφισβητούν τη σημασία των αιολικών πάρκων. Η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική.

Τα αιολικά πάρκα συμβάλλουν στην προστασία του δασικού περιβάλλοντος. Είναι ένα από τα αποτελεσματικότερα όπλα ενάντια στην κλιματική κρίση. Τα έργα που εκτελούνται πέριξ των αιολικών τηρούν εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς κανονισμούς. Τα αιολικά συμβάλουν με αναδασώσεις και άλλα έργα στην αναβάθμιση του δασικού περιβάλλοντος της περιοχής εγκατάστασης.

Εκείνο που θα έπρεπε να απασχολεί τη δημόσια συζήτηση είναι η νέα έκθεση του ΟΗΕ για το κλίμα. Η έκθεση δημοσιεύτηκε στην πλέον κατάλληλη στιγμή. Οι πυρκαγιές που έκαψαν την Ελλάδα οφείλονται στην κλιματική κρίση. Και αναφέρει ότι η κατάσταση είναι χειρότερη απ' ότι πιστεύαμε, επιδεινώνεται ταχύτερα απ' ότι φοβόμασταν. Μας λέει ότι η αύξηση κατά 1,5 βαθμό της θερμοκρασίας του πλανήτη έρχεται δέκα χρόνια νωρίτερα απ' ότι αναμέναμε.

Επισημαίνει ότι η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη μπορεί να φτάσει το όριο του +1,5 βαθμού Κελσίου γύρω στο 2030, όχι το 2040, απειλώντας με νέες «πρωτοφανείς» καταστροφές την ανθρωπότητα, που ήδη πλήττεται από διαδοχικούς καύσωνες και πλημμύρες. Κύματα ακραίου καύσωνα αναμένεται πλέον να συμβαίνουν μία φορά τη δεκαετία λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας, ενώ οι νεροποντές και οι ξηρασίες γίνονται συχνότερες.

Η επισήμανση για την άνοδο της στάθμης της θάλασσας και ότι τα ακραία φαινόμενα που ζούσαμε κάθε 50 χρόνια, πλέον θα τα ζούμε πολύ συχνότερα, είναι ένα μήνυμα που κραυγάζει. Τώρα πια δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα παραπάνω είναι αποτέλεσμα των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων, αφού η άνοδος της θερμοκρασίας συνδέεται με έλλειψη νερού σε διάφορες περιοχές, λιγότερα τρόφιμα, αλλαγές στα φυσικά οικοσυστήματα, προβλήματα σε παράκτιες περιοχές.

Η έκθεση του ΟΗΕ έρχεται να ενισχύσει αυτά που ήδη ξέρουμε. Τι μας καλεί να κάνουμε; Να εφαρμόσουμε ταχύτερα όσα έχουμε βάλει μπροστά. Χρειάζεται πιο δραστική παρέμβαση από τις κυβερνήσεις. Αυτή είναι η συζήτηση που πρέπει να κάνουμε, όχι οι «ψεκασμένες» απόψεις ανώνυμων και επωνύμων ότι πίσω από τις πυρκαγιές κρύβονται μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα καθώς και όσοι θέλουν να επενδύσουν σε αιολικά, όπως αυτές που ακούμε εσχάτως.

Ο Χάρης Κοκκώσης είναι διεθνής σύμβουλος σε προγράμματα ΟΗΕ για τη βιώσιμη ανάπτυξη και ομότιμος καθηγητής Χωροταξίας και Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

liberal.gr