Νέοι φωτοβολταϊκοί σταθμοί έως 500 KW, εκτός διαγωνισμών, αλλά υπό όρους

Νέοι φωτοβολταϊκοί σταθμοί έως 500 KW, εκτός διαγωνισμών, αλλά υπό όρους
Δευτέρα, 02/08/2021 - 14:27

Tη δυνατότητα φυσικών ή νομικών προσώπων να ιδρύσουν και να θέσουν σε λειτουργία νέους φωτοβολταϊκούς σταθμούς, ισχύος έως 500 ΚW, εκτός διαγωνιστικών διαδικασιών, υπό την προϋπόθεση ότι δεν διαθέτουν ήδη δύο (2) έργα τέτοιας τεχνολογίας εκτός διαγωνισμών, θεσμοθετεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σχετική τροπολογία ενσωματώθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τον εκσυγχρονισμό του Ελληνικού Κτηματολογίου, το οποίο έχει κατατεθεί προς επεξεργασία στη Βουλή.

Σύμφωνα με το κείμενο της τροπολογίας, κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, άμεσα ή έμμεσα, μέσω της συμμετοχής του στη διοίκηση ή ως μέτοχος, εταίρος ή μέλος νομικού προσώπου με οποιοδήποτε ποσοστό συμμετοχής, απαγορεύεται να συνάψει σύμβαση λειτουργικής ενίσχυσης εκτός διαγωνιστικών διαδικασιών υποβολής προσφορών, εφόσον ισχύουν σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:

  • Έχει ήδη στην κατοχή του δύο έργα της ίδιας τεχνολογίας με σύμβαση λειτουργικής ενίσχυσης εκτός ανταγωνιστικών διαδικασιών
  • Οι τεχνολογίες αυτές ενισχύονται μέσω ανταγωνιστικών διαδικασιών υποβολής προσφορών.

Τις άδειες παραγωγής ή τις βεβαιώσεις παραγωγού θα εκδίδει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), αφού προηγουμένως εξετάσει εάν πληρούνται οι απαιτούμενς προϋποθέσεις.

Παράλληλα, ο ΔΑΠΕΕΠ ΑΕ και ο ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ θα ελέγχουν τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις και αναλόγως θα εγκρίνουν ή θα απορίπτουν τις αιτήσεις για σύναψη λειτουργικής ενίσχυσης εκτός διαγωνιστικών διαδικασιών.

Κατά τον ως άνω έλεγχο δεν θα λαμβάνονται υπόψη οι φωτοβολταϊκοί σταθμοί για τους οποίουτς έχει υποβληθεί αίτηση προς χορήγηση προσφοράς σύνδεσης έως τις 28 Φεβρουαρίου 2019.

Σε ό,τι αφορά στις Ενεργειακές Κοινότητες απαγορεύεται, όπως αναφέρεται στην τροπολογία, να συνάπτουν συμβάσεις λειτουργικής ενίσχυσης εκτό ανταγωνιστικών διαδικασιών υποβολής προσφορών, για συνολική εγκατεστημένη ή μέγιστη ισχύ παραγωγής ανά τεχνολογία άνω των 18 MW.

Επιπροσθέτως, βάσει άλλου άρθρου της τροπολογίας, επιχειρείται να αποκατασταθούν αδικίες του παρελθόντος για μικρά φωτοβολταϊκά έργα σε μη διασυνδεδεμένα νησιά από την εποχή του new deal εν έτει 2014. Έτσι, σε ορισμένες περιπτώσεις θεσπίζεται αποζημίωση των τιμών αναφοράς με προσαύξηση σε ποσοστό 10%.

Εξάλλου, με άλλο άρθρο της τροπολογίας νομοθετείται η δυνατότητα, ώστε έργα ΑΠΕ προ του 2016 με άδεια που προέβλεπε την κατασκευή ανεξάρτητης υποθαλάσσιας διασύνδεσης, να κατασκευαστούν χωρίς την υποχρέωση ολοκλήρωσης αυτής της διασύνδεσης, εφόσον τα αντίστοιχα νησιά έχουν ήδη διασυνδεθεί ή τελούν υπό διασύνδεση έως το 2024.

Παράλληλα, για όλους τους σταθμούς ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ που λειτουργούν για διάστημα μικρότερο των δώδεκα (12) ετών, επεκτείνεται αυτοδίκαια, κατά επτά (7) έτη, η σύμβαση πώλησης και η σύμβαση συμψηφισμού του Ειδικού Προγράμματος Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων σε κτηριακές εγκαταστάσεις, ιδίως σε δώματα και στέγες κτηρίων.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι, βάσειςε της τροπολογίας, δίνεται η δυνατότητα να ανατίθενται στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος καθήκοντα εκτέλεσης και διαχείρισης, όσον αφορά σε δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας και ενεργειακής αναβάθμισης κτηρίων με τη χρήση ΑΠΕ, ιδίως δε η διαχείριση σημαντικών προγραμμάτων, όπως το «Εξοικονομώ».

Δείτε εδώ ολόκληρο το κείμενο της τροπολογίας.