ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Επενδύσεις πάνω από 2 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Επενδύσεις πάνω από 2 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια
Παρασκευή, 25/06/2021 - 11:34

Να αναπτύξει συστήματα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στους κυριότερους τομείς των ΑΠΕ θέτοντας ως νέο στόχο τον υπερδιπλασιασμό των 3 GW θέτει η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ. Mε το ύψος των επενδύσεων να ξεπερνά τα 2 δις. ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα η εισηγμένη σχεδιάζει την ανάπτυξη έργων 7 GW στους ακόλουθους τομείς:

· Αιολικά Πάρκα: Η συνολική ισχύς των πάρκων που κατασκευάζονται ή είναι έτοιμα προς κατασκευή ανέρχεται σε 400 MW. Επιπλέον, η εταιρία ωριμάζει 63 νέα έργα που έχουν ήδη εξασφαλισμένες βεβαιώσεις παραγωγής και η συνολική ισχύς των οποίων ξεπερνά τα 1,8 GW.

· Φωτοβολταϊκά Πάρκα: Η συνολική ισχύς των φωτοβολταϊκών που προωθεί η εταιρεία ανέρχεται σε περίπου 1,7 GW, εκ των οποίων άνω των 1,1 GW διαθέτουν ήδη άδεια παραγωγής.

· Έργα αποθήκευσης: Το επενδυτικό πλάνο στην αποθήκευση κυρίως μέσω αντλησοταμίευσης αλλά και μέσω λοιπών τεχνολογιών φτάνει περίπου τα 2 GW. Πιο ώριμα είναι τα έργα στην Αμφιλοχία και το Αμάρι.

· Πλωτά θαλάσσια αιολικά πάρκα: Σε κοινοπραξία με την Ocean Winds η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει πλωτά πάρκα στις ελληνικές θάλασσες συνολικής ισχύος 1,5 GW.

Η ταχύτητα βέβαια με την οποία θα κινηθεί η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από τις νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης στον τομέα των ΑΠΕ.

Έτσι, σειρά προσδοκά σειρά νομοσχεδίων από το Φθινόπωρο για το πλαίσιο της αποθήκευσης ενέργειας, τα υπεράκτια αιολικά πάρκα και την περαιτέρω απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των έργων ΑΠΕ.