Καλιφόρνια και η κυβέρνηση ΗΠΑ συμφώνησαν στην ανάπτυξη μεγάλων υπεράκτιων αιολικών πάρκων

Καλιφόρνια και η κυβέρνηση ΗΠΑ συμφώνησαν στην ανάπτυξη μεγάλων υπεράκτιων αιολικών πάρκων
Τετάρτη, 26/05/2021 - 17:00

Η Καλιφόρνια και η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσαν την Τρίτη συμφωνία για το άνοιγμα περιοχών από τις κεντρικές και βόρειες ακτές της πολιτείας σε μαζικές μονάδες αιολικής ενέργειας.

Πιο συγκεκριμένα, το σύμφωνο αφορά εκατοντάδες πλωτές ανεμογεννήτριες στα ανοικτά των ακτών του κόλπου Morro και του κόλπου Humboldt και χαρακτηρίστηκε ως μια σημαντική ανακάλυψη για να τροφοδοτήσει τελικά 1,6 εκατομμύρια σπίτια και να βοηθήσει την πολιτεία και την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να επιτύχουν φιλόδοξους στόχους για την κλιματική αλλαγή μέσω της παραγωγής καθαρής ενέργειας.

“Η Καλιφόρνια, όπως όλοι γνωρίζουμε, έχει παγκόσμια κλάση υπεράκτιων αιολικών πόρων και μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επιτάχυνση της μετάβασης της Καλιφόρνιας και του έθνους στην καθαρή ενέργεια», δήλωσε η Εθνική Σύμβουλος Κλίματος, Τζίνα ΜακΚάρθι.

Το σχέδιο περιλαμβάνει 380 πλωτές ανεμογεννήτριες σε μια έκταση περίπου 1.035 τετραγωνικών χιλιομέτρων που βρίσκεται 32 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Morro Bay. Ο ιστότοπος θα μπορούσε να οριστικοποιηθεί τον επόμενο μήνα και θα μπορούσε να διατεθεί για μίσθωση τον επόμενο χρόνο.

Η ανακοίνωση αποτελεί μέρος του σχεδίου του Προέδρου Joe Biden για 30 GW υπεράκτιας αιολικής ενέργειας έως το 2030.

Η κλίμακα των έργων της Καλιφόρνια θα φέρει αιολικά πάρκα που σχεδιάστηκαν ή προτάθηκαν στην Ανατολική Ακτή. Πριν από δύο εβδομάδες, η διοίκηση του Μπάιντεν ανακοίνωσε ένα έργο ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων στα ανοικτά του Martha's Vineyard στη Μασαχουσέτη, το οποίο θα μπορούσε να τροφοδοτήσιε 400.000 σπίτια με 84 ανεμογεννήτριες.

Το έργο 800 MW Vineyard Wind θα είναι η πρώτη ανάπτυξη αιολικής ενέργειας σε ομοσπονδιακά ύδατα. Ένα άλλο προτεινόμενο έργο, το Ocean Wind, στο Νιου Τζέρσεϋ θα δημιουργήσει 1.100 MW ισχύος.

Τα αιολικά πάρκα της Καλιφόρνιας θα παράγουν συνολικά 4,6 GW, με την επιχείρηση Morro Bay να παρέχει τα δύο τρίτα αυτής της παραγωγής.

Η Καλιφόρνια έθεσε ως στόχο την παραγωγή όλης της ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2045 μέσω ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και εγκαταστάσεων παραγωγής ενέργειας μηδενικού άνθρακα.

Πηγή: AP