Lightsource BP: Συνεργασία για ανάπτυξη 1,35 GW ηλιακής ενέργειας στην Πορτογαλία

Lightsource BP: Συνεργασία για ανάπτυξη 1,35 GW ηλιακής ενέργειας στην Πορτογαλία
Δευτέρα, 31/05/2021 - 13:09

Η Lightsource BP έχει συνάψει συνεργασία με την πορτογαλική εταιρεία Insun για πέντε ηλιακά πάρκα κλίμακας χρησιμότητας που θα προσθέσουν πάνω από 1350MW νέας ισχύος στην Πορτογαλία.

Σχετικά με τα έργα αυτάβρίσκονται στο αρχικό στάδιο ανάπτυξης και θα βρίσκονται στις περιοχές Moura, Castelo Branco, Mogadouro, Chamusca και Viseu.

Η Lightsource BP δήλωσε ότι η επένδυσή της σε έργα ηλιακής ενέργειας περιλαμβάνει επίσης τοπική δημιουργία θέσεων εργασίας, προμήθεια τοπικών υπηρεσιών, βελτιώσεις υποδομής, βελτιώσεις στη βιοποικιλότητα και κοινοτικές πρωτοβουλίες.

Ο επικεφαλής της Lightsource BP Portugal, Miguel Lobo, δήλωσε:

«Η ηλιακή ενέργεια βρίσκεται σε ιδανική θέση για να ανταποκριθεί στα σχέδια ταχείας επέκτασης της Πορτογαλίας σχετικά με την ανάπτυξη της τοπικής ικανότητας παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας, καθώς έχει εξαιρετικά επίπεδα ηλιακής ακτινοβολίας, είναι γρήγορη στην ανάπτυξη και έχει χαμηλό κόστος».

«Εάν η Πορτογαλία είναι αποτελεσματική με την γρήγορη προσθήκη νέας ηλιακής ενέργειας, θα επιταχύνει την αποανθρακοποίηση και θα συμβάλει στη μείωση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας. Υπάρχουν πραγματικά πολλές δυνατότητες για ηλιακή ενέργεια στο ενεργειακό μείγμα».

«Επιπλέον, υπάρχουν ευκαιρίες με αναπτυσσόμενες τεχνολογίες όπως η αποθήκευση και το πράσινο υδρογόνο που προσελκύουν νέους επενδυτές σε όλη την ενεργειακή αλυσίδα αξίας και αυτό είναι τεράστιο όφελος για τη χώρα μας».

«Θα αναπτύξουμε αυτά τα έργα σε συνεργασία με τοπικούς δήμους και κοινότητες. Υπάρχουν πολλές επιπλέον οικονομικές ευκαιρίες για εξερεύνηση εκτός από την παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η τοπική ανατροφοδότηση θα βοηθήσει στη διαμόρφωση των έργων μας στις τοπικές προτεραιότητες».

Ο επικεφαλής της BP για την Πορτογαλία, ο Pedro Oliveira, δήλωσε:

«Είμαι χαρούμενος που η Lightsource BP θα αναπτύξει καθαρή και προσιτή ηλιακή ενέργεια για την Πορτογαλία, υποστηρίζοντας την εθνική φιλοδοξία να επιτύχουμε τον στόχο μας για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας το 2030. Η BP έχει δεσμευτεί να συνεχίσει να υποστηρίζει τη μετάβαση σε έναν κόσμο χαμηλότερου άνθρακα και να φτάσει στο καθαρό μηδέν έως το 2050 ή νωρίτερα».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Insun Henrique Rodrigues δήλωσε:

«Η προσέλκυση ενός συνεργάτη της εμπειρίας και του ιστορικού της Lightsource BP είναι μια απόδειξη της ποιότητας αυτών των πέντε έργων. «Η ηλιακή ερνέργεια παίζει τεράστιο ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση της Πορτογαλίας. Η κλίμακα αυτής της συμφωνίας θα πρέπει να δείχνει πόσο μεγάλη είναι αυτή η ευκαιρία. «Ως τοπική εταιρεία, θα είναι εξαιρετικά ικανοποιητική η συνεργασία με μια διεθνή ηλιακή εταιρεία και η μεταφορά 1,35GW καθαρής ενέργειας στο διαδίκτυο στην Πορτογαλία».