Νέο ΕΣΕΚ: Πάνω από 10 GW νέων ΑΠΕ ως το 2030

Νέο ΕΣΕΚ: Πάνω από 10 GW νέων ΑΠΕ ως το 2030
Πέμπτη, 24/06/2021 - 20:17


Πάνω από 10 GW νέων επενδύσεων σε ΑΠΕ ως το 2030 περιλαμβάνει το νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα μέχρι το 2030, ενώ η πρώτη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής είναι την επόμενη Δευτέρα 28 Ιουνίου.
Το μείγμα των τεχνολογιών που θα περιλαμβάνει το νέο ΕΣΕΚ για την επίτευξη των στόχων του 2030 θα έχει πολλές αλλαγές σε σχέση με το προ διετίας σχέδιο και πιθανότατα θα προβλέπει περισσότερα φωτοβολταϊκά, τα οποία δίνουν και περισσότερες TWh, (σσ: κάθε τεχνολογία προσφέρει και διαφορετικές γιγαβατώρες ανά εγκατεστημένο γιγαβάτ), μαζί με μεγαλύτερη έμφαση σε μονάδες αποθήκευσης και σε offshore αιολικά.

Η επιτροπή του παλιού ΕΣΕΚ έχει ενεργοποιηθεί ξανά με εντολή της ΓΓ. Ενέργειας Αλεξάνδρας Σδούκου και στην πρώτη της συνεδρίαση στις 28 Ιουνίου θα βάλει κάτω τα νέα δεδομένα, (σβήσιμο όλων των λιγνιτικών μονάδων έως το 2025, Green Deal, μείωση CO2 στο 55%, εξελίξεις στο υδρογόνο), τρέχοντας εκ νέου τα μοντέλα της και καταλήγοντας πιθανώς και

Στις 14 Ιουλίου το «πράσινο» φορολογικό πακέτο

Επιπλέον παράγοντας που θα πρέπει να λάβουν υπόψιν οι ειδικοί είναι το «πράσινο» φορολογικό πακέτο της Κομισιόν και οι αλλαγές που θα φέρει στις ενεργειακές αγορές.