Έγγραφο: Η Γερμανία υποστηρίζει την τιμολόγηση του άνθρακα στην αναθεώρηση της πολιτικής της ΕΕ για το κλίμα

Έγγραφο: Η Γερμανία υποστηρίζει την τιμολόγηση του άνθρακα στην αναθεώρηση της πολιτικής της ΕΕ για το κλίμα
Δευτέρα, 07/06/2021 - 16:15

Η γερμανική κυβέρνηση υποστηρίζει την επέκταση της τιμολόγησης άνθρακα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον τερματισμό των αδειών άνθρακα για τις αεροπορικές εταιρείες καθώς η Ένωση ετοιμάζει νέα μέτρα για την επίτευξη των στόχων της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με ένα έγγραφο που είδε το Reuters.

Πιο συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει δώδεκα πολιτικές για το κλίμα στις 14 Ιουλίου, καθεμία από τις οποίες έχει σχεδιαστεί για την ταχύτερη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου σύμφωνα με έναν στόχο της ΕΕ για μείωση των καθαρών εκπομπών 55% έως το 2030 από τα επίπεδα του 1990.

Το πακέτο θα περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις για την αγορά άνθρακα της ΕΕ και εισφορά στα σύνορα για την επιβολή κόστους CO2 στα εισαγόμενα αγαθά. Σημειώνεται ότι όλες οι πολιτικές θα πρέπει να εγκριθούν από τις κυβερνήσεις της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σε ένα έγγραφο που περιγράφει λεπτομερώς τη θέση της στο πακέτο, η Γερμανία υποστήριξε το σχέδιο της Επιτροπής να επιβάλει τιμές CO2 στις μεταφορές και τη θέρμανση των κτιρίων μέσω ενός ξεχωριστού συστήματος στην υπάρχουσα αγορά άνθρακα της ΕΕ.

«Ο μακροπρόθεσμος στόχος πρέπει να είναι η ομοιόμορφη διατομεακή τιμή του άνθρακα στην ΕΕ», ανέφερε το έγγραφο.

Το Βερολίνο επέβαλε φέτος εθνική εισφορά CO2 στους προμηθευτές καυσίμων θέρμανσης και μεταφοράς, που ορίστηκε στα αρχικά 25 ευρώ ανά τόνο. Ωστόσο, το σχέδιο για την υιοθέτηση του συστήματος σε ολόκληρη την ΕΕ αντιμετωπίζει την επιφύλαξη ορισμένων κυβερνήσεων και νομοθετών της ΕΕ, οι οποίοι φοβούνται ότι θα μπορούσε να αυξήσει τους λογαριασμούς καυσίμων των νοικοκυριών.

Θα χρειαστούν επιπλέον μέτρα για να διασφαλιστεί ότι οι κυβερνήσεις διαθέτουν επαρκείς πόρους για να αντιμετωπίσουν τον κοινωνικό αντίκτυπο της πολιτικής - ιδιαίτερα στα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα και για τα άτομα που νοικιάζουν τα σπίτια τους, δήλωσε η Γερμανία.

Το Βερολίνο δήλωσε ότι οι επερχόμενες μεταρρυθμίσεις στην υπάρχουσα αγορά άνθρακα της ΕΕ θα πρέπει να παρατείνουν τις ελεύθερες άδειες άνθρακα «σε κατάλληλο βαθμό», αλλά να τις απαγορεύσει σύντομα για αεροπορικές μεταφορές, σύμφωνα με το έγγραφο.

Η αγορά άνθρακα αναγκάζει τα εργοστάσια, τους σταθμούς παραγωγής ενέργειας και τις αεροπορικές εταιρείες να αγοράζουν άδειες όταν μολύνουν στην ΕΕ. Η βιομηχανία και οι αεροπορικές εταιρείες κερδίζουν δωρεάν, προστατεύοντάς τις από τις τιμές του άνθρακα που έχουν φθάσει στα υψηλότερα επίπεδα φέτος.

Οι αναλυτές ανέφεραν ότι για να συμμορφωθεί η ΕΕ με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), πρέπει να καταργήσει σταδιακά τις άδειες όταν εισάγει εισφορά στα σύνορα άνθρακα για τα εισαγόμενα προϊόντα.

Πηγή: Reuters