European Energy: Ξεκινά την κατασκευή του πρώτου αιολικού έργου στη Λιθουανία

European Energy: Ξεκινά την κατασκευή του πρώτου αιολικού έργου στη Λιθουανία
Τετάρτη, 02/06/2021 - 14:29

Η European Energy άρχισε να κατασκευάζει το πρώτο της αιολικό πάρκο στη Λιθουανία, ισχύος 49,5MW το οποίο θα αποτελείται από εννέα ανεμογεννήτριες GE Cypress 5.5MW και πρόκειται να συνδεθεί στο δίκτυο έως το 2021.

Το ενεργειακό μίγμα της Λιθουανίας θα γίνει πιο πράσινο στο μέλλον, όταν το αιολικό πάρκο Anyksciai 49,5MW ολοκληρωθεί.

Η κατασκευαστική διαδικασία ξεκίνησε την 1η Ιουνίου με τελετή έναρξης στο αιολικό πάρκο, την οποία παρακολούθησαν ο Λιθουανός Υπουργός Ενέργειας, Dainius Kreivys, ο Δανός Πρέσβης στη Λιθουανία, Hans Brask, και ο δήμαρχος του Anykščiai, Sigutis Obelevičius.

Η European Energy αναπτύσσει το αιολικό πάρκο Anyksciai μαζί με τον τοπικό συνεργάτη East Wind Brokers.

Όταν το αιολικό πάρκο συνδεθεί στο δίκτυο, θα μπορεί να παρέχει πράσινη ηλεκτρική ενέργεια σε 50.000 νοικοκυριά.

Ο υπουργός Ενέργειας της Λιθουανίας, Dainius Kreivys, δήλωσε:

«Έχουμε φιλοδοξία να αυξήσουμε την τοπική μας παραγωγή στο 50% έως το 2025. Η νέα γενιά πρέπει να είναι πράσινη και έργα όπως αυτό, όχι μόνο μας φέρνουν ένα βήμα πιο κοντά στον στόχο μας, αλλά επίσης διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της ενεργειακής μας ασφάλειας».

Σημειώνεται ότι η European Energy άρχισε να αναπτύσσει έργα ανανεώσιμης ενέργειας στη Λιθουανία το 2018 και άνοιξε το γραφείο της στο Βίλνιους το 2019. Με περίπου 10 υπαλλήλους στο Βίλνιους, η εταιρεία συνεργάστηκε με τοπικούς εταίρους σε έναν ισχυρό αγωγό έργων πράσινης ενέργειας.

Το 2021, η European Energy εισήγαγε το μεγαλύτερο PPA των Βαλτικών με 3,8 TWh για πάνω από 10 χρόνια με την Eesti Energia. Το PPA παρέχει 100% πράσινη ενέργεια με πραγματική προσθήκη στο ενεργειακό δίκτυο.

Ο διευθύνων σύμβουλος της European Energy, Knud Erik Andersen, δήλωσε:

«Γνωρίζουμε ότι η Λιθουανία έχει πολύ υψηλές φιλοδοξίες για τη χώρα να μεταβεί το συντομότερο δυνατό προς ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αλλά και για ενεργειακή αυτάρκεια. Αυτό το έργο στο Anyksciai είναι το πρώτο μας αιολικό έργο στη χώρα και ελπίζω ότι η European Energy μπορεί να συμβάλει ακόμη περισσότερο στην πολύ θετική ατζέντα που έχει θέσει η κυβέρνηση της Λιθουανίας».